Tråden for dumme spørsmål.

@erikraude : Jeg har gått og tenkt på denne problemstillingen litt, og leker jeg videre med karboneringskalkulatoren i beersmith, så indikerer denne at du ved 18 grader ferdig gjæret øl har 0.9 vol CO2 i ølet. Dette vil jo utligne seg mellom øl og headspace, men om headspace er lite, kan man anta at disse 0,9 vol ikke synker nevneverdig. For hver grad temperaturen synker mister du i henhold til kalkulatoren i beersmith 0.04 vol, så dette skulle gi et tap på 0,04 * 18 grader = 0,72. Dette skulle da tilsi at du vel 0 grader da vil ha 0,18 vol igjen i ølet, og at du dermed som @Holmentoppen sier uansett vil ha overtrykk igjen i fatet …

Aner ikke om disse tallene stemmer utover at det er dette kalkulatoren i beersmith gir meg … :)
 
Jeg cold crasher på Allrounderen (med 0,1-0,2 bars trykk), og overfører så etter noen dager O2-fritt til O2-fritt fat. Dette setter jeg så til kombinert lagering og karbonering. Nå står fatene mine stort sett i ro, og med mindre jeg for eksempel skulle tatt det med og servert på Norsk Ølfestival el.l. har jeg ikke behov for å overføre til et fat nummer to. Det er minimalt med gjærrester i bunnen av fatet når det er tømt, og det er godt å slippe å vaske, fylle og tømme ett ekstra fat med mindre det er nødvendig.
 
Jeg cold crasher på Allrounderen (med 0,1-0,2 bars trykk), og overfører så etter noen dager O2-fritt til O2-fritt fat. Dette setter jeg så til kombinert lagering og karbonering. Nå står fatene mine stort sett i ro, og med mindre jeg for eksempel skulle tatt det med og servert på Norsk Ølfestival el.l. har jeg ikke behov for å overføre til et fat nummer to. Det er minimalt med gjærrester i bunnen av fatet når det er tømt, og det er godt å slippe å vaske, fylle og tømme ett ekstra fat med mindre det er nødvendig.
Men nå skal jeg jo filtrere dette, da, så da må det jo bli et fat til. Og hvorfor filtrere? Det er brygga til min syke og svært visuelt kresne far. Jeg veit ikke om jeg kommer til å bruke filteret stort oftere, så langt virker det som mer styr enn det egentlig er verdt, ihvertfall for lagerøl, men dette ølet skal ihvertfall opphavet kunne lese avisa igjennom.
 
@erikraude : Jeg har gått og tenkt på denne problemstillingen litt, og leker jeg videre med karboneringskalkulatoren i beersmith, så indikerer denne at du ved 18 grader ferdig gjæret øl har 0.9 vol CO2 i ølet. Dette vil jo utligne seg mellom øl og headspace, men om headspace er lite, kan man anta at disse 0,9 vol ikke synker nevneverdig. For hver grad temperaturen synker mister du i henhold til kalkulatoren i beersmith 0.04 vol, så dette skulle gi et tap på 0,04 * 18 grader = 0,72. Dette skulle da tilsi at du vel 0 grader da vil ha 0,18 vol igjen i ølet, og at du dermed som @Holmentoppen sier uansett vil ha overtrykk igjen i fatet …

Aner ikke om disse tallene stemmer utover at det er dette kalkulatoren i beersmith gir meg … :)
Høres bra ut. Og så har det jo fått et greit overtrykk i headspace også, så da får vi satse på at det går bra. Da er det bare å la det stå i ro så lenge jeg gidder.
 
