Tråden for dumme spørsmål.

Kva er då forskjellen på «meskevann» og «kun mesk»?
Det er det samme, forfatteren av denne kalkulatoren har bare valgt å påpeke tilsetning som kun skal i mesk på den måten. Ref. kildeartikkelen til Gahr:
Jeg skiller altså mellom å bruke tilsetninger i alt bryggevannet og å bruke det kun i mesken. CaCO3 og NaHCO3 tilsetter jeg kun direkte i mesken, mens alt bryggevannet jeg bruker blir tilsatt de aktuelle mengdene CaSO4 og CaCl2. Dette gjøres av følgende grunner: CaCO3 er lite løselig i vann og trenger et surt miljø for å løses opp. Maltet gir tilstrekkelig lav pH til å oppnå dette. Om man kun tilsetter det rett i vannet, vil det i stor grad bare felles ut. Når vi i tillegg vet at pH-en i mesken stiger etter hvert som man vasker ut sukkerstoffer under skyllingen, vil det være lite tjenlig å tilsette CaCO3 og NaHCO3 i skyllevannet.
CaSO4 og CaCl2 derimot, er begge lett løselige i skyllevannet i tillegg til at de senker pH-en i mesken, og bidrar således til at pH-en holdes på et akseptabelt nivå (<6) i mesken under skyllingen. Derfor tilsetter jeg disse stoffene til alt vannet jeg bruker.
 
Det er dags for eit truleg veldig dumt spørsmål.

Eg brukar bryggekalkulator.no for vannjustering, men kva er forskjellen på «meskevann» og «kun mesk»? Er det så enkelt som i at «kun mesk»-vannjusteringa skal tilsetjast etter meskinga er i gang, og ikkje i meskevannet i forkant? :)

Vis vedlegget 50252
Om man leser litt på de referansene som bryggekalkulator.no lenker til og er basert på, så finner du:
Ref: https://forum.norbrygg.no/threads/artikkel-vann.4764/
I mesk eller i vann?
Jeg skiller altså mellom å bruke tilsetninger i alt bryggevannet og å bruke det kun i mesken. CaCO3 og NaHCO3 tilsetter jeg kun direkte i mesken, mens alt bryggevannet jeg bruker blir tilsatt de aktuelle mengdene CaSO4 og CaCl2. Dette gjøres av følgende grunner: CaCO3 er lite løselig i vann og trenger et surt miljø for å løses opp. Maltet gir tilstrekkelig lav pH til å oppnå dette. Om man kun tilsetter det rett i vannet, vil det i stor grad bare felles ut. Når vi i tillegg vet at pH-en i mesken stiger etter hvert som man vasker ut sukkerstoffer under skyllingen, vil det være lite tjenlig å tilsette CaCO3 og NaHCO3 i skyllevannet.
CaSO4 og CaCl2 derimot, er begge lett løselige i skyllevannet i tillegg til at de senker pH-en i mesken, og bidrar således til at pH-en holdes på et akseptabelt nivå (<6) i mesken under skyllingen. Derfor tilsetter jeg disse stoffene til alt vannet jeg bruker.
 
Jeg går med planer om å brygge en lambic til sommeren, (strengt tatt en kriek). Så vidt jeg vet er det vanskelig å oppdrive «vellagret humle»(?) her på berget. Så jeg tenker å forsøke å lage det selv, men:
1) trenger 1 år(?) for å komme forbi «ostesmaken»
2) bør være kongler, ikke pellets
Vil det funke å knuse pellets, legge de i en tett pose, fylle med oksygen, legge på loftet (ca 50 C). Og «lufte» jevnlig, (fersk oksygen .. og er dette nødvendig?) Vil de da eldes 3 ganger raskere?
Og;
Oksyderer all bitterhet og aroma/smak? Er det ett fett hva slags humle man bruker? Vil de antiseptiske egenskapene være de samme uavhengig av hva oljenivået var i utgangspunktet?
Takknemmelig for svar
 
Jeg går med planer om å brygge en lambic til sommeren, (strengt tatt en kriek). Så vidt jeg vet er det vanskelig å oppdrive «vellagret humle»(?) her på berget. Så jeg tenker å forsøke å lage det selv, men:
1) trenger 1 år(?) for å komme forbi «ostesmaken»
2) bør være kongler, ikke pellets
Vil det funke å knuse pellets, legge de i en tett pose, fylle med oksygen, legge på loftet (ca 50 C). Og «lufte» jevnlig, (fersk oksygen .. og er dette nødvendig?) Vil de da eldes 3 ganger raskere?
Og;
Oksyderer all bitterhet og aroma/smak? Er det ett fett hva slags humle man bruker? Vil de antiseptiske egenskapene være de samme uavhengig av hva oljenivået var i utgangspunktet?
Takknemmelig for svar

humle.se har humle til Lambic brygging :)
 
humle.se har humle til Lambic brygging :)
..og jeg har 200 g Polaris humle som jeg er skeptisk til å bruke fordi jeg har lest så mye dritt om den ... :p

Men mange takk for tipset, skal nok bestille noen poser derfra. Btw; vet du hvordan det er med avgifter (moms, ekspedisjon, osv) derfra? Har bestilt noen mindre ting fra eBay og Wish, og de har gått rett gjennom.....

Til høsten har jeg fersk humle i hagen, så da skal jeg nok lage hjemme-eldet humle :) ... og våthumlet øl, da.
 
Sist redigert:
..og jeg har 200 g Polaris humle som jeg er skeptisk til å bruke fordi jeg har lest så mye dritt om den ... :p

Men mange takk for tipset, skal nok bestille noen poser derfra. Btw; vet du hvordan det er med avgifter (moms, ekspedisjon, osv) derfra? Har bestilt noen mindre ting fra eBay og Wish, og de har gått rett gjennom.....

