Tråden for dumme spørsmål.

Det funker for meg:);). Faktisk. Jeg bruker rikelig med gjær og gjærer ganske lavt. Det har gitt meg best resultat, uten tvil.
Men du liker ikke esterne i en hefe, isoamyl acetate, og ethyl acetate er estere. For å få til hefe så mener iallefall jeg at man må treffe sånn ca med pitchen. Selv om hvis man bruker speise så er mange bets off mtp ethyl acetate. Men lagring i noen uker 4-6 av et sånt øl er alfa omega, og så bare ta det når esterne er balanserte ifht fenolene.
 
For å si litt mer om min enkle filosofi: Kombinasjonen av nok frisk gjær og relativt lav temperatur når du starter gjæringa, sørger for at gjæringa går nokså rolig for seg. I alle fall virker det sånn ut fra gjærlåsaktiviteten. Jeg får ikke ekstreme temperaturutslag, heller. Men likevel gjærer ølet raskt ned.

Og det funker på weissbier, også - sjøl om jeg må ha blow-off til denne. Godt med gjær, og 14 grader i starten. Og så får den stort sett styre seg sjøl. Men jeg flytter den opp mot slutten.
 
Men du liker ikke esterne i en hefe, isoamyl acetate, og ethyl acetate er estere. For å få til hefe så mener iallefall jeg at man må treffe sånn ca med pitchen. Selv om hvis man bruker speise så er mange bets off mtp ethyl acetate. Men lagring i noen uker 4-6 av et sånt øl er alfa omega, og så bare ta det når esterne er balanserte ifht fenolene.

Jeg kan bare si at jeg synes jeg fikk veldig fin balanse mellom nellik og banan i de siste to bryggene mine. Ingen mangel på banan. (Det er nellik som er vanskelig å få fram.) Jeg har ikke vært særlig fornøyd med de tidligere, men nå blei det virkelig godt.
 
jepp, plexiplate har jeg liggende. Men når jeg først skal lage noe så prøver jeg ihvertfall å lage noe som ser nogenlunde vettug ut. Er det nødvendig? nei. Er det artig: ja :)

såfremt det koster mindre enn å kjøpe noe ferdig, men i dette tilfellet håper jeg å kunne komme unna med 200kr på BT
Du klarer nok lage noe som fungerer greit, jeg skal ikke komme å si at den er fantastisk, men de jeg har laget gjør nå jobben jeg trenger til mine brygg, som aldri er mer enn 20 liter, bare så det er sagt.

received_371817400862780.jpeg
 
Ca fungerer fint på de fleste øl
Hefe, Kölsch og andre krever en nøyaktig balanse, noe som gjør målskiven betraktelig mindre...
 
Ca fungerer fint på de fleste øl
Hefe, Kölsch og andre krever en nøyaktig balanse, noe som gjør målskiven betraktelig mindre...

Kai Troester gjennomførte i 2008 et eksperiment med gjærmengde i hefeweizen. Konklusjonen - som ikke var sterk, og eksperimentet har klare svakheter, synes jeg - var at gjærmengden ikke spilte noen rolle: Experiment Pitching Rate and Oxygenation - German brewing and more

Han har en god gjennomgang av teori, og jeg synes den sier en del om at det er vrient å komme med kategoriske påstander.

En artikkel mange av oss har lest, og gjerne refererer til når det gjelder weissbierbrygging, er denne: Brewing Bavarian Weissbier - all you ever wanted to know |

Her står det om gjærmengde: The pitch in not a suitable parameter for home brewers to influence the banana flavor. Clove aromas are hardly influenced by the pitch rate.

Forfatteren angir ei vid ramme for gjærmengde (3-8 millioner celler/ml). Summen av det han sier, er at det viktige er en sunn, normal gjæringsprosess.

Har du noen referanse når det gjelder kølsch? Og hvilke andre øltyper krever nøyaaktighet?
 
Det kan bare være meg, og at jeg ikke har prøvd nok ganger med den type tørrgjør. Men alle mine forsøk med tørrgjær fra div produsenter i øl som skal være veldig ester eller fenolsk-drevet har aldri klart å bli like komplekse og "naturlige" som ferskgjær-typene. Synes liksom alltid at det mangler noe, og at de er bare litt "på overflaten" i uttrykket.
 
Men alle mine forsøk med tørrgjær fra div produsenter i øl som skal være veldig ester eller fenolsk-drevet har aldri klart å bli like komplekse og "naturlige" som ferskgjær-typene. Synes liksom alltid at det mangler noe, og at de er bare litt "på overflaten" i uttrykket.

Nå har jeg ikke prøvd veldig mange tørrgjær typer, men untaket er BE-134 den er full av fenoler
og beste Saison gjær i mine øyne
 
Det kan bare være meg, og at jeg ikke har prøvd nok ganger med den type tørrgjør. Men alle mine forsøk med tørrgjær fra div produsenter i øl som skal være veldig ester eller fenolsk-drevet har aldri klart å bli like komplekse og "naturlige" som ferskgjær-typene. Synes liksom alltid at det mangler noe, og at de er bare litt "på overflaten" i uttrykket.

Hva med BE-134, det brygges jo relativt godt øl med den:D.
 
Skulle prøve "hurtigmetoden" for lager-øl, som også var beskrevet i oppskriften på Viennaen fra Brewshop. Start på 10-11 grader i 3 dager, så 13 i 1 døgn, 16 i 1 døgn og 19 i 1 døgn, før CC. Etter at jeg skrudde den opp til 13 grader på dag 3, ble det glemt. Etter 11 dager på 13 grader, fortsatte jeg opp på 16 og 19. Spørsmålet er, hva bør jeg gjøre nå? Flaske, eller la den stå på 19 ut det normale tidsforløpet på 3 uker? CC er jeg skeptisk til, da jeg flaskekarbonerer. Frykter lite restgjær og at jeg ikke får noe karbonering.
 
Tilbake
Topp