Men nå skal jeg jo filtrere dette, da, så da må det jo bli et fat til. Og hvorfor filtrere? Det er brygga til min syke og svært visuelt kresne far. Jeg veit ikke om jeg kommer til å bruke filteret stort oftere, så langt virker det som mer styr enn det egentlig er verdt, ihvertfall for lagerøl, men dette ølet skal ihvertfall opphavet kunne lese avisa igjennom.
Kan bli ganske klart uten filtrering også :rolleyes:

51487247_10213948171079404_965272334745206784_o.jpg
 
Høres bra ut. Og så har det jo fått et greit overtrykk i headspace også, så da får vi satse på at det går bra. Da er det bare å la det stå i ro så lenge jeg gidder.
På den siste ipa'en jeg lagde, så filtrerte jeg med 1my, men jeg gjorde det med en gang. Først tappet O2 fritt fra gjærkar til fat 1, så O2 fritt til fat 2 via filter. Funka knall det. Tømte alle slanger samt filteret for luft, ved å kjøre på med CO2 fra fat 2 før filtrering.
 
Nå spør jeg dumt kanskje, men er forholdsvis ny med fat: Setter dere på trykk før dere trykker ned låsebøylen på fatet (for at lokket skal "sette" seg), eller etter at lokket behørig er låst? :)
Hvis lokket ikke sitter når du drar ned låsen så går det greit på plass med hjelp fra 2 bar.
 
Har forsøkt å søke (er berømt for å være flink til å lete, men ikke så god til å finne).
Kan gjæringskar brukes til øl etter å ha vært brukt til gjæring av cider? Gjort rein med oppvaskmiddel. Mener å ha lest på forumet at det ikke går (hverken cider eller kveik).
 
Har forsøkt å søke (er berømt for å være flink til å lete, men ikke så god til å finne).
Kan gjæringskar brukes til øl etter å ha vært brukt til gjæring av cider? Gjort rein med oppvaskmiddel. Mener å ha lest på forumet at det ikke går (hverken cider eller kveik).
Jeg har brukt samme kar til både cider og kveik, og annet øl etterpå, de fleste kveik artene har jo distinkte karakterer så jeg tror jeg ville merket det om noe hadde sneket seg med. Jeg er dog notorisk på å bruke kluter som ikke lager riper og på grensen til paranoid når jeg vasker og skyller :D
 
Har forsøkt å søke (er berømt for å være flink til å lete, men ikke så god til å finne).
Kan gjæringskar brukes til øl etter å ha vært brukt til gjæring av cider? Gjort rein med oppvaskmiddel. Mener å ha lest på forumet at det ikke går (hverken cider eller kveik).

Jeg har nå gjort det to ganger uten å ha tenkt over at det skulle være noe problem. Kanskje det var derfor det gikk bra:p?

Spøk til side; jeg har aldri hørt det der, og skjønner ikke hvorfor det skulle være noe problem. Ikke med kveik, heller, for den sakens skyld. Avhengig av hva du gjærer med, så kan det jo bli problemer med krysskontaminasjon, men sjøl å bruke Belle Saison går bra hvis du bare veit at det er en risiko og forholder deg deretter. (Det finnes cidergjær som ikke er cerevisiae; jeg veit ikke om det er derfor dette kommer opp?)
 
Jeg har nå gjort det to ganger uten å ha tenkt over at det skulle være noe problem. Kanskje det var derfor det gikk bra:p?

Spøk til side; jeg har aldri hørt det der, og skjønner ikke hvorfor det skulle være noe problem. Ikke med kveik, heller, for den sakens skyld. Avhengig av hva du gjærer med, så kan det jo bli problemer med krysskontaminasjon, men sjøl å bruke Belle Saison går bra hvis du bare veit at det er en risiko og forholder deg deretter. (Det finnes cidergjær som ikke er cerevisiae; jeg veit ikke om det er derfor dette kommer opp?)
Det kommer nok av at det skal ikke mye kveik til før den tar totalt over. I alle fall skare, vi snakker om et par gram på 25 liter og den eier karet.
 
Når jeg lager cider av råsaft bruker jeg eget utstyr på alt jeg ikke kan bruke kokende vann på. Det er merkelig hvor lett det ender opp med ett surøl preg på senere batcher selv om man har vasket og brukt klor + andre produkt. Så for å være på den sikre sida skiller jeg utstyret jeg bruker til gjæring av cider og surøl fra det jeg bruker ellers.
 
Tilbake
Topp