Tråden for dumme spørsmål.

Har gått til innkjøp av mange (3x50 og 2x30) eikefat og lurer på en ting når det gjelder trutningsløsningen - hvor lang varighet kan jeg regne med, at den har? Vil jo slippe å lage ny til hvert fat...
Fatene dine må stå med væske hele tiden mener jeg. Har du først trutnet dem, så må de ikke tørke. Og har du først brukt dem til øl eller annet, så må de også stå med en form for løsning i seg så det ikke skal bli mugg etc. Det er i hvert fall det jeg har hørt, og syndet mot, som gjør at jeg nå har et fat jeg sikkert kan kaste....
 
Fatene dine må stå med væske hele tiden mener jeg. Har du først trutnet dem, så må de ikke tørke. Og har du først brukt dem til øl eller annet, så må de også stå med en form for løsning i seg så det ikke skal bli mugg etc. Det er i hvert fall det jeg har hørt, og syndet mot, som gjør at jeg nå har et fat jeg sikkert kan kaste....
Mitt fat tørka godt etter å ha vært brukt til vin. Ser ut som det har gått fint. Det var godt svovla, da, så mikroorganismene hadde det nok ikke så bra.
 
Hageslanger er vel gjerne ikke næringsmiddelgodkjente, men det er vel ikke noe problem å benytte en hageslange av bra kvalitet til å fylle opp bryggevann med?... :D
 
Hageslanger er vel gjerne ikke næringsmiddelgodkjente, men det er vel ikke noe problem å benytte en hageslange av bra kvalitet til å fylle opp bryggevann med?... :D

Om du er bekymra så kan du bruke 12mm silikonslange på gardenakobling. Det gjorde jeg sist gang. Vær dog obs på de gardenakoblingene som stenger når de ikke et koblet til. Disse er smurt med fett fant jeg ut etter å ha varmet 35 liter vann til rett temp.
 
Stemmer i på Plantasjen. De har noen enkler og billige flasker. Jeg bruker en til starsan, for å skylle ut kran på gjæringskar etter å ha tatt ut SG-prøver
 
  • Like
Reaksjoner: Mc.
Hei folkens, hva er en unaturlig lav fg for en pils?

Pitchet wlp800 fra 2-stegs starter i OG 43. (Skulle vært 47). Mesket på 65. Gjæret på 9,5 grader siden bryggedag snart 2 uker siden. Har vært trinnet opp til da-rast på 18 grader ila en liten uke (sg 16 ved start av da-rast) Mandag var den 8, nå nede på 6.

Sg prøvene lukter å smaker bra foreløpig.

Hvis den går lengre ned nå blinker det noen røde lamper for meg, hva mener dere?
 
Det var lavt. Har du gjæret under trykk, eller påsatt trykk ila gjøringsforløpet? Er det grumset i reagensrøret når du gjør målingen? Det vil isåfall heve hydrometeret til å gi falsk avlesning. Har ligget konstant på 1.010 og 1.011 på den gjæren. Lav FG kan i noen tilfeller tyde på infeksjon, men om den lukter og smaker greit nå så kan jo alt være ok.
 
Det var lavt. Har du gjæret under trykk, eller påsatt trykk ila gjøringsforløpet? Er det grumset i reagensrøret når du gjør målingen? Det vil isåfall heve hydrometeret til å gi falsk avlesning. Har ligget konstant på 1.010 og 1.011 på den gjæren. Lav FG kan i noen tilfeller tyde på infeksjon, men om den lukter og smaker greit nå så kan jo alt være ok.

Ingen trykkgjæring nei. Tok vare på prøven fra i går i kjøleskap. Har dekantert av grums og leser av igjen så snart den er blitt temperert.

Takk for tips!
 
Det var lavt. Har du gjæret under trykk, eller påsatt trykk ila gjøringsforløpet? Er det grumset i reagensrøret når du gjør målingen? Det vil isåfall heve hydrometeret til å gi falsk avlesning. Har ligget konstant på 1.010 og 1.011 på den gjæren. Lav FG kan i noen tilfeller tyde på infeksjon, men om den lukter og smaker greit nå så kan jo alt være ok.

Ser forøvrig ut som hydrometer måler det samme med og uten grums. Muligens noe lavere
 
Ser forøvrig ut som hydrometer måler det samme med og uten grums. Muligens noe lavere

Grums som er i suspensjon vil påvirke hydrometeret, men antakelig ikke mye, så vidt jeg forstår. Men det kommer jo an på mengden, også. Dessuten vil CO2-innholdet påvirke.

Skal du ha en nøyaktig måling, bør du filtrere prøven gjennom et kaffefilter. Det tar seg av både grums og CO2. (Men jeg har aldri giddet å gjøre det:). Jeg nøyer meg med å la prøven stå til eventuelt grums har bunnfelt seg. Da påvirker det ikke. Så får det heller være med gassen.)
 
Kan forøvrig legge til at jeg har fått høyere utgjæring på wlp800 enn det som er oppgitt (72-77, tror jeg) alle tre gangene jeg har brukt den. Sist gang fra 046 til 008, men denne gangen synes jeg det kryper litt lengre ned enn jeg er komf med. Hvis den holder seg på 006, satser jeg på flasking. Går den lengre ned blir det mat til dodraugen og innkjøp av nye gjæringskar. Hva tror dere om det?
 
Tilbake
Topp