Tråden for dumme spørsmål.

Starteren min vil ikke starte!

Vis vedlegget 44184

Er det normalt med null aktivitet 17-18 timer etter pitching?

Det er 1.6 liter vann med 157g DME og en halv teskje Servomyces kokt i 10-15 minutter rett i kolben, så kjølt ned til rundt 20°C før pitching av en pakke WLP028 med utløpsdato 8/5-20. Er det grunn til bekymring her, eller er det bare "nybakt mor syndromet" som slår til?

Som LIghtnin' Hopkins og @erikraude sier; "you just been burnin' bad gasoline".

Det der har hendt meg noen ganger med gjæren til Chris White. Gi den tid; den kommer til slutt - som regel. Men det er forbasket irriterende. Du får jo ikke fred i sjela før det viser seg tegn til liv.
 
Jeg kan jo ikke utelukke det. Men om jeg stopper røreren ser det helt likt ut etter noen minutter, ville den ikke begynt å flokkulere relativt kjapt om den var ferdig?

Skal få tatt en måling, men vil helst ikke åpne unødig...
Jo burde vel kanskje flokkulert da. Sikreste er å måle. En ting jeg har tenkt på er å sette starteren varmt hvis man har gammel eller lite gjær. Har den som regel i vanlig romtemperatur. Kanskje du kan prøve å få opp tempen hvis den er treg?
 
Er du sikker på at den ikke er ferdig?
Har tenkt det samme som deg noen ganger men da har den gjæret ut over natta uten at jeg har registrert det. SG har da vist at den var utgjæret

Da vil du gjerne se avleiringer etter kräusen et stykke opp på innsida av kolben. Og du får ofte også en del kondensasjon på innsida, fordi gjæren ikke bare fermenterer. Den respirerer også, når den blir tilført oksygen, og da produserer den CO2 og vann i stedet for CO2 og etanol. Det kan bli så mye at det renner ned på utsida av kolben, også.

Litt erfaring med å lukte på starteren forteller deg også ganske effektivt om det har skjedd noe. Den søtlige lukta av fersk vørter med gjær i er et greit tegn på at du ikke har fått start på starteren.
 
Da vil du gjerne se avleiringer etter kräusen et stykke opp på innsida av kolben. Og du får ofte også en del kondensasjon på innsida, fordi gjæren ikke bare fermenterer. Den respirerer også, når den blir tilført oksygen, og da produserer den CO2 og vann i stedet for CO2 og etanol. Det kan bli så mye at det renner ned på utsida av kolben, også.

Litt erfaring med å lukte på starteren forteller deg også ganske effektivt om det har skjedd noe. Den søtlige lukta av fersk vørter med gjær i er et greit tegn på at du ikke har fått start på starteren.
Har faktisk opplevd å ikke se så mye spor av gjæring på innsiden av kolben. Varierer kanskje med hvilken gjær det er også?
Har du erfaring med å sette starteren opp på feks 30 gr? Vil det være noe negativt med det?
 
Har faktisk opplevd å ikke se så mye spor av gjæring på innsiden av kolben. Varierer kanskje med hvilken gjær det er også?
Har du erfaring med å sette starteren opp på feks 30 gr? Vil det være noe negativt med det?

Kanskje med noen gjærtyper, ja (wlp036?). Men kondens vil du i alle fall få om du har sånn noenlunde effektiv tilførsel av luft.

Alle råd jeg har sett går ut på at du ikke skal over 24-25 grader. Men hvor farlig det er, skal jeg ikke ha sagt noe om. Gjæren vil antakelig synes du er en grei kar som sender dem på sydetur:). Og om gjæren ikke starter på annen måte, så hvorfor ikke? Men jeg hadde nok venta i det lengste.
 
Rehydrerte en pakke CBC-1 da jeg flaska Imperial Brown Stout i dag
Hvor lenge holder rehydrert gjær seg i kjøleskapet?
Burde kanskje også ha brukt den på forrige batch med RIS
 
Da vil du gjerne se avleiringer etter kräusen et stykke opp på innsida av kolben. Og du får ofte også en del kondensasjon på innsida, fordi gjæren ikke bare fermenterer. Den respirerer også, når den blir tilført oksygen, og da produserer den CO2 og vann i stedet for CO2 og etanol. Det kan bli så mye at det renner ned på utsida av kolben, også.

