Mc.
Norbrygg-medlem
Så det blir helt feil å sende inn et slikt øl?Hvit IPA. Egen stil i USA, men ikke her. Det er egentlig en wit med humle.
Egentlig synd da det er et knallgodt øl.
Så det blir helt feil å sende inn et slikt øl?Hvit IPA. Egen stil i USA, men ikke her. Det er egentlig en wit med humle.
Så det blir helt feil å sende inn et slikt øl?
Egentlig synd da det er et knallgodt øl.
Det passer godt på PF, men kan lett bli straffet ved bedømming på typeriktighet.Så det blir helt feil å sende inn et slikt øl?
Egentlig synd da det er et knallgodt øl.
Skjedde med en NEIPA jeg brygget nylig. Gjæret på fat og så røk sikkerhetsventilen uten at jeg merket det. Fullstendig ødelagt. Men IPA/APA er mer robust, så jeg ville stått løpet ut.Speidelgjærlåsen ble stående uten topp slik at det var åpent rett ned i ca 12 timer. Dag 12 av gjæringa. Tørrhumet apa /session ipa. Ikke fare for smuss. Krise for aroma eller oksidering?
Hydrometer er kalibrert på 20 grader.Pleier ofte å bomme litt på volum og OG ved bruk av Grainfather og grainfather app til beregning av meske og skyllevann. Det jeg da lurer på er hvilken vann temperatur skal vannet ha når en måler opp?
Pleier ofte å bomme litt på volum og OG ved bruk av Grainfather og grainfather app til beregning av meske og skyllevann. Det jeg da lurer på er hvilken vann temperatur skal vannet ha når en måler opp?
Vei vannet, da blir det korrekt uansett temp.Pleier ofte å bomme litt på volum og OG ved bruk av Grainfather og grainfather app til beregning av meske og skyllevann. Det jeg da lurer på er hvilken vann temperatur skal vannet ha når en måler opp?
Vei vannet, da blir det korrekt uansett temp.
Hvilken typedefinisjon vil Kinn sitt Skoddehav komme under?
Neipa?
Pils og hvete, litt havre. Humle på 30 og 15 min samt i whirlpool og tørrhumle.
Det står kvit indiaøl på siden til Kinn, men det finnes ikke i Norbrygg sine definisjoner av øltyper
Kvit Belgisk? Enda en type øl?Det er en hvit IPA, men det er, som du sier, en av de øltypene som ikke er tatt inn i Norbryggs definisjoner. BJCP tok den inn i 2015, sammen med en del andre varianter av IPA: Beer Judge Certification Program
Ølmoter skifter fort, og nå er nok flere av de der på vei ut, dvs. at de amerikanske bryggeriene ikke brygger dem i særlig grad.
Norbrygg har jo svart IPA inne, og den er etter mine begreper minst like marginal som den hvite, så skulle vi være konsekvente, burde enten begge eller ingen av dem stå der. NEIPA står jo der, og er for tida en ganske sentral øltype, men det er tydelig definert som en "amerikansk IPA", og når utgangspunktet for den hvite IPAen er en belgisk witbier, så tror jeg ikke du ville få særlig suksess med å sende den inn som en NEIPA.
Skoddehav er kanskje ikke av de mest typiske hvite IPAene. Den er ikke krydret, men det er ikke et krav etter BJCPs definisjon. Så Kinn surrer ikke med begrepene når de kaller den "kvit indiaøl". De kunne kanskje tas for å bruke trappistgjær i stedet for witbier-gjær, men det passerer nok (?).
JaHydrometer er kalibrert på 20 grader.
Kvit Belgisk? Enda en type øl?
Nei får vel holde meg til reglene hvis jeg skal delta i NM.
Så får jeg heller lage Skoddehav for min egen del Har faktisk aldri smakt originalen, men det tenker jeg å gjøre noe med i kveld
Jeg regner med at mengdene i oppskriftene og i kalkulatorene er for mengde kaldt vann. Jeg bor et sted med fjernvarme og dermed slipper vi egne varmtvannsberedere. Varmtvannet er "helt ferskt". Derfor tapper jeg 60 grader varmt vann. Når jeg da veier opp korrekt mengde vann etter vekt, blir volumene riktig. 19,5 kg varmt vann er 19,5 l kaldt vann.Det blir jo ikke det, for det spørs hva softwaren man benytter bruker som referanse. Softwares bruker volum, ikke vekt. Så det er avhengig av en temperaturreferanse i såfall. Skal det tilsettes x liter som har termisk ekspansjon tilsvarende strike-temperatur, eller skal det tilsettes x liter som har termisk ekspansjon tilsvarende 4c, f.eks? Forskjellen er nok sånn ca 2-3% i volum mellom de temperaturene..Noe man gjerne driter i. Men korrekt "uansett temp" blir det ikke, siden software oppgir vannmengde i volum, for å spikke flis.
Uansett så er det ikke noe å bry seg om. Mål opp x liter av det man får ut av springen og klag på noe annet hvis man bommer på SG/OG. Folk har som regel ikke nøyaktige nok, eller klarer ikke lese nøyaktig nok hydrometer til at en 0-4% forskjell i volum skal utgi en forskjell man stusser på.
Karbonering på fat.
Jeg karbonerer på fat og har som tommelfingerregel å la det stå på ca 1 bar trykk ved 5 grader i ca en uke. Av og til synes jeg det er litt for lite karbonert og da setter jeg på trykk igjen et par dager eller til jeg er fornøyd. Jeg lar fatet stå i ro under hele karboneringen. Rister dere på fatet underveis? Har dere andre tips for beste praksis?
Jeg gjorde dette på noen fat nylig. Hadde så regulatoren og gassflaska inn for å mottrykksfylle resten av et fat som stod i kegeratoren på serveringstrykk. Justerte regulatoren til passelig trykk, og når jeg da kobla på ute i garasjen igjen så var fatet der såpass fullt at det kom øl inn i slangene til gassen. Vær obs på at det ikke er smekk fullt fat hvis du gjør dette så unngås samme tabbe som jeg gjorde.3 bar i 1 døgn eller 2 bar i 2 døgn gjør samme jobben, bare fortere.