Cascade
Norbrygg-medlem
Når ølet gjærer produserer gjæren CO2. Denne kan du utnytte til karbonering ved å la det bygges opp trykk i gjæringskaret. Trykket bør imidlertid ikke bli for høyt da dette hemmer gjæren eller tanken kan eksplodere hvis trykket blir for høyt. Trykket må således slippes ut, og best kontroll får du med en spundingventil. Men sikkerhetsventil kan selvsagt også brukes. For CC er det viktig at du har nok trykk til å unngå at oksygen suges inn i gjæringskaret når trykket synker som et resultat av kjølingen, eller at det imploderer hvis gjæringskaret er tett under CC.
Jeg tenker som fat, ved tilsetting av CO2, så "raper" vi med sikkerhetsventilen for å få ut litt CO. Gjør dere det også på gjæringsfat?
At gjæren produserer CO2 er noe jeg ikke har tenkt på, jeg kjører ofte en slange ut fra ballock og ned i et glass med starsan, for at jeg føler brygget ønsker å slippe ut litt trykk i starten, jeg kan likegodt bruke spundling med en gang istedenfor blow-off slange da?