Litt erfaring med å lukte på starteren forteller deg også ganske effektivt om det har skjedd noe. Den søtlige lukta av fersk vørter med gjær i er et greit tegn på at du ikke har fått start på starteren.

Den lukter nesten som ferskgjær til baking.
Den kondenserer litt, men bare litt og jeg ser ingen spor jeg tror kan være krausen.
 
Og refraktometerprøven (Ebay, har stemt relativt bra mot hydrometer) sier 1.022, vet ikke om jeg ble så klok av det...

Edit: hvis jeg har gjort korrigeringen rett i Brewfather så er SG 1.013, da er den kanskje ferdig da?
 
Sist redigert:
Og refraktometerprøven (Ebay, har stemt relativt bra mot hydrometer) sier 1.022, vet ikke om jeg ble så klok av det...

Edit: hvis jeg har gjort korrigeringen rett i Brewfather så er SG 1.013, da er den kanskje ferdig da?

Da er den ganske nær, i alle fall. Har du brukt lyst DME, skal du nok under 1.010 med den gjæren der.
 
Vis vedlegget

Jeg tok en råkjangs å satte den i kjøleskapet for en time siden, og nå er det et hint av flokkulering, men da burde jeg ta den ut igjen å gi den mer tid selv om det ikke er krausen eller andre tegn til aktivitet?
 
Vis vedlegget 44185

Jeg tok en råkjangs å satte den i kjøleskapet for en time siden, og nå er det et hint av flokkulering, men da burde jeg ta den ut igjen å gi den mer tid selv om det ikke er krausen eller andre tegn til aktivitet?

Kommer an på hvor hardt du trenger de der ekstra cellene, ville jeg si. Og jeg er forresten ikke sikker på at gjæren utnytter de aller siste ressursene til å formere seg, heller. Men det skulle vi nok hatt en fagperson til å uttale seg om.
 
Kjapt om eikekubber.
Har noen prøvd det til cider eller mjød?
I tilfelle hvor mye. Medium roast.
Og.
Desinfisere de i sprit i 12-24 timer?
 
Jeg lager te på eikeflis, og har brukt det i en graff, som :

Malt til 7 liter vørter, som blandes med 18 liter eplejuice:
900 gr pale malt
900 gr lyst münchnermalt
150 gr Caramalt 30 EBC
150 gr Carared 50 EBC
150 gr Caramunich 1 100 EBC
150 gr Crystal 100 EBC
Humle:
5 gr Perle @ 60
20 gr Saaz @ 2
Gjær
WLP036 Düsseldorf Alt Ale Yeast
Annet
2 gr Supermoss @ 5
Eikefliste av 1,75 dl fransk mellomrøstet eikeflis
1/2 ts gjærnæring
200 gram sukrin til søting før tapping.

Dette er jo ikke kuber, som du har, så det sier vel ikke så mye om mengden. Men effekten i en ciderlignende drikk er i alle fall fin, synes jeg. Jeg oppfatter det som en form for syrlighet.
 
Takk @Finn Berger det er da noe, eg ser for meg å legge noen kuber i hvit rom, la de trekke, og ha de rett i sammen med gjær osv.
Dette er enkel firstprice juice, men dama har bestilt mer, hun digget den knusktørr med Nottingham.
For nysgjerrighetens skyld så prøver eg og noen liter med wlp 002 og noen eikekuber, lurer bare på hvor mye. Et ørlite preg for å gjøre den mer spennende.
 
Kommer an på hvor hardt du trenger de der ekstra cellene, ville jeg si. Og jeg er forresten ikke sikker på at gjæren utnytter de aller siste ressursene til å formere seg, heller. Men det skulle vi nok hatt en fagperson til å uttale seg om.


En oppdatering:

Da det tok litt tid før jeg fikk svar (neida, forventer ikke at folk sitter å venter på å svare akkurat meg på et forum, men tenkte at tiden var litt kritisk) tok jeg kolben ut igjen fra kjøleskapet og satte den tilbake på røreren i 5-6 timer til.
Det var ingenting som tydet på aktivitet gjennom de timene, så rett før leggetid bestemte jeg meg for å slå den over i noe annet, jeg tror det var en god ide å tømme over direkte fra røreren med tanke på fordelingen av gjær, en til brygg og en til neste starter.
Skulle jeg kjølt ned og dekantert først tenkte jeg det ville blitt mye synsing på mengder, nå skulle en liter med starter i brygget og en halvliter til lagring, etter natten over i kjøleskap har jeg dette:

Vis vedlegget

Jeg syns det er litt lite gjær som har flokkulert, men på den andre siden er vel mengden litt mer en tre pakker ny gjær som jeg hadde trengt i brygget om jeg bare brukte kjøpt gjær, og mer en én pakke til lagring så jeg har trua til det motsatte er bevist.

