Tråden for dumme spørsmål.

Bare sett på lokket, gi en burst og sett det kaldt. Gi en burst CO2 en gang i mellom til det er kaldt. @Holmentoppen har sikkert noen tips, han lar jo ølet stå lenge på fat før han trykker over i et annet. Men det er jo ikke sikkert han bruker filter da...
 
Tror jeg heller mot å gi nok overtrykk i headspace til at det ikke blir undertrykk når det er kjølt ned og satse på at det holder oksygen ute de neste månedene.

Er det forresten noen som evner å regne på hvor mye overtrykk det må være for å ikke bli undertrykk når 19 liter øl går fra 18 grader til 0?
Jeg putta tallene inn i beersmith, og ved 0 grader trenger du 1 bar mer trykk for å få samme vol som ved 18 grader …

EDIT: For å være helt nøyaktig 0,93 bar, men 1 bar skulle da gi deg et lite overtrykk "til overs" ved 0 grader …
 
Bare sett på lokket, gi en burst og sett det kaldt. Gi en burst CO2 en gang i mellom til det er kaldt. @Holmentoppen har sikkert noen tips, han lar jo ølet stå lenge på fat før han trykker over i et annet. Men det er jo ikke sikkert han bruker filter da...
Ingen filter her. Eller – jeg har et filter i roteskuffen som er brukt én gang. Føler at filtrering er en av de unødvendige sidesprangene man ikke trenger å drive med.
 
Nei, pleier å karbonere på fat nr. 2 når jeg gjør det på denne (litt tungvinte) måten.
Da er jo du som skapt for å svare på spørsmålet: Hvordan unngå at fat 1 mister overtrykk under lagerfasen. :)

Ellers har jeg akkurat fått fata og flaska ølet. Noe gikk skeis under lukka overføring, så det blei ikke helt fullt i fatet. Det slutta å renne etter 17 liter, så det blei litt mer headspace enn jeg hadde tenkt. Det gjør vel iogforseg ikkeno. Det blei ihvertfall en knapp kasse som gikk rett på flaske, og fatet står til kjøling med 1 bars overtrykk. Satser på at det blir bra. Setter flaskene inn sammen med fatet om et par uker, så blir det en gang i framtida mulig å sammenligne filtrert vs ufiltrert.
 
Da er jo du som skapt for å svare på spørsmålet: Hvordan unngå at fat 1 mister overtrykk under lagerfasen. :)

Ellers har jeg akkurat fått fata og flaska ølet. Noe gikk skeis under lukka overføring, så det blei ikke helt fullt i fatet. Det slutta å renne etter 17 liter, så det blei litt mer headspace enn jeg hadde tenkt. Det gjør vel iogforseg ikkeno. Det blei ihvertfall en knapp kasse som gikk rett på flaske, og fatet står til kjøling med 1 bars overtrykk. Satser på at det blir bra. Setter flaskene inn sammen med fatet om et par uker, så blir det en gang i framtida mulig å sammenligne filtrert vs ufiltrert.
Jeg burde sikkert gå bakover i tråden for å finne problemstillingen :eek: Men jeg har ikke opplevd lekkasje i fat #1. Trikset er å sette på 2-3 bar for å smekke lokket på plass. Så kan man slippe ut trykket – og sette 1 bar eller litt over som karbonerings-/serveringstrykk. Overtrykk som ikke vedlikeholdes vil jo jevnes ut når CO2 løses opp i ølet. Men om pakningen er tett vil det uansett ikke lekke. Trykket i fatet vil alltid være større enn på utsiden.
 
Nå spør jeg dumt kanskje, men er forholdsvis ny med fat: Setter dere på trykk før dere trykker ned låsebøylen på fatet (for at lokket skal "sette" seg), eller etter at lokket behørig er låst? :)
 
Hvis du lurer på trykkfall ved temperaturendring så er formelen for gass slik:
T1xP2=T2xP1
Altså i ditt tilfelle har du tre kjente verdier, du har 18°C som T1, 0°C som T2 og la oss si for enkelhets skyld at P2 skal være 1psi for å opprettholde et minimalt overtrykk.

når da 18°C ganger 1psi blir 18 og T2 er null vil det si at du må ha 18psi trykk for å ende opp med 1psi.

Væsken ekspanderer mindre en gass og blir vel derfor uvesentlig å regne på.

Det var en enkel rørleggers innspill, så får de som er matte og fysikkyndige kommentere om jeg har regnet eller tenkt feil.
 
