Ekornskurken
Norbrygg-medlem
Men, man trenger noe headspace (luft) for at det skal finnes oksygen for karboneringsgjæren å spise, eller tenker jeg feil?
Hvorfor skal gjæren plutselig trenge oksygen igjen? At den får litt gjør kanskje ikke så mye, men den trenger det ikke, den har jo klart seg uten 14-ish dager før flasking/fating...Men, man trenger noe headspace (luft) for at det skal finnes oksygen for karboneringsgjæren å spise, eller tenker jeg feil?
Mulig det er litt for kort. Om man f.eks. flasker på svært lav temperatur og så setter ølet varmere av en eller annen grunn, så kan det hende at man trenger bittelitt headspace for at ølet skal kunne endre volum ved temperaturendringer.Sånne svar liker jeg! Kort, enkelt, og presist!
Jeg liker litt headspace i flaskene. Det ser bedre ut, og man søler mindre når korken skal av.
Ja det er sant, men 1 l utvider seg med 4 ml mellom 20C -> 30c. Så har man 4 ml headspace dobler trykket seg. Men trykket utlikner seg så.Mulig det er litt for kort. Om man f.eks. flasker på svært lav temperatur og så setter ølet varmere av en eller annen grunn, så kan det hende at man trenger bittelitt headspace for at ølet skal kunne endre volum ved temperaturendringer.
Fordi den skal begynne å gjære igjen? den har jo ikke gjort om sukker til Alkohol på en god del dager normalt sett. Men jeg bare synser!Hvorfor skal gjæren plutselig trenge oksygen igjen? At den får litt gjør kanskje ikke så mye, men den trenger det ikke, den har jo klart seg uten 14-ish dager før flasking/fating...
Hvorfor trenger man headspace når man flasker? Den generelle begrunnelsen jeg har sett er noe i retning av at CO2 må ha "ett sted å gå" når ølet gjærer. Men det går vel ikke først opp i headspace, for så å tilbake i ølen? Karbonering er jo en kontinuerlig prosess. Trykket utliknes jevnt..
Hvis det har å gjøre med at man ønsker at noe gass under trykk (i headspace) skal ha mulighet til å ekspandere når man åpner korken, virker også det rart, ølets volum endrer seg jo ikke (engang midlertidig) når man jekker en flaske.
De fleste "kilder" oppgir at O2 blir delvis eller helt brukt opp av gjæren, men er man ikke sikker, er det ikke bedre å da gå for mindre headspace, og så være sikker på at alt blir brukt opp? Er det forresten gjort noen forsøk/beregninger som måler/viser hvor mye O2 som blir tatt opp under karbonering, (sikkert variabelt avhengig av hvordan gjæren oppfører seg).
Det eneste argumentet som virker fornuftig på meg er at 4-5 cm headspace gir passe mye oksygen for at gjæren kan gjøre nytte av den ..
De gangene jeg har slurva litt, og fylt flaska nesten helt opp, og ikke giddet å helle av, så har jeg ikke fått noe problem. Det er ikke noe bevis i seg selv, men andre må jo ha observert det samme?
Det er sikkert noe jeg ikke har forstått her, men det hadde vært morsomt å vite årsaken...
Hvorfor trenger man headspace når man flasker? Den generelle begrunnelsen jeg har sett er noe i retning av at CO2 må ha "ett sted å gå" når ølet gjærer. Men det går vel ikke først opp i headspace, for så å tilbake i ølen? Karbonering er jo en kontinuerlig prosess. Trykket utliknes jevnt..
Hvis det har å gjøre med at man ønsker at noe gass under trykk (i headspace) skal ha mulighet til å ekspandere når man åpner korken, virker også det rart, ølets volum endrer seg jo ikke (engang midlertidig) når man jekker en flaske.
De fleste "kilder" oppgir at O2 blir delvis eller helt brukt opp av gjæren, men er man ikke sikker, er det ikke bedre å da gå for mindre headspace, og så være sikker på at alt blir brukt opp? Er det forresten gjort noen forsøk/beregninger som måler/viser hvor mye O2 som blir tatt opp under karbonering, (sikkert variabelt avhengig av hvordan gjæren oppfører seg).
Det eneste argumentet som virker fornuftig på meg er at 4-5 cm headspace gir passe mye oksygen for at gjæren kan gjøre nytte av den ..
De gangene jeg har slurva litt, og fylt flaska nesten helt opp, og ikke giddet å helle av, så har jeg ikke fått noe problem. Det er ikke noe bevis i seg selv, men andre må jo ha observert det samme?
Det er sikkert noe jeg ikke har forstått her, men det hadde vært morsomt å vite årsaken...
Jeg har i flere år fylt flaskene helt opp. Har aldri hatt noe problem. Poenget med å gjøre det, er at du unngår å utstyre ølet med ei oksygenniste. Jeg mener det har effekt når det gjelder å begrense oksidering.Man trenger ikke headspace, men det er lettvint når man bruker tappestav.
