1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Tråden for dumme spørsmål.

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av 1Morten, 23 Sep 2014.

  1. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Dumt og dumt, men likevel. Jeg har en porter stående til gjæring på Nottingham. Den toppa ut gjæringa i natt og har fra i morges begynt å roe seg. Da jeg kom ned nå så jeg at den hadde spydd gjærgly utover hele seg. 23 liter øl i en vanlig 30-litersbøtte. Pleier Nottingham å lage så mye gris? Er ikke vant til sånt fra britisk gjær.
     
  2. Kloakk

    Kloakk
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Er det noen fra Finnmark med fat her inne? Jeg har bekjentskap der oppe, spesifikt Lakselv i Porsanger, hvor kan de få fylt CO2 tankene sine?
     
  3. Nordlands

    Nordlands
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Etter å ha lest denne sammenligningen som ikke viste noen signifikant forskjell i sluttresultat mellom kaldt og varmt skyllevann har jeg valgt å gå for kaldt skyllevann, oppmålt i en bøtte som jeg løfter meskepose over i, som den enkleste løsningen for meg (eller i hvert fall den som krever minst utstyr). Oppkok tar litt lengre tid, men jeg bruker samtidig bare en kjele og får da brygget en større mengde i den enn jeg kunne gjort uten å skylle.
    Sparge Temperature – Pt. 1: Standard vs. Cool | exBEERiment Results!
     
    Finn Berger liker dette.
  4. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Skal bli interessant å høre hvordan det går. Har du tall på det utbyttet du pleier å få, så du kan vurdere virkningen?
     
  5. Håkon Bugge

    Håkon Bugge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    En ting er virkningsgrad, en annen er tid; dersom jeg hadde skylt med kaldt vann, så hadde jeg brukt lengre tid på å koke opp vørteren. Men jeg varmer skyllevannet med min dyppvarmer - mens jeg mesker. Men, ingen fasit. Dette kommer nok an på bryggeutstyr/metode. Men, uomtvistelig, veldig interessant hvis kaldt vann "skyller like bra" som varmt.
     
  6. Nordlands

    Nordlands
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg har altså kun brygget med kaldt skyllevann, så har ikke noen annen metode å sammenligne med. Basert på brewersfriend effektivitets-kalkulator, har jeg på brygg nr. 1, 2 og 3 oppnådd hhv. 59, 71 og 79 % effektivitet. På første brygg brukte jeg mindre skyllevann, og det var nok for lite. Men både brygg 1 og 2 ble godt drikkelig, nr. 3 står nå til gjæring.

    Bruker nok kanskje en halvtime lengre på oppkok, på induksjonsplate.
     
  7. Håkon Bugge

    Håkon Bugge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    En ting er virkningsgrad, en annen er tid; dersom jeg hadde skylt med kaldt vann, så hadde jeg brukt lengre tid på å koke opp vørteren. Men jeg varmer skyllevannet med min dyppvarmer - mens jeg mesker. Men, ingen fasit. Dette kommer nok an på bryggeutstyr. Men, uomtvistelig, veldig interessant hvis kaldt vann "skyller like bra" som varmt.
     
  8. Håkon Bugge

    Håkon Bugge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg har ingen ubåt som svømmer rundt i gjæringskaret. Men jeg flyttet termometerproben fra luften omkring dunkene til exhaust'en, dvs. oppi det lille begeret som blow-off tuben ender i. Denne står oppå lokket til gjæringskaret. Jeg tenker at varmen fra vørteren og varmen fra CO2'en some plopper ut under stormgjæringen, vil gi meg en indikasjon på temperaturen i karet. (dette er en lager). Luften målte 9.5 grd, mens Starsan'en i blow-off tube begeret viser 11.6 grd. Gjærer jeg for varmt?
     
  9. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Litt avhengig av gjær og sånt, kanskje, men jeg ville nok noen grader ned, ja.
     
    Håkon Bugge liker dette.
  10. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Litt, antakelig. Men hvor viktig det er ... ?

    Min erfaring med temperatur er ellers at med lager så blir det omtrent samme temperatur i dunken som i omgivelsene, dvs. 10 grader, som er temperaturen i kjelleren min vinterstid. Det går såpass rolig for seg at forskjellen blir minimal.

    Jeg bruker klistre-på-termometer med flytende krystaller, og de gangene jeg har kontrollmålt med digoitalt termometer i dunken, har de vist riktig.
     
  11. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Da finner vi jo ikke ut noe mer:(.

    Men jeg ville ikke brukt den ekstra halvtimen sjøl, uansett:). Brygginga tar nok tid som den gjør.
     
  12. Amarillo

    Amarillo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppdal
    Ja, nok en myte er avlivet, jeg har alltid varmet opp gjærslurry til omtrent samme temperatur som vørteren for pitch.
    Men at gjæra ikke har godt av temperatursjokket var tydeligvis en myte.

     
    Finn Berger, RealGone og Roadrune liker dette.
  13. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Hmm, det gir jo mening når han sier det sånn.
    Ut over det skal eg ikkje mene så veldig mye.
     
  14. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg har gjort det lenge, og det hører til de få tingene jeg tør si at jeg veit, at dette funker.
     
    Amarillo og RealGone liker dette.
  15. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Når jeg bruker kveik, er det i tørka form, rett fra -20C i fryseren og ned i vørteren som holder +35C. Har aldri vært noe problem det heller :)
     
    Finn Berger, Amarillo og RealGone liker dette.
  16. PetterL

    PetterL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Kveik er som Chuck Norris, følger ingen regler, reglene følger dem.
     
    Bjørn T. Larsen, Mc., Jo-Helge og 2 andre liker dette.
  17. Bjørn T. Larsen

    Bjørn T. Larsen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hegra
    Skal prøve allrounderen for første gang. Har tenkt å brygge en pale ale og har noen spm.
    Hadde tenkt å gjære uten trykk først for å bruke trykk etter tørrhumling.
    Er det beste løsning? Eller bør jeg gjære under trykk hele tiden?
    Hvilket trykk bør jeg legge meg på? Kjøpte allrounderen for å karbonere under gjæring og oksygenfri overføring.
     
  18. Roadrune

    Roadrune
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stord
    Starteren min vil ikke starte!

    B3650898-802E-4134-B526-01A5487FDD0A.jpeg

    Er det normalt med null aktivitet 17-18 timer etter pitching?

    Det er 1.6 liter vann med 157g DME og en halv teskje Servomyces kokt i 10-15 minutter rett i kolben, så kjølt ned til rundt 20°C før pitching av en pakke WLP028 med utløpsdato 8/5-20. Er det grunn til bekymring her, eller er det bare "nybakt mor syndromet" som slår til?
     
    Finn Berger liker dette.
  19. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Kjent problem!


    Og litt mer matnyttig: Jeg syns Whitelabsgjæra kan være utrolig treig. La den stå. Og så kan jeg anbefale Imperialgjæra til neste gang, den er mye bedre.
     
    Brynsj og Finn Berger liker dette.
  20. Roadrune

    Roadrune
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stord
    Da får jeg vente, jaggu glad jeg bestemte meg for å være tidlig ute med den, deadline for brygget er torsdag da jeg begynner på jobb igjen på fredag...

    Oppskriften sa Imperial, men valgte WL pga tilgjengelighet...
     
    erikraude liker dette.

Del denne siden