Tråden for dumme spørsmål.

Et spørsmål om tørrhumling, for det gjør jeg omtrent én gang hvert skuddår, så jeg veit aldri helt åssen jeg skal gjøre det.

Jeg har en slags vestkyst stående til gjæring nå, ser ut som den allerede er godt over halvveis. Jeg har tenkt å cc'e den, og har rigga co2-oppsamling og en pose med tørrhumla er festa med magneter under lokket klar til å droppes når tida kommer. Så er spørsmålet: tørrhumle før eller etter CC, og hvor lenge? Mener jeg leste her at det var fint å tørrhumle ved lav temp for å unngå hop creep (som heller ikke er noe jeg vanligvis opplever), så jeg lurte på å la det gjære seg ferdig, kjøre temperaturen ned mot 0, og så slippe løs tørrhumla. Innspill? @Finn Berger, du var vel tungt inne i humlehælvete nå nylig, var du ikke?

Ellers var jeg redd for at denne ikke skulle bli bitter nok for meg siden dvask, fruktig IPA er noe av det aller verste jeg veit, så jeg la på litt ekstra centennial i alle ledd i prosessen. Det funka. Hydrometerprøven kunne vært brukt som malingsfjerner. :D Vi får se, kanskje det blir noe jeg liker?
Framskritt:)!

Scott Janish har anbefalt tørrhumling på så lav temperatur, ja - og kort tid, også; bare et par dager. Denny Conn (Experimental Brewing) har ytra seg entusiastisk om effekten.

Jeg har ikke prøvd dette - jeg driver ikke med kjølecrashing - men har ingen grunn til å tru at det ikke skal være bra. Og du unngår hop creep, som er et sant helvete. (Jeg er litt redd for at enzymene blir med, og kan aktiveres når ølet blir stående varmt. Og siden jeg flaskekarbonerer, tør jeg ikke prøve dette før jeg har fått brakt det på det reine.)
 
Framskritt:)!

Scott Janish har anbefalt tørrhumling på så lav temperatur, ja - og kort tid, også; bare et par dager. Denny Conn (Experimental Brewing) har ytra seg entusiastisk om effekten.

Jeg har ikke prøvd dette - jeg driver ikke med kjølecrashing - men har ingen grunn til å tru at det ikke skal være bra. Og du unngår hop creep, som er et sant helvete. (Jeg er litt redd for at enzymene blir med, og kan aktiveres når ølet blir stående varmt. Og siden jeg flaskekarbonerer, tør jeg ikke prøve dette før jeg har fått brakt det på det reine.)
Du får se på dette som en test, for selv om det meste går på fat blir det noen flasker også, så om det blir bomber av det skal jeg passe på å ta noen bilder. :D
Da blir det tørrhumling i et par dager etter CC. Det blir spennende.
 
Jeg gjærer og flasker også på gammelmåten(dog med PET-flasker) og har foreløpig ingen planer om å gå over til fat.
(Flaskingen synes jeg faktisk er en fornøyelig del av bryggeprosessen) :) .
Enig.

Jeg legger flaskene i bløtt for å fjerne etiketter, tørker over med en klut for å fjerne limrester. Deretter en runde med innvendig spyling (metall J'en som kobles på krana), og så Starsan. Dryppe av seg litt i en kurv til kurvstativ, før jeg kaster 1-2 sukkerbiter i flaska og flasker. Hele prosessen tar ca 2 timer på en 20-25 liters batch. Blir jo litt mer håndverk av det
 
Enig.

Jeg legger flaskene i bløtt for å fjerne etiketter, tørker over med en klut for å fjerne limrester. Deretter en runde med innvendig spyling (metall J'en som kobles på krana), og så Starsan. Dryppe av seg litt i en kurv til kurvstativ, før jeg kaster 1-2 sukkerbiter i flaska og flasker. Hele prosessen tar ca 2 timer på en 20-25 liters batch. Blir jo litt mer håndverk av det
Vil du spare en del arbeid, fester du etikettene dine med mjølk. Da sklir de av etter et minutt i vann. (Men du må ha laserskriver. )
 
*varmt* vann. Og du trenger ikke laserskriver for å løsne dem. :cool: ;)
hehe - nei, men for å printe etiketter som forblir leselige etter at papiret er fukta. Det funker i alle fall ikke med blekkskriver'n her i huset. Heldigvis har jeg en gammel laserprinter som trofast dytter ut ark med etiketter. Håpløs til bilder, men etikettene mine er strengt saklige, så det gjør ikke noe:).
 
