Nope, så jeg tok tyren ved hornene og satte i gang.
Har satt to batcher.
Batch#1 ble satt slik:
Plukke, vaske og raspe epler. Hadde det over i et kar og tilsatte Campden og pektolase (tips fra en i slekta). Lot dette stå i 24t.
Etter 24t -> presse eplerasp. Av 6kg epler fikk jeg 4'ish liter saft.
Hadde det på gjæringskar og tilsatte MJ's sidergjær og sukker.
Målte OG 1046. Tilsatte 49gr sukker pr. liter saft og målte 1065. Satte karet på kjøkkenbenken, satte på lokk og monterte gjærlås og ventet på at ting skulle skje..
Og det var her ting gikk åt skogen....
Null aktivitet i gjæringen..
Ventet, ventet og ventet, men ingenting skjedde.
Etter x antall dager (kanskje litt utålmodig..) åpnet jeg dunken og kjente den herlige eplesaftlukten. Men ingen tegn til gjæring..
Tilsatte gjærnæring og litt mer gjær, satte på lokket og venter fremdeles på at noe skal skje..
Batch#2 ble satt en uke etter #1 og ble utført slik:
Plukke, vaske og raspe epler.
Kjøre rasp gjennom foodprocessor med kutteblad og spe med litt vann.
Kjøre mos gjennom pressa og fikk ut 6l saft. Usikker på antall kg epler.
Hadde saften på kar og målte OG til 1042. Tilsatte 59gr/liter med sukker, pektolase , MJ's sidergjær og gjærnæring. Ristet karet noe helt for j#%¤&! og målte 1065'ish.
Satte på gjærlås og plasserte den ved siden av batch#1 og ventet på at ting skulle skje.
Noe det gjorde. Voldsomt!
Stormgjæring og masse aktivitet.
Etter noen dager gjæring på kjøkkenbenken har jeg nå satt batch#2 i kjelleren og der skal den få stå en god stund...
Hva har jeg lært av dette?
At muligens Campden tablettene har laget vanskelige livsvilkår for gjæren i batch#1.
Men den får stå, så får vi se om det skjer noe som helst i den..