@erikraude : Jeg har gått og tenkt på denne problemstillingen litt, og leker jeg videre med karboneringskalkulatoren i beersmith, så indikerer denne at du ved 18 grader ferdig gjæret øl har 0.9 vol CO2 i ølet. Dette vil jo utligne seg mellom øl og headspace, men om headspace er lite, kan man anta at disse 0,9 vol ikke synker nevneverdig. For hver grad temperaturen synker mister du i henhold til kalkulatoren i beersmith 0.04 vol, så dette skulle gi et tap på 0,04 * 18 grader = 0,72. Dette skulle da tilsi at du vel 0 grader da vil ha 0,18 vol igjen i ølet, og at du dermed som @Holmentoppen sier uansett vil ha overtrykk igjen i fatet …

Aner ikke om disse tallene stemmer utover at det er dette kalkulatoren i beersmith gir meg … :)
 
Jeg cold crasher på Allrounderen (med 0,1-0,2 bars trykk), og overfører så etter noen dager O2-fritt til O2-fritt fat. Dette setter jeg så til kombinert lagering og karbonering. Nå står fatene mine stort sett i ro, og med mindre jeg for eksempel skulle tatt det med og servert på Norsk Ølfestival el.l. har jeg ikke behov for å overføre til et fat nummer to. Det er minimalt med gjærrester i bunnen av fatet når det er tømt, og det er godt å slippe å vaske, fylle og tømme ett ekstra fat med mindre det er nødvendig.
 
Jeg cold crasher på Allrounderen (med 0,1-0,2 bars trykk), og overfører så etter noen dager O2-fritt til O2-fritt fat. Dette setter jeg så til kombinert lagering og karbonering. Nå står fatene mine stort sett i ro, og med mindre jeg for eksempel skulle tatt det med og servert på Norsk Ølfestival el.l. har jeg ikke behov for å overføre til et fat nummer to. Det er minimalt med gjærrester i bunnen av fatet når det er tømt, og det er godt å slippe å vaske, fylle og tømme ett ekstra fat med mindre det er nødvendig.
Men nå skal jeg jo filtrere dette, da, så da må det jo bli et fat til. Og hvorfor filtrere? Det er brygga til min syke og svært visuelt kresne far. Jeg veit ikke om jeg kommer til å bruke filteret stort oftere, så langt virker det som mer styr enn det egentlig er verdt, ihvertfall for lagerøl, men dette ølet skal ihvertfall opphavet kunne lese avisa igjennom.
 
@erikraude : Jeg har gått og tenkt på denne problemstillingen litt, og leker jeg videre med karboneringskalkulatoren i beersmith, så indikerer denne at du ved 18 grader ferdig gjæret øl har 0.9 vol CO2 i ølet. Dette vil jo utligne seg mellom øl og headspace, men om headspace er lite, kan man anta at disse 0,9 vol ikke synker nevneverdig. For hver grad temperaturen synker mister du i henhold til kalkulatoren i beersmith 0.04 vol, så dette skulle gi et tap på 0,04 * 18 grader = 0,72. Dette skulle da tilsi at du vel 0 grader da vil ha 0,18 vol igjen i ølet, og at du dermed som @Holmentoppen sier uansett vil ha overtrykk igjen i fatet …

Aner ikke om disse tallene stemmer utover at det er dette kalkulatoren i beersmith gir meg … :)
Høres bra ut. Og så har det jo fått et greit overtrykk i headspace også, så da får vi satse på at det går bra. Da er det bare å la det stå i ro så lenge jeg gidder.
 
Men nå skal jeg jo filtrere dette, da, så da må det jo bli et fat til. Og hvorfor filtrere? Det er brygga til min syke og svært visuelt kresne far. Jeg veit ikke om jeg kommer til å bruke filteret stort oftere, så langt virker det som mer styr enn det egentlig er verdt, ihvertfall for lagerøl, men dette ølet skal ihvertfall opphavet kunne lese avisa igjennom.
Kan bli ganske klart uten filtrering også :rolleyes:

51487247_10213948171079404_965272334745206784_o.jpg
 
Høres bra ut. Og så har det jo fått et greit overtrykk i headspace også, så da får vi satse på at det går bra. Da er det bare å la det stå i ro så lenge jeg gidder.
På den siste ipa'en jeg lagde, så filtrerte jeg med 1my, men jeg gjorde det med en gang. Først tappet O2 fritt fra gjærkar til fat 1, så O2 fritt til fat 2 via filter. Funka knall det. Tømte alle slanger samt filteret for luft, ved å kjøre på med CO2 fra fat 2 før filtrering.
 
Tilbake
Topp