Tråden for dumme spørsmål.

Hvor ble det av Norbrygg sin definisjon av øltyper?
Snarveiene mine virker ikke lenger.
Er de flyttet?
 
1 liter øl karbonert til f.eks 2,2 vol opptar 2,2 liter CO2 ganske enkelt,
eller ca 4,4 g CO2
hvis det kan hjelpe
temperaturen avgjør da hvor mye CO2 / høyt trykk du trenger
Om du måler karbonering med tilsatt antall gram CO2 må du ta hensyn til at ølet allerede inneholder en del kullsyre etter gjæring, f.eks. vil øl gjæret ved 20 grader ha cirka 0.9 vol.
 
Hvor ble det av Norbrygg sin definisjon av øltyper?
Snarveiene mine virker ikke lenger.
Er de flyttet?
Det er samme plass i menyen som før, men ser ut som det er noe feil med siden:
 
Det er samme plass i menyen som før, men ser ut som det er noe feil med siden:
Jepp. Det blir vel fikset snart.
 
Tappet øl over i flasker, sammen med sukkerlake, på torsdag som var. De har stått i et rom som holder 27 grader siden da. Tenkte å prøvesmake ei flaske på lørdag. Er det sjans for at set har kommet litt kullsyre til da?
 
Tappet øl over i flasker, sammen med sukkerlake, på torsdag som var. De har stått i et rom som holder 27 grader siden da. Tenkte å prøvesmake ei flaske på lørdag. Er det sjans for at set har kommet litt kullsyre til da?
Det er rimelig god sjanse for at det er plenty av kullsyre nå:).
 
Kva er då forskjellen på «meskevann» og «kun mesk»?
Det er det samme, forfatteren av denne kalkulatoren har bare valgt å påpeke tilsetning som kun skal i mesk på den måten. Ref. kildeartikkelen til Gahr:
Jeg skiller altså mellom å bruke tilsetninger i alt bryggevannet og å bruke det kun i mesken. CaCO3 og NaHCO3 tilsetter jeg kun direkte i mesken, mens alt bryggevannet jeg bruker blir tilsatt de aktuelle mengdene CaSO4 og CaCl2. Dette gjøres av følgende grunner: CaCO3 er lite løselig i vann og trenger et surt miljø for å løses opp. Maltet gir tilstrekkelig lav pH til å oppnå dette. Om man kun tilsetter det rett i vannet, vil det i stor grad bare felles ut. Når vi i tillegg vet at pH-en i mesken stiger etter hvert som man vasker ut sukkerstoffer under skyllingen, vil det være lite tjenlig å tilsette CaCO3 og NaHCO3 i skyllevannet.
CaSO4 og CaCl2 derimot, er begge lett løselige i skyllevannet i tillegg til at de senker pH-en i mesken, og bidrar således til at pH-en holdes på et akseptabelt nivå (<6) i mesken under skyllingen. Derfor tilsetter jeg disse stoffene til alt vannet jeg bruker.
 
Det er dags for eit truleg veldig dumt spørsmål.

Eg brukar bryggekalkulator.no for vannjustering, men kva er forskjellen på «meskevann» og «kun mesk»? Er det så enkelt som i at «kun mesk»-vannjusteringa skal tilsetjast etter meskinga er i gang, og ikkje i meskevannet i forkant? :)

Vis vedlegget 50252
Om man leser litt på de referansene som bryggekalkulator.no lenker til og er basert på, så finner du:
Ref: https://forum.norbrygg.no/threads/artikkel-vann.4764/
I mesk eller i vann?
Jeg skiller altså mellom å bruke tilsetninger i alt bryggevannet og å bruke det kun i mesken. CaCO3 og NaHCO3 tilsetter jeg kun direkte i mesken, mens alt bryggevannet jeg bruker blir tilsatt de aktuelle mengdene CaSO4 og CaCl2. Dette gjøres av følgende grunner: CaCO3 er lite løselig i vann og trenger et surt miljø for å løses opp. Maltet gir tilstrekkelig lav pH til å oppnå dette. Om man kun tilsetter det rett i vannet, vil det i stor grad bare felles ut. Når vi i tillegg vet at pH-en i mesken stiger etter hvert som man vasker ut sukkerstoffer under skyllingen, vil det være lite tjenlig å tilsette CaCO3 og NaHCO3 i skyllevannet.
CaSO4 og CaCl2 derimot, er begge lett løselige i skyllevannet i tillegg til at de senker pH-en i mesken, og bidrar således til at pH-en holdes på et akseptabelt nivå (<6) i mesken under skyllingen. Derfor tilsetter jeg disse stoffene til alt vannet jeg bruker.
 
