Tråden for dumme spørsmål.

Apropos tittelen på tråden, hvorfor er det dumt at den har klumpet seg? Vil det ikke løse seg opp i væsken man tilsetter det i til slutt?
 
Mange takk! Så fuktighet, slik jeg tolket det, gjør sukkeret vanskelig å håndtere, mens hvis det er småkryp i det så må det kastes.
 
Ved fating i lukket sløyfe så bruker jeg først å fylle fatet smekk fullt med Star san, for så å presse denne ut med CO2. Etter at fatet er fylt via stigerøret (spunding ventil koblet til gass-ut), bruker dere å 'purge' head spacen da? Jeg tenker at man ikke trenger det, men det føles bare rart å ikke gjøre det :p
 
Har et annet spørsmål om undergjæret øl. Brygger som regel bare ales og brygger bare undergjæret en gang i året. Hver eneste gang de siste 3 årene (siden jeg ble oppmerksom på at det er best å øke temp til 18 grader når den er ca 5 over endelig FG) 3635239 har jeg glemt dette steget. Nå skal jeg brygge en ekstra undergjæret øl batch slik at dette går inn i hjernebarken. Men hvor stor forskjell blir det? Blir ølet surere, søtere eller mer bitter av å glemme dette steget? Det står fra juli til juletider.

Sent fra min VOG-L29 via Tapatalk
 
Ved fating i lukket sløyfe så bruker jeg først å fylle fatet smekk fullt med Star san, for så å presse denne ut med CO2. Etter at fatet er fylt via stigerøret (spunding ventil koblet til gass-ut), bruker dere å 'purge' head spacen da? Jeg tenker at man ikke trenger det, men det føles bare rart å ikke gjøre det :p

Så lenge du har dyttet ut starsan med co2 ser jeg ingen grunn til å purge. Slik jeg ser det er det ingen "ekstra" oksygen som har kommet inn i systemet da, og da er det heller ikke noe å fjerne.
 
Mange takk! Så fuktighet, slik jeg tolket det, gjør sukkeret vanskelig å håndtere, mens hvis det er småkryp i det så må det kastes.

Det blir også tyngre med fukt i seg, så du kan ende opp med å tilsette for lite sukker. Skal det bli helt nøyaktig så må du måle SG på en viss mengde sukker for å finne ut hvor mye fukt den inneholder.
 
Har et annet spørsmål om undergjæret øl. Brygger som regel bare ales og brygger bare undergjæret en gang i året. Hver eneste gang de siste 3 årene (siden jeg ble oppmerksom på at det er best å øke temp til 18 grader når den er ca 5 over endelig FG) 3635239 har jeg glemt dette steget. Nå skal jeg brygge en ekstra undergjæret øl batch slik at dette går inn i hjernebarken. Men hvor stor forskjell blir det? Blir ølet surere, søtere eller mer bitter av å glemme dette steget? Det står fra juli til juletider.

Sent fra min VOG-L29 via Tapatalk
Jeg har aldri brydd meg om dette. Tilsetter masse frisk gjær og gjærer på 10 grader 2-3 uker ettersom det passer med jobbturnus. Når jeg tar dunken ut av gjæringsskapet lar jeg den stå en dag eller 2 for klaring etter å ha flyttet på den.
Da står den jo varmere(19 grader), men da er gjæringen ferdig.
 
Ved fating i lukket sløyfe så bruker jeg først å fylle fatet smekk fullt med Star san, for så å presse denne ut med CO2. Etter at fatet er fylt via stigerøret (spunding ventil koblet til gass-ut), bruker dere å 'purge' head spacen da? Jeg tenker at man ikke trenger det, men det føles bare rart å ikke gjøre det :p
Jeg purger. Og samtidig trykksetter jeg lokket så det blir tett. Ofte blir fatet stående uten trykk en stund, så det er en god vane. Trykket i headspace blir jo raskt absorbert i ølet om gassen er koblet fra.
 
