Oppdaterte innlegget etter du kommenterteChocolate er mykje hardare rista/brent. Kva skal du brygge? Eg har blitt glad i å bruke meir Low color/pale chocolate og heller gå ned på dei mest brente.. men det spørs jo kva du skal lage
Oppdaterte innlegget etter du kommenterteChocolate er mykje hardare rista/brent. Kva skal du brygge? Eg har blitt glad i å bruke meir Low color/pale chocolate og heller gå ned på dei mest brente.. men det spørs jo kva du skal lage
Smaksforskjell på Crisp Chocolate malt og Crisp Low Color Chocolate malt? Oppskriften sier Crisp Chocolate, men Bryggselv er tom. Oppskriften sier også Fawcetts Pale Chocolate, noe de ikke har lengre.
Gjelder denne: Nøgne Ø Porter
1: Du må bruke volumet (27 liter) som grunnlag for beregningen av sukkermengden. Headspace skal også karboneres.Småtøsen min som gikk på Ferzillaen sist fredag, har roet seg kraftig ned nå, og all krausen er borte, her er målingen med iSpindel (ikke se på tallene, den er ikke godt nok kalibrert, men trenden er jo tydelig):
Vis vedlegget 43662
På dette brygget er tanken å karbonere på Zillaen med sukker og da har jeg tre spørsmål:
1: Det er 4-5 liter headspace i Zillaen (24 liter øl i en 27 l tank) bruker jeg sukkermengde for fat eller flaske?
2: Er det ok å ta sukker i nå, og la den stå i to uker, eller er det viktig med diacetylrast FØR karbonering?
3: Bør jeg fjerne gjærkaken i bunn før sukker, eller kan jeg bare tømme sukker gjennom et av småhullene i toppen?
Ps: den har stått med vanlig gjærlås til nå, den blir selvsagt erstattet med en kork når sukkeret går på.
Grunnen til at jeg vil gjøre det slik er at jeg starter på ny rotasjon i morgen med 14 dager 12-timerskift, jeg sover hjemme, men orker ikke noen større oppgaver etter jobb.
1: Du må bruke volumet (27 liter) som grunnlag for beregningen av sukkermengden. Headspace skal også karboneres.
2: La den stå til den er ferdig med diacetylrest og alt.
3: Lukk butterflyventilen og ta av beholderen. Fjern gugga i bunnen, rengjør beholderen, fyll på sukker og purge grundig etter remontering. Sett på endel trykk før du åpner butterflyventilen. Hvis du ikke har CO2/sodeastream må du nesten bare fylle på fra toppen. Da ville jeg lukket butterflyventilen for å skille gjærkaken fra ølet.
Det er veldig nyttig å ha en sodastream med en enkel regulator som tilbehør til Fermzillaen.
Dette er grunnleggende fysikk: Tenk deg av du bare har 1 liter øl i et fat på 19 liter. Om du tilsetter 6 g sukker til denne literen, hva skjer da? CO2-en som dannes vil fordele seg i hele volumet, og ølet blir håpløst underkarbonert.Jeg har sodastream
Du skriver at jeg skal beregne sukker til 27 liter, men til fat eller flaske, brewfather dobler jo sukkermengden fra fat til flaske...
OK, du gjør som du vil. Det var bare et vennlig råd.
Det er en seig bryggemyte at man skal karbonere med halv mengde på fat. Jeg aner ikke hvor den kommer fra. Man må alltid ta utgangspunkt i totalvolumet som skal fylles med øl og gass. Jfr. Henrys lov, som jeg linket til ovenfor. I ditt tilfelle er det 27 liter. Så bør man ta hensyn til hvor mye gass som allerede er oppløst i ølet. (Kaldt øl inneholder mer CO2 fra gjæringen enn varmt øl.) Men som en gylden middelvei bruker man 6 g sukker per liter volum. 27x6 g=162 g.Jeg tolket det heller ikke som noe annet, men jeg forstår ikke hvilke av parametrene jeg skal bruke
Er sukkermengden nedjustert til fat pga forventningen om null headspace? Slik at det et flaskemengden som gjelder for meg?
Skal tappe over en saison på flakser i kveld, brygget med BE-134.
Er det sånn at både gjæringskar og flaskebøtte heretter kun bør brukes til saison?
Skal tappe over en saison på flakser i kveld, brygget med BE-134.
Er det sånn at både gjæringskar og flaskebøtte heretter kun bør brukes til saison?
Ser den har fått et nytt design siden jeg kjøpte min på biltema, men tuten ser lik ut og den passet ikke, men er mindre så vet flere som har fikset den med gjengeteip. Jeg gikk for en mer permanent løsning og festet den med tech7Skal en tur på Biltema i morgen. Er det noen som vet om du kan sette ball lock-kobling på denne trykksprøyta, og om du eventuelt trenger overganger?
Trykksprøyte 1,5 L