Kjøp Dansukker i biter. De er litt varierende i størrelse – men det er lett å finne akkurat de du trenger. (Og de har en form som passer i flasketuten.) Krever en nøyaktig vekt, men som brygger har du sikkert det allerede? Jeg har denne. En av redskapene jeg bruker aller mest.Aah, æsj. Da må jeg veie opp og helle i vanlig sukker da, eventuelt en sukkerbit per 0,5, men da blir det kanskje noe lavt
Nei.Til dere som legger korkene i StarSan
Bekymrer dere for at gummien kan ta skade?
NeiTil dere som legger korkene i StarSan
Bekymrer dere for at gummien kan ta skade?
Kjøp Dansukker i biter. De er litt varierende i størrelse – men det er lett å finne akkurat de du trenger. (Og de har en form som passer i flasketuten.) Krever en nøyaktig vekt, men som brygger har du sikkert det allerede? Jeg har denne. En av redskapene jeg bruker aller mest.
Ja, har brukt dem. 2,2 g kan være litt mye for noen stiler, synes jeg. Og så må man noen ganger presse dem ned i flasken. Dansukker bitene har en bedre fasong.Nettopp derfor jeg velger Eldorado, de er jevnstore, 2,2 gram
og ikke så vanskelig å trøkke ned i halsen
Ja, har brukt dem. 2,2 g kan være litt mye for noen stiler, synes jeg. Og så må man noen ganger presse dem ned i flasken. Dansukker bitene har en bedre fasong.
Har ikke opplevd noe særskilt oksidering på noen IPA (eller andre øl), utenom muligens littegrann på første batch hvor det ble mye styr med tappingen. For meg virker da oksiderings-faren ved flasking overdrevet. Muligens det er større oksideringsfare med "tradisjonell" bruk av blandekar etc.Er jo mye snakk om oksidering når man flasker IPA.
Har en IPA jeg skal flaske til helgen (mest sannsynlig) og begynner å bli litt smått bekymret.
Skjønner at keg er omtrent eneste utvei her, men det har jeg ikke og kommer ikke til å skaffe da jeg liker flasker.
Så, trikset er etter hva jeg har skjønt, fylle flasken helt full, til det renner over. Og selvsagt hive sukker i først, så det er minst mulig tid mellom fylling og korking.
2 sukkerbiter på 0,5L og 1 på 0,33 er fortsatt ok da, eller burde jeg redusere for å forhindre bomber?
Andre er, hvor lenge bør de stå i romtemp før jeg kjøler de? Og må de kjøles kaldt? eller holder det med 16 graders rom?
Jeg har satt meg opp et regnestykke i excel som regner følgende, bruker volum til gjæring for å regne mengde siden jeg flasker direkte fra gjæringskar. Bruker vanligvis 15 ml sukkerlake per liter = 7,5 ml per 0.5 flaske og 5 ml per 0.33 flaske, tilsatt med 20 ml sprøyte som fås for kr 5,- på apotek.Første er, når man kjører sukkerlake, hvordan blir det enklest å regne hvor mye som skal i hver flaske? Bør man kjøpe ml sprøyte for denne jobben? OG om man fyller flaskene til randen for å minimere oksidering, er det høyere risk for flaskebombe?
Legger du dette inn Brewfather eller tilsvarende programmer blir det regnet ut automatisk.Ok, nå har jeg litt forskjellige spørsmål her, men tar alt i en smell.
Første er, når man kjører sukkerlake, hvordan blir det enklest å regne hvor mye som skal i hver flaske? Bør man kjøpe ml sprøyte for denne jobben? OG om man fyller flaskene til randen for å minimere oksidering, er det høyere risk for flaskebombe?
---
Så, til andre og forøvrig tredje spørsmål. Målte FG 1020 onsdag, samme i dag tidlig. Økte temp fra 20-22 og nå til 24 da jeg hørte det var anbefalt å jekke opp tempen litt før flasking for å få unna litt grums og kanskje gjære siste rest. Tenkte å sjekke FG igjen søndag, hvis den fortsatt er 1020, flaske.
Så, til den kompliserte biten.
Målte OG ca 1052, 600g laktose.
etter stormgjæring tilsatte jeg 1700g mangopure av denne sorten: https://meny.no/varer/middagstilbehor/sauser/asiatiske-sauser/mangopure/mango-pure-7071992000586
Det skulle tilsvare 340g sukker. Målte seff ikke SG etter jeg tilsatte pure, men er det mulig å omtrentlig regne på dette? Skjønner at det aldri vil bli eksakt, dog om man finner noe omtrentlig?
--
edit: kalkulerte meg frem til at OG blir 1048, med 1020 i FG blir det rimelig lavprosent øl... Høyst sannsynlig at mine utregninger er helt på bærtur også
Brewfather regner så vidt jeg har funnet bare ut antall gram sukker du trenger totalt for å nå ønsket CO2-vol karboneringsnivå, gitt at du kan legge inn korrekt flaskevolum. Det er greit for de som bruker blandekar, men det hjelper ikke så mye når vi snakker om å fordele sukkerlake på hver flaske og tappe direkte fra gjæringskar. Da vet man ikke totalmengden før man er ferdig å flaske, og det er enklere å fordele når sukkerlaken går opp i et rundt antall milliliter per flaske.Legger du dette inn Brewfather eller tilsvarende programmer blir det regnet ut automatisk.
Størrelse 2 er vel ofte en del billigere enn de andre. Da må du ha to bleier rundt hver flaske for å dekke den ordentlig, men det tror jeg nok du må med de større også. Hvis ikke kan det jo lønne seg å kjøpe større.Hva slags bleier bruker dere når dere skal sende flasker med øl i posten? Er det noe som egner seg best mtp. størrelse/form? Eller er det bare å kjøpe det som er billigst?
Ser at jeg bruker størrelse 4.Hva slags bleier bruker dere når dere skal sende flasker med øl i posten? Er det noe som egner seg best mtp. størrelse/form? Eller er det bare å kjøpe det som er billigst?
Oki, takk. Så hvis jeg si skal flaske 40 flasker på 0,5L og trenger 3,3g sukker per flaske (ifølge kalk og IPA).Jeg har satt meg opp et regnestykke i excel som regner følgende, bruker volum til gjæring for å regne mengde siden jeg flasker direkte fra gjæringskar. Bruker vanligvis 15 ml sukkerlake per liter = 7,5 ml per 0.5 flaske og 5 ml per 0.33 flaske, tilsatt med 20 ml sprøyte som fås for kr 5,- på apotek.
Sukker (g) = volum til gjæring (l) * ønsket karbonering (g/l)
Vann (g) = volum til gjæring (l) * ønsket tilsetningsmengde (ml/l) - sukker (g) / egenvekt 1,59
Måler opp dette inkl. 5-10 gram ekstra vann for fordampning i en kjele, koker opp i 10 sekund og fyller i et krus som settes til avkjøling med lokk mens jeg vasker flasker.
Så lenge du ikke utsetter flaskene for mye høyere temperatur enn når du flasket er det ikke høyere risk for flaskebomber, men jeg gidder ikke det bare fordi da må man skylle flaskene etter korking for å unngå kliss.