Tråden for dumme spørsmål.

Hvor brygger du nå? Det enkleste er å trille vekk komfyren og koke på kjøkkenet, under kjøkkenvifta. Forutsatt at kjøkkenvifta er kraftig nok, og at du gidder å tørke vekk litt kondens, er det en suveren måte å brygge inne på.
Eg brygger på kjøkenet i dag med bryggemaskina rett ved eit vindauge, og blåser dampen ut med ei ståande vifte. Har fungert bra.

Du har nok rett @PetterL – eg skal slå frå meg baderommet som bryggerom. Takk! :)
 

Nordlands

Norbrygg-medlem
Trodde at hvis man la CO2 flaskene i Fryseren eller veldig kaldt så får man mer plass til CO2 i Gass flaskene?
Ja, men det vil være farlig dersom strømmen går eller du tar flasken ut og lar den nå romtemperatur. Om du fyller flasken med 20 bar ved -20 grader tilsvarer det 450 bar ved +20 grader. Normal praksis mener jeg er å ikke fylle CO2 flasker mer enn 0.75 kg per liter flaskevolum, da er 250 bars flasker regnet som trygge å oppbevare opptil +40 grader.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Trodde at hvis man la CO2 flaskene i Fryseren eller veldig kaldt så får man mer plass til CO2 i Gass flaskene?
Det er hva BS forteller meg, men om alle andre faktisk får fylt de romtemperert flaskene sine til 4kg, mens jeg kun får 2,45kg på det meste så må en jo spørre seg selv hvorfor.

Skal på BS på tirsdag, så har tenkt å spørre da. Ærlig talt så forstår jeg det ikke, og jeg har heller ikke fått svar her på forumet, hverken hva BS tjener på å ikke fylle flasken min, eller hva som gjør at de ikke kan fylle den full.
 

Brynsj

Norbrygg-medlem
Det er hva BS forteller meg, men om alle andre faktisk får fylt de romtemperert flaskene sine til 4kg, mens jeg kun får 2,45kg på det meste så må en jo spørre seg selv hvorfor.

Skal på BS på tirsdag, så har tenkt å spørre da. Ærlig talt så forstår jeg det ikke, og jeg har heller ikke fått svar her på forumet, hverken hva BS tjener på å ikke fylle flasken min, eller hva som gjør at de ikke kan fylle den full.
Om det er fysikk eller ikke, så betaler du jo kilospris på BS-150 kr pr. kg. sist jeg var der.
Det er unektelig ikke optimalt å ikke få fylt helt opp, slik jeg opplevde første gang og bare fikk 2 kg, men da var det tomt på lageret:confused:
Neste gang mener jeg at flasken var tilnærmet full, 5 kg, i følge betalt avgift:)
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Om det er fysikk eller ikke, så betaler du jo kilospris på BS-150 kr pr. kg. sist jeg var der.
Det er unektelig ikke optimalt å ikke få fylt helt opp, slik jeg opplevde første gang og bare fikk 2 kg, men da var det tomt på lageret:confused:
Neste gang mener jeg at flasken var tilnærmet full, 5 kg, i følge betalt avgift:)
Ja prisen på gassen er jo den samme, men jeg må kjøre 1 time hver vei for å fylle, bensin er ikke gratis, og det tar tid, jeg har 2 barn under 3, så for meg betyr det noe..

Nå fyller jeg ca hver 3.måned, og om jeg kunne fått tilnærmet det dobbelte i flasken så hadde jo ikke det gjort noe :)
 

Brynsj

Norbrygg-medlem
Ja prisen på gassen er jo den samme, men jeg må kjøre 1 time hver vei for å fylle, bensin er ikke gratis, og det tar tid, jeg har 2 barn under 3, så for meg betyr det noe..