Til høsten har jeg fersk humle i hagen, så da skal jeg nok lage hjemme-eldet humle :) ... og våthumlet øl, da.

hold deg under 350kr inkludert frakt så blir det ikke moms fra humle.se, hatt et par slike bestillinger derfra nylig på humle som ikke var å få tak i i Norge
 
..og jeg har 200 g Polaris humle som jeg er skeptisk til å bruke fordi jeg har lest så mye dritt om den ... :p

Men mange takk for tipset, skal nok bestille noen poser derfra. Btw; vet du hvordan det er med avgifter (moms, ekspedisjon, osv) derfra? Har bestilt noen mindre ting fra eBay og Wish, og de har gått rett gjennom.....

Til høsten har jeg fersk humle i hagen, så da skal jeg nok lage hjemme-eldet humle :) ... og våthumlet øl, da.
hold deg under 350kr inkludert frakt så blir det ikke moms fra humle.se, hatt et par slike bestillinger derfra nylig på humle som ikke var å få tak i i Norge

Humle er næringsmiddel hvor 350,- grensa ikke gjelder. Jeg bestilte humle derfra og fikk et forsiktig påslag av posten på 50 kr i moms og 350,- i fortollingsgebyr.

Var i kontakt med tollvesenet som bekrefet at posten hadde gjort riktig her.
Men du kan være heldig. Bestilte samtidig andre humler fra et annet sted i utlandet. Denne skled gjennom uten moms.
 
Humle er næringsmiddel hvor 350,- grensa ikke gjelder. Jeg bestilte humle derfra og fikk et forsiktig påslag av posten på 50 kr i moms og 350,- i fortollingsgebyr.

Var i kontakt med tollvesenet som bekrefet at posten hadde gjort riktig her.
Men du kan være heldig. Bestilte samtidig andre humler fra et annet sted i utlandet. Denne skled gjennom uten moms.
2 av 2 pakker nå nylig gikk rett igjennom, posten kan brenne med gebyrsatsene sine for 2min arbeid....
 
hmm - jeg synes det der var rimelig uklart.

Reint logisk blir det håpløst hvis "volume being packaged" skulle inkludere den vørteren du setter til. Da ville jo utregningen forutsette at du hadde resultatet av utregningen.

Hehe - tenkte det samme da jeg posted spørsmålet i første omgang - men fik i går enda en e-post til fra Brewer's Friend:

"The beginning amount you enter in the Calculator is the amount of clear finished beer you will get out of the fermenter and as such have ready for packaging. Then you add the gyle to that volume in the amount proposed by the calculator - so you add the original volume + the gyle to get the final packaging volume."

Tror jeg skjønner det nå. Happy Camper.
 
  • Like
Reaksjoner: Mc.
2 av 2 pakker nå nylig gikk rett igjennom, posten kan brenne med gebyrsatsene sine for 2min arbeid....
Ikke uenig i det. Tenkte bare å opplyse om at man risikerer å få fortollingsgebyr ved kjøp av humle fra utlandet.

Hadde veldig gjerne sett at Humlegården og andre steder å kjøpe fra i utlandet hadde VOEC godkjenning, slik at vi kunne betale moms i nettbutikken. Men det kan de altså ikke fordi malt, humle og gjær er klassifisert som næringsmidler.
 
Hehe - tenkte det samme da jeg posted spørsmålet i første omgang - men fik i går enda en e-post til fra Brewer's Friend:

"The beginning amount you enter in the Calculator is the amount of clear finished beer you will get out of the fermenter and as such have ready for packaging. Then you add the gyle to that volume in the amount proposed by the calculator - so you add the original volume + the gyle to get the final packaging volume."

Tror jeg skjønner det nå. Happy Camper.
Det må vel tolkes som at det jeg sa, stemmer. Men jeg skjønner ikke hvorfor Yooper blander inn begrepet "final packaging volume"; det er irrelevant for bruken av kalkulatoren. Greit nok for å beregne hvor mange flasker du trenger, selvfølgelig, men ... .
 
Hvorfor trenger man headspace når man flasker? Den generelle begrunnelsen jeg har sett er noe i retning av at CO2 må ha "ett sted å gå" når ølet gjærer. Men det går vel ikke først opp i headspace, for så å tilbake i ølen? Karbonering er jo en kontinuerlig prosess. Trykket utliknes jevnt..
Hvis det har å gjøre med at man ønsker at noe gass under trykk (i headspace) skal ha mulighet til å ekspandere når man åpner korken, virker også det rart, ølets volum endrer seg jo ikke (engang midlertidig) når man jekker en flaske.
De fleste "kilder" oppgir at O2 blir delvis eller helt brukt opp av gjæren, men er man ikke sikker, er det ikke bedre å da gå for mindre headspace, og så være sikker på at alt blir brukt opp? Er det forresten gjort noen forsøk/beregninger som måler/viser hvor mye O2 som blir tatt opp under karbonering, (sikkert variabelt avhengig av hvordan gjæren oppfører seg).
Det eneste argumentet som virker fornuftig på meg er at 4-5 cm headspace gir passe mye oksygen for at gjæren kan gjøre nytte av den ..
De gangene jeg har slurva litt, og fylt flaska nesten helt opp, og ikke giddet å helle av, så har jeg ikke fått noe problem. Det er ikke noe bevis i seg selv, men andre må jo ha observert det samme?
Det er sikkert noe jeg ikke har forstått her, men det hadde vært morsomt å vite årsaken...
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp