Det kommer an på en del faktorer. Hvor lenge den får stå i fred før du tapper over, hvor du tapper fra (pumpe i bunn, pumpe på siden eller kran og her også hvor høyt den står), om du lager whirlpool, hvor fort du tapper. Det å ta med trub over til gjæringskaret er heller ikke nødvendigvis noe galt. Jeg er ikke nødvendigvis fan av å bruke Brulosophy som kilde til fasitsvar, men dette er uansett et godt gjennomført eksperiment: The Great Trub exBEERiment | Results Are In!Ja, jeg har brukt whirlfloc, men jeg trodde at dette burde vært igjen i kjelen, og ikke bli med over til gjæringskaret, men hvis der ikke har betydning for smaken er det jo uvesentlig hvor det havner sålenge det ikke havner i glasset.
Har neppe noen betydning for det ferdige ølet. Jeg liker å tappe den første halvannen literen over på en brusflaske. Fanger mye trub på den måten.Er det andre som sliter med dette:
Vis vedlegget 44212
??
Dette er fem minutter etter den er tappet opp i gjæringskaret direkte fra kjøleren, er det normalt at det blir med så mye trub over?
Og viktigst av alt: betyr det noe?
Står det tørrhumling på dag 7, betyr det etter 7 dager
står det derimot tørrhumling 7 dager, betyr det tørrhumling i 7 dager
Sålenge humlene under kok er oppgitt i minutter igjen av kok er det vel rimelig å anta at det samme gjelder tørrhumle?
Teit navn forresten, burde det ikke hett kaldhumle?
Oversiktlig og greit altså
Sålenge humlene under kok er oppgitt i minutter igjen av kok er det vel rimelig å anta at det samme gjelder tørrhumle?
Teit navn forresten, burde det ikke hett kaldhumle?
Kaldere enn kokt humleEr 19-20C kaldt? Ikke enig, men jeg går i korterma 12 måneder i året... Er det mer korrekt å kalle det lunkahumle eller romtemperert humle?![]()
Står det tørrhumling på dag 7, betyr det etter 7 dager
står det derimot tørrhumling 7 dager, betyr det tørrhumling i 7 dager
Sjekk disse studiene publisert av Scott Janish.Det er denne oppskriften: brewourgostemning01
Der står det jo ganske tydelig at humlen skal i på dag 7, men det står også 14 dager gjæring, i og med størrelsen på bryggeriet regner jeg med at ølet blir filtrert og tvangskarbonert hos dem slik at det da bare blir 7 dager.
Slenger jeg den i på dag 7 blir den nok værende i 21 dager. Har det noen stor praktisk betydning, eller er humlene "tomme" for smak etter en uke uansett?
Sikter du deg inn på en veldig lang gjæring? Fire uker virker da overdrevet?Slenger jeg den i på dag 7 blir den nok værende i 21 dager.
Jeg reagerte også på det, men så kom jeg på at han vurderer å karbonere på fermzillaen.Sikter du deg inn på en veldig lang gjæring? Fire uker virker da overdrevet?
Under et mikroskop eller en "humleolje-analysator" så trenger egentlig ikke humlen være i kontakt med ølet (med konstant agitering forsåvidt!) i mer enn noen få timer. Jeg har prøvd meg på 48t tørrhumling mange ganger for å teste, men jeg får mindre ut av det i mitt oppsett (en dunk, uten agitering), enn 72 timer, som jeg fant ut var minimum for meg ifht til det jeg fikk ut.Sjekk denne studien publisert av Scott Janish.
Kortversjonen er at tørrhumlen ikke trenger å være i kontakt med ølet mer enn 24-48 timer. (Lengre kontakttid er faktisk ikke optimalt.) Jeg tørrhumler på 8-10 grader i 48 timer og synes det gir en friskere og tydeligere humlearoma. Har selv boken som denne studien er hentet fra og vil si den er et must for alle som lager humlesterke øl.
1. Fordi ølet inneholder co2 etter gjæring, og den første beregningen tar med dette. Det dobles jo ikke når du tilsetter et drops til.Planlegger et nytt forsøk på en hefeweizen (har unnagjort to mislykkede). Denne tenker jeg å tappe rett fra fermzilla til flasker, og ønsker for enkelhets skyld å bruke karboneringsdrops. Disse er ca 2 gram per stk etter hva jeg har lest. I en 0.33-flaske tilsvarer jo dette 6gram/l eller 2.5vol. Når jeg sjekker i Beersmith hvor mange vol jeg får med 2 karboneringsdrops (12g/L) per 0.33 flaske, får jeg 4,1vol. Da håper jeg noen her kan svare meg på to dumme spørsmål:
1) Hvorfor får jeg ikke dobbel karbonering? Altså dersom 6g/L gir 2,5vol, burde ikke 12g/L gi 5vol?
2) 4,1 vol er innenfor anbefalingene på karbonering. Er dette allikevel for mye? Og vil flasken/korken tåke dette?
Sjekk disse studiene publisert av Scott Janish.
Kortversjonen er at tørrhumlen ikke trenger å være i kontakt med ølet mer enn 24-48 timer. (Lengre kontakttid er faktisk ikke optimalt.) Jeg tørrhumler på 8-10 grader i 48 timer og synes det gir en friskere og tydeligere humlearoma. Har selv boken som denne studien er hentet fra og vil si den er et must for alle som lager humlesterke øl.
1. Fordi ølet inneholder co2 etter gjæring, og den første beregningen tar med dette. Det dobles jo ikke når du tilsetter et drops til.
2. 4,1 er for mye så lenge du ikke bruker champagneflasker.