Et spørsmål har jeg likevel; er det best å bare la de stå med vørteren i til de skal brukes? Den er jo allerede desinfisert, og risikoen for infeksjon er vel mye større om jeg dekanterer og erstatter vørteren med luft?
 
En oppdatering:

Da det tok litt tid før jeg fikk svar (neida, forventer ikke at folk sitter å venter på å svare akkurat meg på et forum, men tenkte at tiden var litt kritisk) tok jeg kolben ut igjen fra kjøleskapet og satte den tilbake på røreren i 5-6 timer til.
Det var ingenting som tydet på aktivitet gjennom de timene, så rett før leggetid bestemte jeg meg for å slå den over i noe annet, jeg tror det var en god ide å tømme over direkte fra røreren med tanke på fordelingen av gjær, en til brygg og en til neste starter.
Skulle jeg kjølt ned og dekantert først tenkte jeg det ville blitt mye synsing på mengder, nå skulle en liter med starter i brygget og en halvliter til lagring, etter natten over i kjøleskap har jeg dette:

Vis vedlegget 44193

Jeg syns det er litt lite gjær som har flokkulert, men på den andre siden er vel mengden litt mer en tre pakker ny gjær som jeg hadde trengt i brygget om jeg bare brukte kjøpt gjær, og mer en én pakke til lagring så jeg har trua til det motsatte er bevist.

Et spørsmål har jeg likevel; er det best å bare la de stå med vørteren i til de skal brukes? Den er jo allerede desinfisert, og risikoen for infeksjon er vel mye større om jeg dekanterer og erstatter vørteren med luft?

Ølet beskytter fint, så la det være der. Og det er sikkert normalt med gjær, det der. Jeg synes også alltid at det er lite. Men tenk da på at det bare er 35 millilter i en pure pitch-pose, og at det er mest væske.

Ser jo at det sikkert funker med å ha gjæren i bånn av den koppen der - i alle fall med de fleste gjærtypene. Jeg ville likevel ikke gjort det med de aller mest flokkulerende typene (= wlp002 og alle variantene).

Lurt å fordele før du dekanterer; bedre styring da, ja. Jeg glemmer alltid å gjøre det:).
 
Supert å få en bekreftelse på at hodet fungerer til logisk tenking da, og at det som er logisk for meg som ikke kan dette faktisk stemmer med virkeligheten :D

Jeg tenker på bryggedagen, som nok blir i morgen, at jeg tar av noen desiliter fra motstrømskjøleren før whirlpool og tar på beholderen (selvsagt etter dekantering) og rister det opp i suspensjon, så kan den stå å jobbe litt mens jeg tar whirlpool og venting, så er den kanskje litt ivrigere i tjenesten når den slipper til en halvtimes tid etterpå.
 
Takk @Finn Berger det er da noe, eg ser for meg å legge noen kuber i hvit rom, la de trekke, og ha de rett i sammen med gjær osv.
Dette er enkel firstprice juice, men dama har bestilt mer, hun digget den knusktørr med Nottingham.
For nysgjerrighetens skyld så prøver eg og noen liter med wlp 002 og noen eikekuber, lurer bare på hvor mye. Et ørlite preg for å gjøre den mer spennende.

Jeg har også bare brukt first price-juice. Laget faktisk akkurat den dama di likte første gangen. Den blei tørr! De 200 grammene med sukrin jeg brukte i graff'en, rundet smaken litt, uten at det blei merkbart søtt.

Disse ciderne er forresten veldig fin basis for lys gløgg. Spisses gjerne med litt calvados. (Men det er lenge til jul, da:).)
 
Jeg husker sesverre ikke om det var denne tråden eller en annen, men for litt tid tilbake var det diskusjon om magnetrørere og magnetstørrelse i forhold til kolbestørrelse.
Her er min billige Ebay rører med standard rette magnet på ca 30mm på øyemål med en smekkfull 5-literkolbe på halv speed:

Vis vedlegget

Tror det skal holde for det aller meste?

Ps: den må kjøres sakte opp for å få bevegelse i væsken, skrur en opp for fort hopper magneter av.
 
Tilbake
Topp