Jo skjønner hva du tenker på, men den trenger absolutt ikke mer oksygen etter så kort tidFordi den skal begynne å gjære igjen? den har jo ikke gjort om sukker til Alkohol på en god del dager normalt sett. Men jeg bare synser!
Så lenge du er klar over at flaska er fylt helt opp, er det ikke noe problem.Jeg liker litt headspace i flaskene. Det ser bedre ut, og man søler mindre når korken skal av.
Jeg liker ølet ditt, men så langt har jeg alltid endt opp med one for my dead homies hver gang jeg har prøvd å helle opp et glass.Så lenge du er klar over at flaska er fylt helt opp, er det ikke noe problem.
Jeg synes headspace ser dumt ut. Hvorfor i all verden skal ølet få med seg luft på veien?
vel - det krever kanskje litt øvelse, da. Uansett, det er verdt det for å begrense oksideringa.Jeg liker ølet ditt, men så langt har jeg alltid endt opp med one for my dead homies hver gang jeg har prøvd å helle opp et glass.
Jeg kan lage en liten video neste gang jeg tapper.Altså, er det ikke noe luft i det hele tatt? Øl til korken? Snur du flasken så vil ingen boble forflytte seg?
Helt annerledes enn alle øl/brus/vin andre flasker man kan kjøpe? Og de ser til gjengjeld dumme ut?
Jeg har aldri noensinne sett en slik flaske. Vil gjerne se dem i bilder!
Legge opp til at jeg kan søle ut kniplingsduken min!? Nei takk, da går jeg heller for head space og oksidert ølJeg kan lage en liten video neste gang jeg tapper.
Det blir litt luft igjen, som regel kanskje en halv centimeters frirom under korken. De 21 prosentene oksygen i det volumet tror jeg jeg gjæren håndterer greit.
Og selvfølgelig ser det dumt ut med en masse luft i halsen på ei ølflaske. Vi veit jo at 70% av oksygenet der ikke blir tatt opp av gjæren med en gang (husker ikke hvor jeg har lest det!), men blir værende og langsomt ødelegge det gode ølet vårt. Når du veit at det faktisk ikke er nødvendig, så ser det etter hvert lite smart ut.
Dette kom jeg på helt av meg sjøl, utrolig nok. Men jeg er ikke den eneste som har tenkt tanken. Google litt, og det dukker opp en del. F.eks.: https://beerandbrewing.com/tip-of-the-week-winning-beer-competition2/ (Helt annen teknikk enn det jeg bruker; her flaskes det bare flasker for konkurranse, med beer gun. Men poenget er det samme; unngå oksidering.)
edit: Jeg begynte å kikke litt på søkeresultatene, og det er ganske interessant å se hvor mye rart som dukker opp. Skulle jeg googla meg opp på dette før jeg prøvde, hadde jeg aldri turt å gjøre det, for om en skal tru alt folk skriver om å fylle flaskene helt opp, har jeg produsert nok flaskebomber til å blåse hele Hadeland rett til himmels. Men nå har jeg altså fylt noen tusen flasker på denne måten, og jeg har aldri opplevd noe trøbbel. (Det eneste er at om du får en "slow gusher", så vil den tyte ut av flaska litt kjappere, og du rekker ikke å redde kniplingsduken din.)
Det som derimot er skummelt, er å fylle flaskene for lite. Det hadde jeg et par tidlige erfaringer med. Det er synd å ikke få med alt ølet, ikke sant - så jeg tok med alt, sjøl om den siste flaska bare blei halv. Og det gikk dårlig. Antakelig hadde jeg flaks som ikke opplevde noe verre enn at ølet sto i taket i ei monumental søyle da jeg åpna flaska.
3,14 * radius * radius * høyden. Og om jeg er litt raus, er radius på flaskeåpninga i en bjørnunge 1 cm. Det gir vel ca. 3 ml volum på et frirom på 1cm?Vel, jeg kommer til å begynne å fylle flaskene mine nesten fulle. I 1 cm headspace er det 12 ml, så selv om jeg fyller fra coldcrasha kar, så kan ølen varmes opp til 50 C, og fortsatt ha 2 ml å gå på. Så da trenger jeg ikke bekymre meg selv om jeg glemmer ei (uåpna) flaske i solsteiken
Jøss, det var ikke småtterier!Det finnes flere typer vårrengjøring.. Skuffende lite og rengjøre egentlig, kun fire knappenålshoder med gelatin i ene krana. Men har tenkt på det lenge så samvittigheten blir da ren i det minste. Vis vedlegget 50310
Joda, jeg omgir meg med en bedre halvdel. Og hu er med å høster fruktene fra denna hobbyen her så jeg blir ikke skulet på om jeg okkuperer kjøkkenbenken med dupeditter fra tid til annenJøss, det var ikke småtterier!
... vel, det var selvfølgelig masse småtteri der, men nå fortjener du da virkelig ros og godt stell fra din bedre halvdel (om du omgir deg med denslags, selvfølgelig).