Nå fyller jeg ca hver 3.måned, og om jeg kunne fått tilnærmet det dobbelte i flasken så hadde jo ikke det gjort noe :)
Enig med du. Det værste med hele øvelsen er gjennomføring:mad:
Nå må jeg kun bruke halve tiden, men trøblete med transport etc.
Bruker du en flaske a 5 kg på tre mnd, eller ca 2,5 kg på en 5 kg fl?
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Enig med du. Det værste med hele øvelsen er gjennomføring:mad:
Nå må jeg kun bruke halve tiden, men trøblete med transport etc.
Bruker du en flaske a 5 kg på tre mnd, eller ca 2,5 kg på en 5 kg fl?
Har en 4kg BS flaske som BS har fått maks 2,45kg på, mens de 2 andre gangene jeg har fått den fylt har det vært 2,10 og 2,15kg. Har bare fylt den 3 ganger, brukte 2kg flaske før, men siden jeg alltid gjør lukket overføring til starsan purget fat oppgraderte jeg.

Og jeg skulle gjerne visst hva som er grunnen til at dette er en feil på BS sin side så jeg hadde hatt noe å argumentere for når jeg spør hva som er greie. :)

Noen andre som fyller hos BS(bryggselv) i kristiansand/sørlandsparken?
 

Vladimir

Norbrygg-medlem
@Kloakk kan det være en god ide å prøve sodastream flasker? Bare bytte de i din lokale Jula/Europris/Whatever etter behov. Så slipper du å kjøre 2 timer for å få fylt på gas.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
@Kloakk kan det være en god ide å prøve sodastream flasker? Bare bytte de i din lokale Jula/Europris/Whatever etter behov. Så slipper du å kjøre 2 timer for å få fylt på gas.
Ja det hadde vært noe, nå er det sånn at jula/rusta/europris/clas ligger 2 min fra Bryggselv, og jeg har sodastream, pleier hente flasker når jeg er forbi.

Jeg bor i skauen så er jo et valg jeg selv har tatt, men allikevel interessert i å vite hvorfor de ikke får fylt flasken min når de andre som har svart hær sier det skal gå uten problemer.
 

Vladimir

Norbrygg-medlem
Ja det hadde vært noe, nå er det sånn at jula/rusta/europris/clas ligger 2 min fra Bryggselv, og jeg har sodastream, pleier hente flasker når jeg er forbi.

Jeg bor i skauen så er jo et valg jeg selv har tatt, men allikevel interessert i å vite hvorfor de ikke får fylt flasken min når de andre som har svart hær sier det skal gå uten problemer.
Bor i skogen selv, men har heldigvis både Jula og Europris i nærheten av jobben min. Ellers har jeg ikke peiling på fylling av flasker, dessverre. Men det hørtes veldig rart ut, uten tvil.
 

JAMBO picobryggeri

Norbrygg-medlem
Er god til å lete, men ikke til å finne. Har søkt rundt på forumet, men ikke funnet svar. Bruker Brewfather og har lagt inn lagerbeholdning av malt, humle og gjær. Hadde håpet at når jeg brygget, og la inn i "batches" så ville det endre lagerbeholdningen. Men det skjer ikke. Hadde også vært ønskelig å få beskjed om du hadde ingrediensene på lager når du kikket på en oppskrift du hadde i "recipes". Noen som vet om noe av dette går?
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Er god til å lete, men ikke til å finne. Har søkt rundt på forumet, men ikke funnet svar. Bruker Brewfather og har lagt inn lagerbeholdning av malt, humle og gjær. Hadde håpet at når jeg brygget, og la inn i "batches" så ville det endre lagerbeholdningen. Men det skjer ikke. Hadde også vært ønskelig å få beskjed om du hadde ingrediensene på lager når du kikket på en oppskrift du hadde i "recipes". Noen som vet om noe av dette går?
Når du er inne på oppskriften og legger noe til kan du trykke på de 3 boksene oppe til høyre.
Screenshot_20210306_203228_com.warpkode.brewfather.jpg

Så ruller du til du finner det du har valgt, det vil være merket med grønn skrift.
Screenshot_20210306_203246_com.warpkode.brewfather.jpg

Når du har valgt et brygg vil det første som kommer opp være denne siden, under planlegging. Der krysser du av for om det skal trekkes fra beholdning.
Screenshot_20210306_203315_com.warpkode.brewfather.jpg
 

Per Andre

Norbrygg-medlem
Hei, Jeg fant en oppskrift fra Nøgne Ø jeg ønsker å prøve.