Vil du spare en del arbeid, fester du etikettene dine med mjølk. Da sklir de av etter et minutt i vann. (Men du må ha laserskriver. )
Disse løsner med bare noen sekunder bløtlegging. Siden jeg ikke bruker så mye store etiketter er det verdt 80 øre per flaske for meg å slippe å rigge seg til for klipping og liming hver gang, bare skrive ut og klistre på. Bruker vanligvis bare Ø18 klistremerker av samme type på korkene.
 
hehe - nei, men for å printe etiketter som forblir leselige etter at papiret er fukta. Det funker i alle fall ikke med blekkskriver'n her i huset. Heldigvis har jeg en gammel laserprinter som trofast dytter ut ark med etiketter. Håpløs til bilder, men etikettene mine er strengt saklige, så det gjør ikke noe:).
Ja, beklager. Tror alle skjønte det, egentlig. Det var bare rekkefølgen som var litt artig.
 
Disse løsner med bare noen sekunder bløtlegging. Siden jeg ikke bruker så mye store etiketter er det verdt 80 øre per flaske for meg å slippe å rigge seg til for klipping og liming hver gang, bare skrive ut og klistre på. Bruker vanligvis bare Ø18 klistremerker av samme type på korkene.
De var kule. Visste ikke det fantes etiketter med slikt lim. Jeg har custom form på egne etiketter og kone som skriver ut på laserskriver på jobb (ellers finnes det laserskriver på biblioteket som ikke er spesielt dyr, heller). Oppdelingen tar jeg mens jeg ser underholdning på tv. Det er ikke alt på skjermen som krever full fokus, for å si det slik.
 
De var kule. Visste ikke det fantes etiketter med slikt lim. Jeg har custom form på egne etiketter og kone som skriver ut på laserskriver på jobb (ellers finnes det laserskriver på biblioteket som ikke er spesielt dyr, heller). Oppdelingen tar jeg mens jeg ser underholdning på tv. Det er ikke alt på skjermen som krever full fokus, for å si det slik.
Jeg har brukt de der selv i et par år, utrolig sytalaust.
 
Noen som har testet Mybrewbot som temperaturkontroll. De selger den på Brewshop og det som ser greit ut er at den kan bla bruke flere Tilter som temperatursensorer under gjæring og den går på wifi samt kobler seg til på Brewfather. Har en Inkbird nå som fungerer greit samt en Rasperry Pi som sender til Brewfather for logging. Ser ut til at jeg må ha Inkbird til, men om Mybrewbor fungerer bra kan jeg heller gå til innkjøp av en slik en og styre alt samlet.
 
Vil du spare en del arbeid, fester du etikettene dine med mjølk. Da sklir de av etter et minutt i vann. (Men du må ha laserskriver. )
Har laserskriver, og har prøvd melk et par ganger, men går fort over til limstift. Enkelt å kjapt å sette på, og fester seg med en gang uten noe klin. Enkelt å fjerne - etikettene ligger i varmt vann i 30 sekunder, før jeg tar opp en for å tørke av, og legger en ny oppi
 
Tenkte å starte litt smått med ekstraktsett (cider) nå snart for å spare studentbudsjettet litt men finner ikke helt ut hvordan det blir med lagring i ettertid.
Hvor lenge kan noe kan slike flasker stå sånn ish i vanlig romtemp. etter at det har blitt flasket? Har ikke mulighet for å kjøpe et ekstra kjøleskap og ute så er det for kaldt. Kommer til å slite litt med å drikke opp 25-30l liter cider om det ikke holder i noen mnd.
 
Tenkte å starte litt smått med ekstraktsett (cider) nå snart for å spare studentbudsjettet litt men finner ikke helt ut hvordan det blir med lagring i ettertid.
Hvor lenge kan noe kan slike flasker stå sånn ish i vanlig romtemp. etter at det har blitt flasket? Har ikke mulighet for å kjøpe et ekstra kjøleskap og ute så er det for kaldt. Kommer til å slite litt med å drikke opp 25-30l liter cider om det ikke holder i noen mnd.
Tja. Noen uker før fint. Har ingen erfaring selv. Men, som studentcider:
Så kaldt som mulig (over plussgrader) etter karbonering, så går det nok under før det blir dårlig.
 
Tenkte å starte litt smått med ekstraktsett (cider) nå snart for å spare studentbudsjettet litt men finner ikke helt ut hvordan det blir med lagring i ettertid.
Hvor lenge kan noe kan slike flasker stå sånn ish i vanlig romtemp. etter at det har blitt flasket? Har ikke mulighet for å kjøpe et ekstra kjøleskap og ute så er det for kaldt. Kommer til å slite litt med å drikke opp 25-30l liter cider om det ikke holder i noen mnd.
Mange som gir bort fullt brukbare kjøleskap på Finn.no.
 
Tilbake
Topp