Jeg går med planer om å brygge en lambic til sommeren, (strengt tatt en kriek). Så vidt jeg vet er det vanskelig å oppdrive «vellagret humle»(?) her på berget. Så jeg tenker å forsøke å lage det selv, men:
1) trenger 1 år(?) for å komme forbi «ostesmaken»
2) bør være kongler, ikke pellets
Vil det funke å knuse pellets, legge de i en tett pose, fylle med oksygen, legge på loftet (ca 50 C). Og «lufte» jevnlig, (fersk oksygen .. og er dette nødvendig?) Vil de da eldes 3 ganger raskere?
Og;
Oksyderer all bitterhet og aroma/smak? Er det ett fett hva slags humle man bruker? Vil de antiseptiske egenskapene være de samme uavhengig av hva oljenivået var i utgangspunktet?
Takknemmelig for svar
 
Jeg går med planer om å brygge en lambic til sommeren, (strengt tatt en kriek). Så vidt jeg vet er det vanskelig å oppdrive «vellagret humle»(?) her på berget. Så jeg tenker å forsøke å lage det selv, men:
1) trenger 1 år(?) for å komme forbi «ostesmaken»
2) bør være kongler, ikke pellets
Vil det funke å knuse pellets, legge de i en tett pose, fylle med oksygen, legge på loftet (ca 50 C). Og «lufte» jevnlig, (fersk oksygen .. og er dette nødvendig?) Vil de da eldes 3 ganger raskere?
Og;
Oksyderer all bitterhet og aroma/smak? Er det ett fett hva slags humle man bruker? Vil de antiseptiske egenskapene være de samme uavhengig av hva oljenivået var i utgangspunktet?
Takknemmelig for svar

humle.se har humle til Lambic brygging :)
 
humle.se har humle til Lambic brygging :)
..og jeg har 200 g Polaris humle som jeg er skeptisk til å bruke fordi jeg har lest så mye dritt om den ... :p

Men mange takk for tipset, skal nok bestille noen poser derfra. Btw; vet du hvordan det er med avgifter (moms, ekspedisjon, osv) derfra? Har bestilt noen mindre ting fra eBay og Wish, og de har gått rett gjennom.....

Til høsten har jeg fersk humle i hagen, så da skal jeg nok lage hjemme-eldet humle :) ... og våthumlet øl, da.
 
Sist redigert:
..og jeg har 200 g Polaris humle som jeg er skeptisk til å bruke fordi jeg har lest så mye dritt om den ... :p

Men mange takk for tipset, skal nok bestille noen poser derfra. Btw; vet du hvordan det er med avgifter (moms, ekspedisjon, osv) derfra? Har bestilt noen mindre ting fra eBay og Wish, og de har gått rett gjennom.....

Til høsten har jeg fersk humle i hagen, så da skal jeg nok lage hjemme-eldet humle :) ... og våthumlet øl, da.

hold deg under 350kr inkludert frakt så blir det ikke moms fra humle.se, hatt et par slike bestillinger derfra nylig på humle som ikke var å få tak i i Norge
 
..og jeg har 200 g Polaris humle som jeg er skeptisk til å bruke fordi jeg har lest så mye dritt om den ... :p

Men mange takk for tipset, skal nok bestille noen poser derfra. Btw; vet du hvordan det er med avgifter (moms, ekspedisjon, osv) derfra? Har bestilt noen mindre ting fra eBay og Wish, og de har gått rett gjennom.....

Til høsten har jeg fersk humle i hagen, så da skal jeg nok lage hjemme-eldet humle :) ... og våthumlet øl, da.
hold deg under 350kr inkludert frakt så blir det ikke moms fra humle.se, hatt et par slike bestillinger derfra nylig på humle som ikke var å få tak i i Norge

Humle er næringsmiddel hvor 350,- grensa ikke gjelder. Jeg bestilte humle derfra og fikk et forsiktig påslag av posten på 50 kr i moms og 350,- i fortollingsgebyr.

Var i kontakt med tollvesenet som bekrefet at posten hadde gjort riktig her.
Men du kan være heldig. Bestilte samtidig andre humler fra et annet sted i utlandet. Denne skled gjennom uten moms.
 
Tilbake
Topp