Oppskriften er for 20L (4,5% ABV, 15 IBU, 11P):
50% rå hvete
50% pilsnermalt

Hvor mye hvete og malt blir da riktig? Stemmer det med 3Kg hvete + 3kg malt for 25L ca?
 

Finn Berger

Moderator
Hei, Jeg fant en oppskrift fra Nøgne Ø jeg ønsker å prøve.

Oppskriften er for 20L (4,5% ABV, 15 IBU, 11P):
50% rå hvete
50% pilsnermalt

Hvor mye hvete og malt blir da riktig? Stemmer det med 3Kg hvete + 3kg malt for 25L ca?
Det avhenger av om du mener 25 liter ferdig (og nedkjølt) vørter i kjelen, eller 25 liter vørter i gjæringskaret, og det avhenger av meskeeffektiviteten din, dvs. av hvor mye av det potensielle maksutbyttet av maltet som du faktisk får med deg over i kokekjelen fra meskinga.

Når det gjelder det siste, pleier de ferdige settene du får kjøpt, gjerne å forutsette 75%, som egentlig er en del under det du bør kunne regne med å få til. Men det er en grei referanse, siden mange har erfaring med disse settene. Har du brygga med sett, veit du om du pleier å treffe riktig OG og volum, eller om du havner over eller under.

Settene pleier vel også å forutsette 25 liter ferdig vørter i kjelen, før tapping. Det er det som kalles "batch size" (bryggstørrelse) i de - stort sett amerikanske - kalkulatorene som ligger ute på nettet. Hvis du tenker på 25 liter til gjæring i gjæringskaret, blir det umulig å svare så lenge jeg ikke veit hvor mye som blir igjen i kokekjelen din.

Du oppgir heller ikke vørterstyrke (egenvekt) ved gjæringsstart (OG) og endelig egenvekt etter endt gjæring (FG), som trengs for å kunne beregne et godt svar. Kjenner du disse to størrelsene, kan du beregne utgjæringsgraden. Jeg forutsetter en utgjæringsgrad på 77%, som er ganske moderat for dette ølet. (Jeg regner med at det er snakk om en tysk weissbier?). Utgjæringsgraden du får, avhenger forøvrig dels av mesketemperaturen, og dels av gjærtypen.

Hvis vi forutsetter at du skal ha en bryggstørrelse på 25 liter, og har en meskeeffektivitet på 75%, og får en utgjæringsgrad på 77%, trenger du 2,4 kg malt av hver type for å få et øl på 4,5%.

Skal du ha 25 liter over i gjæringskaret, vil du sjølsagt trenge mer. Legger du igjen 4 liter i kjelen, må vi sette bryggstørrelsen til 29 liter, og da blir svaret 2,8 kg av hver. (Jeg bruker denne kalkulatoren.)

Litt grunnleggende info om bryggeprosessen finner du her: https://forum.norbrygg.no/threads/mini-handbok-for-nybegynnere.43133/ :).
 

Per Andre

Norbrygg-medlem
Det avhenger av om du mener 25 liter ferdig (og nedkjølt) vørter i kjelen, eller 25 liter vørter i gjæringskaret, og det avhenger av meskeeffektiviteten din, dvs. av hvor mye av det potensielle maksutbyttet av maltet som du faktisk får med deg over i kokekjelen fra meskinga.

Når det gjelder det siste, pleier de ferdige settene du får kjøpt, gjerne å forutsette 75%, som egentlig er en del under det du bør kunne regne med å få til. Men det er en grei referanse, siden mange har erfaring med disse settene. Har du brygga med sett, veit du om du pleier å treffe riktig OG og volum, eller om du havner over eller under.

Settene pleier vel også å forutsette 25 liter ferdig vørter i kjelen, før tapping. Det er det som kalles "batch size" (bryggstørrelse) i de - stort sett amerikanske - kalkulatorene som ligger ute på nettet. Hvis du tenker på 25 liter til gjæring i gjæringskaret, blir det umulig å svare så lenge jeg ikke veit hvor mye som blir igjen i kokekjelen din.