Har et annet spørsmål om undergjæret øl. Brygger som regel bare ales og brygger bare undergjæret en gang i året. Hver eneste gang de siste 3 årene (siden jeg ble oppmerksom på at det er best å øke temp til 18 grader når den er ca 5 over endelig FG) 3635239 har jeg glemt dette steget. Nå skal jeg brygge en ekstra undergjæret øl batch slik at dette går inn i hjernebarken. Men hvor stor forskjell blir det? Blir ølet surere, søtere eller mer bitter av å glemme dette steget? Det står fra juli til juletider.

Sent fra min VOG-L29 via Tapatalk
En diacetylrest er bare en forsikring. Under 100 % idelle forhold med nok gjær, oksygen, gjærnæring og god gjærhelse er den neppe nødvendig, men det skader aldri å øke mot slutten. Derfor er det god praksis. Diacetyl er ikke typeriktig i noen øl annet enn noen tsjekkiske – og da i små mengder.
 
En diacetylrest er bare en forsikring. Under 100 % idelle forhold med nok gjær, oksygen, gjærnæring og god gjærhelse er den neppe nødvendig, men det skader aldri å øke mot slutten. Derfor er det god praksis. Diacetyl er ikke typeriktig i noen øl annet enn noen tsjekkiske – og da i små mengder.
Ok, så hvis endelig FG er riktig, er sjansene store for at det likevel gikk bra?

Sent fra min VOG-L29 via Tapatalk
 
Hvilken typedefinisjon vil Kinn sitt Skoddehav komme under?
Neipa?
Pils og hvete, litt havre. Humle på 30 og 15 min samt i whirlpool og tørrhumle.
Det står kvit indiaøl på siden til Kinn, men det finnes ikke i Norbrygg sine definisjoner av øltyper
 
Jeg purger. Og samtidig trykksetter jeg lokket så det blir tett. Ofte blir fatet stående uten trykk en stund, så det er en god vane. Trykket i headspace blir jo raskt absorbert i ølet om gassen er koblet fra.

Jeg trykksetter lokket når jeg har fylt i Star san og tapper av nokså umiddelbart. Fatet blir fylt i samme slengen.. Gass står kontinuerlig tilkoblet :)

EDIT: Regner med purging er unødvendig, men har likevel gjort det som en forsikring. Men det holder kanskje med et par napp i ventilen? :)
 
Hvilken typedefinisjon vil Kinn sitt Skoddehav komme under?
Neipa?
Pils og hvete, litt havre. Humle på 30 og 15 min samt i whirlpool og tørrhumle.
Det står kvit indiaøl på siden til Kinn, men det finnes ikke i Norbrygg sine definisjoner av øltyper
Den er vel mest lik Hansa sin White IPA enn en NEIPA, men det hjelper vel fortsatt ikke på definisjonen? :rolleyes:
 
  • Like
Reaksjoner: Mc.
Hvilken typedefinisjon vil Kinn sitt Skoddehav komme under?
Neipa?
Pils og hvete, litt havre. Humle på 30 og 15 min samt i whirlpool og tørrhumle.
Det står kvit indiaøl på siden til Kinn, men det finnes ikke i Norbrygg sine definisjoner av øltyper
Hvit IPA. Egen stil i USA, men ikke her. Det er egentlig en wit med humle.
 
Jeg trykksetter lokket når jeg har fylt i Star san og tapper av nokså umiddelbart. Fatet blir fylt i samme slengen.. Gass står kontinuerlig tilkoblet :)

EDIT: Regner med purging er unødvendig, men har likevel gjort det som en forsikring. Men det holder kanskje med et par napp i ventilen? :)
OK, jeg bruker den teknikken der man erstatter headspace i karet med gass fra fatet i et lukket system. Da trenger man ikke ha gass tilkoblet.
 
Ok, så hvis endelig FG er riktig, er sjansene store for at det likevel gikk bra?

Sent fra min VOG-L29 via Tapatalk
Vanskelig å si. FG er ikke direkte knyttet opp mot diacetyl, men dårlig gjærhelse gir ofte et par poeng lavere utgjæring – så det er i hvert fall et godt tegn.
 
Tilbake
Topp