1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Tråden for dumme spørsmål.

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av 1Morten, 23 Sep 2014.

  1. Vinnes Ølet

    Vinnes Ølet
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det er smart løsning, gjorde det samme når jeg brukte drill på kværna, kjørte på et lettere slurre moment slik at den stoppet når det dukket opp noe i malten, bruker vindusviskermotor nå og den er verre å få regulert på den måten,så jeg må nok tåle at det smeller litt innemellom.
     
  2. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Vi småbatchbryggere kan koste på oss den fysiske aktiviteten det er å sveive maltkverna med håndkraft. :)
     
    Vinnes Ølet liker dette.
  3. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Må huske at @Finn Berger knapt hadde gjort annet enn å sveive da! (Jeg er bare misunnelig på bryggetiden!)
     
    ullrotta og Finn Berger liker dette.
  4. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Det høres ikke ut som noen dårlig idé, egentlig. Hadde sikkert vært fin styrketrening.

    Jeg har et sett enkle ruller for innendørs sykling. Kanskje jeg i stedet skulle koble sykkelen direkte på mølla? Men effekten ved en bråstopp pga. stein i maltet kunne bli artig:confused:.
     
    ullrotta, Jørgen O, msevland og 6 andre liker dette.
  5. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Om man får synlig mindre gjær med over i flaskekaret enn man er vant til (som f.eks. på grunn av kompakt gjærkake eller lignende), er det da vanlig at den naturlige karboneringen på flaske går vesentlig tregere enn normalt?

    Gjorde en karboneringstest i går, etter 4 dager. Ølet var klart på flasken (lite gjær i suspensjon), men det smakte som lite kullsyre, og kanske en tanke for søtt.
     
  6. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Jeg har en følelse av at det stemmer, ja. Men det er kanskje ikke entydig; det virker rimelig å anta at det også henger sammen med hvor mye gjæren har måttet slite med å gjøre ferdig gjæringsprosessen?
     
    Sarge liker dette.
  7. per-ulv

    per-ulv
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Akkurat gåttt over til fat. To av fatene er plugget pga humlegrums (var en heftig IPA med endel tørrhumle), uansett hva kan jeg gjøre for unngå dette?

    Har per dags dato ikke plass til kjøleskap for cold crash. Hva med og fjerne en cm av røret som går til bunns i Korneliusfatet?

    Andre med samme problem som har en fix?
     
  8. Jan Erik Johansen

    Jan Erik Johansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Moss
    Bruk finmasket sil eller annen filtrering, om du humler i fat bruk pose eller mekanisk filter, koble CO2 på øl ut for å blåse ut humle(bjørne)pluggen.
     
  9. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Tørrhumler med poser, maks 50 gram per pose, og 4-5 klinkekuler. Jeg vekter de ned så de ligger i bunn og godgjør seg framfor å dunste ned hele huset. Slipper de ned på motsatt side av krana.
     
  10. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Kjent problemstilling. Jeg benytter «ubåt» i steden for stigrør, på godt humlede øl, dermed trenger jeg ikke å kappe stigrøret. Har kjøpt clear beer draft system, men det finnes like gode (vil jeg tro) og vesentlig billigere på eBay/Ali.
     
  11. per-ulv

    per-ulv
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Mye gode tips her. Den ubåt-løsningen virket genial. Må sees nærmere på. Takk for hjelp så langt!

    Ekornskurken: Er det nødvendig med filter om en ikke tørrhumler direkte i fatet? Dette så jo egentlig lett ut og lage selv.
     
    #10151 per-ulv, 19 Jul 2019
    Sist redigert: 19 Jul 2019
  12. Bryggarn

    Bryggarn
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hvordan har folket med fastmontert varmeelement i kokekjelen løst det med tanke på dyppkjøler?

    Går med planer om å få montert varmeelement, men ble plutselig oppmerksom på at det nødvendigvis blir en konflikt her.
     
  13. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Ingen konflikt for meg. Kjøleren ligger nok på varmeelementet, men ingen av dem går samtidig, så jeg ser ikke problemet.
     
  14. Bryggarn

    Bryggarn
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Mulig jeg ser problemer som ikke fins ja. Det var vel tosidig. Belastning på element (denne er vel minimal) og at spiralen blir stående litt på halv tolv.
     
  15. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Yup, den blir stående litt på halv tolv.
    Jeg saniterer den også dvs har den oppi siste 15 eller så av koket, men opplever ikke noe trøbbel med det. Foruten at tempen synker i et halvminutt eller så etter den har blitt satt oppi, men slik er det vel alltid.
     
  16. Aldri_mer_tuborg

    Aldri_mer_tuborg
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg har et dumt spørsmål, jeg har skaffet meg en Inc bird og et kjøleskap men ble litt usikker på hvordan jeg skulle gjøre det med termometeret, jeg putta den oppi igjennom mellom pakningen til gjær låsen men nå har det gått 3 døgn uten noe trykk eller "plupping" I gjærlåsen. Hvordan løser dere dette?
     
  17. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Det vanlige er vel å tape den fast på utsiden av karet, god isolert med bobleplast eller et annet egnet materiale.

    At du får en liten lekkasje, så det ikke plopper i gjærlåsen, er i og for seg ikke noe problem, så lenge det ikke er noen åpning som det kan komme tvilsomme mikroorganismer inn gjennom. Sjøl om jeg bruker den informasjonen ploppinga gir meg, kan du følge med på utviklinga gjennom å se på skummet og ta prøver. (Du ser jo skumutviklinga utenfra, du trenger ikke ta av lokket.) Jeg tror jeg bare ville latt det være. Du får jo den beste temperaturavlesninga på denne måten.

    Mulig den løsninga du har valgt, ville funke om du tettet ordentlig - med gaffa, f.eks.. Du må bare sørge for at du tenker på infeksjonsrisiko. Alt må være reint og desinfisert.
     
    Aldri_mer_tuborg liker dette.
  18. Aldri_mer_tuborg

    Aldri_mer_tuborg
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Alt ble desinfisert på forhånd, jeg glemmer ikke regne nr 1 :)
    Okei da lar jeg det bare være, jeg har ikke noe lyst til å ta av lokket heller for å ta prøver. Det ligger skum langs kanten nå men jeg har ikke sett noe annen aktivitet enn det. (skrudde opp tempen til 19)

    Er 100 g litt lite priming for ipa? (dekstrose)
     
  19. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Det kommer jo an på volumet øl:).

    Bruk denne: Beer Priming Calculator - Brewer's Friend
    Skroller du ned litt, finner du en tabell over normal karbonering for ulike øltyper. 2,4 volumes burde bli bra for en IPA. Og så kommer det jo an på om du liker høy eller moderat karbonering.
     
    Aldri_mer_tuborg liker dette.
  20. Jørgen O

    Jørgen O
    Expand Collapse
    Fylkesstyre

    Bosted:
    Oslo
    En kamerats kone har spurt meg om tips til et ølrelatert kurs/opplevelse til sin mann. Han er en erfaren øldrikker og -brygger, så smakekurs for nybegynnere er ikke helt innertier. Noen som har anbefalinger?
     

Del denne siden