Du oppgir heller ikke vørterstyrke (egenvekt) ved gjæringsstart (OG) og endelig egenvekt etter endt gjæring (FG), som trengs for å kunne beregne et godt svar. Kjenner du disse to størrelsene, kan du beregne utgjæringsgraden. Jeg forutsetter en utgjæringsgrad på 77%, som er ganske moderat for dette ølet. (Jeg regner med at det er snakk om en tysk weissbier?). Utgjæringsgraden du får, avhenger forøvrig dels av mesketemperaturen, og dels av gjærtypen.

Hvis vi forutsetter at du skal ha en bryggstørrelse på 25 liter, og har en meskeeffektivitet på 75%, og får en utgjæringsgrad på 77%, trenger du 2,4 kg malt av hver type for å få et øl på 4,5%.

Skal du ha 25 liter over i gjæringskaret, vil du sjølsagt trenge mer. Legger du igjen 4 liter i kjelen, må vi sette bryggstørrelsen til 29 liter, og da blir svaret 2,8 kg av hver. (Jeg bruker denne kalkulatoren.)

Litt grunnleggende info om bryggeprosessen finner du her: https://forum.norbrygg.no/threads/mini-handbok-for-nybegynnere.43133/ :).
Takk for svar, dette er oppskriften hentet fra heftet til Nøgne Ø med oppskrifter og det er ikke et ferdig sett.
De oppgir ikke OG, som jeg er enig i at jeg trenger for å regne meg frem. Det oppgis kun 4,5% ABV, 15 IBU, 11P.
Jepp det er batch size jeg tenker på, det er til en grainfather g30.
Men da høres det ut som jeg må justere ned maltmengden litt.
 

Finn Berger

Moderator
Takk for svar, dette er oppskriften hentet fra heftet til Nøgne Ø med oppskrifter og det er ikke et ferdig sett.
De oppgir ikke OG, som jeg er enig i at jeg trenger for å regne meg frem. Det oppgis kun 4,5% ABV, 15 IBU, 11P.
Jepp det er batch size jeg tenker på, det er til en grainfather g30.
Men da høres det ut som jeg må justere ned maltmengden litt.
Akkurat, ja. Jeg har ikke sett på de oppskriftene før. Jeg gikk ut fra at når du sier du har funnet en oppskrift, så inneholder den oppskrifta også det som trengs for å bruke den. Så jeg gikk da videre ut fra at du var en nokså ny nybegynner, siden du ikke hadde tatt med den informasjonen.

Dumt at de ikke legger ut vital informasjon når de tar seg bryet med å legge ut oppskriftene. Jeg ser at de heller ikke oppgir type krystall-/karamellmalt. Sterkt irriterende.

edit: Har blitt gjort oppmerksom - av @Kalvatn nedenfor - på at de oppgir Plato, og det har du tatt med. Jeg bare greidde å overse det. Regnestykkene mine (dvs. kalkulatorens:)) ga forøvrig en OG på 1.045.
 
Sist redigert:

Kalvatn

Norbrygg-medlem
Takk for svar, dette er oppskriften hentet fra heftet til Nøgne Ø med oppskrifter og det er ikke et ferdig sett.
De oppgir ikke OG, som jeg er enig i at jeg trenger for å regne meg frem. Det oppgis kun 4,5% ABV, 15 IBU, 11P.
Jepp det er batch size jeg tenker på, det er til en grainfather g30.
Men da høres det ut som jeg må justere ned maltmengden litt.
11 Plato er OG. Tilsvarer 1.044
 

Finn Berger

Moderator
11 Plato er OG. Tilsvarer 1.044
Takk. Jeg er litt blind - ser bare etter OG:).

Det er jo ellers litt besynderlig at bryggeriverdenen insisterer på å forsette å bruke denne måleenheten, som så vidt jeg veit ikke brukes til noe som helst annet i verden:). Egenvekt er liksom litt greiere.
 
Topp