Det der ser ikke ut som null aktivitet. Det produseres co2 (skum langs kanten). Jeg ville slått av røreren etter normal tid og sett an hvor mye gjær som felles ut. Hvis du er usikker, kan du ta en liten prøvesmak eller sg-måling.Starteren min vil ikke starte!
Vis vedlegget 44184
Er det normalt med null aktivitet 17-18 timer etter pitching?
Det er 1.6 liter vann med 157g DME og en halv teskje Servomyces kokt i 10-15 minutter rett i kolben, så kjølt ned til rundt 20°C før pitching av en pakke WLP028 med utløpsdato 8/5-20. Er det grunn til bekymring her, eller er det bare "nybakt mor syndromet" som slår til?
Ville også sjekket med refraktmeter hvis du har tilgjengelig. Den ser for lys ut til at det ikke har vært aktivitetDet der ser ikke ut som null aktivitet. Det produseres co2 (skum langs kanten). Jeg ville slått av røreren etter normal tid og sett an hvor mye gjær som felles ut. Hvis du er usikker, kan du ta en liten prøvesmak eller sg-måling.
Nei, ikke riktig verdi, men det gir en indikasjon på om det har vært sukkerspising på gang. Du kan bruke en kalkulator i feks brewfather eller brewersfriwnd for å regne rett refraktometerverdi etter gjæring.Jeg sjekket ikke OG, men den skal vel være i området 1.040 så kan sjekke litt senere.
Vil refraktometer bli rett etter gjæring?
Den er kanskje litt lysere en i går, men ikke mye...
Men whitelabs kan være treg i startblokka når de nærmer seg utløpsdato. Jeg har også en pakke wlp028 med utløp i mai liggende, den må nok snart settes i bevegelse. Tenker en IPA-greie gjæret i nedre del av skalaenJeg sjekket ikke OG, men den skal vel være i området 1.040 så kan sjekke litt senere.
Vil refraktometer bli rett etter gjæring?
Den er kanskje litt lysere en i går, men ikke mye...
Er du sikker på at den ikke er ferdig?Starteren min vil ikke starte!
Vis vedlegget 44184
Er det normalt med null aktivitet 17-18 timer etter pitching?
Det er 1.6 liter vann med 157g DME og en halv teskje Servomyces kokt i 10-15 minutter rett i kolben, så kjølt ned til rundt 20°C før pitching av en pakke WLP028 med utløpsdato 8/5-20. Er det grunn til bekymring her, eller er det bare "nybakt mor syndromet" som slår til?
Er du sikker på at den ikke er ferdig?
Har tenkt det samme som deg noen ganger men da har den gjæret ut over natta uten at jeg har registrert det. SG har da vist at den var utgjæret
Starteren min vil ikke starte!
Vis vedlegget 44184
Er det normalt med null aktivitet 17-18 timer etter pitching?
Det er 1.6 liter vann med 157g DME og en halv teskje Servomyces kokt i 10-15 minutter rett i kolben, så kjølt ned til rundt 20°C før pitching av en pakke WLP028 med utløpsdato 8/5-20. Er det grunn til bekymring her, eller er det bare "nybakt mor syndromet" som slår til?
Jo burde vel kanskje flokkulert da. Sikreste er å måle. En ting jeg har tenkt på er å sette starteren varmt hvis man har gammel eller lite gjær. Har den som regel i vanlig romtemperatur. Kanskje du kan prøve å få opp tempen hvis den er treg?Jeg kan jo ikke utelukke det. Men om jeg stopper røreren ser det helt likt ut etter noen minutter, ville den ikke begynt å flokkulere relativt kjapt om den var ferdig?
Skal få tatt en måling, men vil helst ikke åpne unødig...
Er du sikker på at den ikke er ferdig?
Har tenkt det samme som deg noen ganger men da har den gjæret ut over natta uten at jeg har registrert det. SG har da vist at den var utgjæret
Har faktisk opplevd å ikke se så mye spor av gjæring på innsiden av kolben. Varierer kanskje med hvilken gjær det er også?Da vil du gjerne se avleiringer etter kräusen et stykke opp på innsida av kolben. Og du får ofte også en del kondensasjon på innsida, fordi gjæren ikke bare fermenterer. Den respirerer også, når den blir tilført oksygen, og da produserer den CO2 og vann i stedet for CO2 og etanol. Det kan bli så mye at det renner ned på utsida av kolben, også.
Litt erfaring med å lukte på starteren forteller deg også ganske effektivt om det har skjedd noe. Den søtlige lukta av fersk vørter med gjær i er et greit tegn på at du ikke har fått start på starteren.
Har faktisk opplevd å ikke se så mye spor av gjæring på innsiden av kolben. Varierer kanskje med hvilken gjær det er også?
Har du erfaring med å sette starteren opp på feks 30 gr? Vil det være noe negativt med det?
Da vil du gjerne se avleiringer etter kräusen et stykke opp på innsida av kolben. Og du får ofte også en del kondensasjon på innsida, fordi gjæren ikke bare fermenterer. Den respirerer også, når den blir tilført oksygen, og da produserer den CO2 og vann i stedet for CO2 og etanol. Det kan bli så mye at det renner ned på utsida av kolben, også.
Litt erfaring med å lukte på starteren forteller deg også ganske effektivt om det har skjedd noe. Den søtlige lukta av fersk vørter med gjær i er et greit tegn på at du ikke har fått start på starteren.
Og refraktometerprøven (Ebay, har stemt relativt bra mot hydrometer) sier 1.022, vet ikke om jeg ble så klok av det...
Edit: hvis jeg har gjort korrigeringen rett i Brewfather så er SG 1.013, da er den kanskje ferdig da?
Vis vedlegget 44185
Jeg tok en råkjangs å satte den i kjøleskapet for en time siden, og nå er det et hint av flokkulering, men da burde jeg ta den ut igjen å gi den mer tid selv om det ikke er krausen eller andre tegn til aktivitet?