Finn Berger
Moderator
vel - det krever kanskje litt øvelse, daJeg liker ølet ditt, men så langt har jeg alltid endt opp med one for my dead homies hver gang jeg har prøvd å helle opp et glass.![]()
vel - det krever kanskje litt øvelse, daJeg liker ølet ditt, men så langt har jeg alltid endt opp med one for my dead homies hver gang jeg har prøvd å helle opp et glass.![]()
Jeg kan lage en liten video neste gang jeg tapperAltså, er det ikke noe luft i det hele tatt? Øl til korken? Snur du flasken så vil ingen boble forflytte seg?
Helt annerledes enn alle øl/brus/vin andre flasker man kan kjøpe?Og de ser til gjengjeld dumme ut?
Jeg har aldri noensinne sett en slik flaske. Vil gjerne se dem i bilder!![]()
Legge opp til at jeg kan søle ut kniplingsduken min!? Nei takk, da går jeg heller for head space og oksidert ølJeg kan lage en liten video neste gang jeg tapper.
Det blir litt luft igjen, som regel kanskje en halv centimeters frirom under korken. De 21 prosentene oksygen i det volumet tror jeg jeg gjæren håndterer greit.
Og selvfølgelig ser det dumt ut med en masse luft i halsen på ei ølflaske. Vi veit jo at 70% av oksygenet der ikke blir tatt opp av gjæren med en gang (husker ikke hvor jeg har lest det!), men blir værende og langsomt ødelegge det gode ølet vårt. Når du veit at det faktisk ikke er nødvendig, så ser det etter hvert lite smart ut.
Dette kom jeg på helt av meg sjøl, utrolig nok. Men jeg er ikke den eneste som har tenkt tanken. Google litt, og det dukker opp en del. F.eks.: https://beerandbrewing.com/tip-of-the-week-winning-beer-competition2/ (Helt annen teknikk enn det jeg bruker; her flaskes det bare flasker for konkurranse, med beer gun. Men poenget er det samme; unngå oksidering.)
edit: Jeg begynte å kikke litt på søkeresultatene, og det er ganske interessant å se hvor mye rart som dukker opp. Skulle jeg googla meg opp på dette før jeg prøvde, hadde jeg aldri turt å gjøre det, for om en skal tru alt folk skriver om å fylle flaskene helt opp, har jeg produsert nok flaskebomber til å blåse hele Hadeland rett til himmels. Men nå har jeg altså fylt noen tusen flasker på denne måten, og jeg har aldri opplevd noe trøbbel. (Det eneste er at om du får en "slow gusher", så vil den tyte ut av flaska litt kjappere, og du rekker ikke å redde kniplingsduken din.)
Det som derimot er skummelt, er å fylle flaskene for lite. Det hadde jeg et par tidlige erfaringer med. Det er synd å ikke få med alt ølet, ikke sant - så jeg tok med alt, sjøl om den siste flaska bare blei halv. Og det gikk dårlig. Antakelig hadde jeg flaks som ikke opplevde noe verre enn at ølet sto i taket i ei monumental søyle da jeg åpna flaska.
3,14 * radius * radius * høyden. Og om jeg er litt raus, er radius på flaskeåpninga i en bjørnunge 1 cm. Det gir vel ca. 3 ml volum på et frirom på 1cm?Vel, jeg kommer til å begynne å fylle flaskene mine nesten fulle. I 1 cm headspace er det 12 ml, så selv om jeg fyller fra coldcrasha kar, så kan ølen varmes opp til 50 C, og fortsatt ha 2 ml å gå på. Så da trenger jeg ikke bekymre meg selv om jeg glemmer ei (uåpna) flaske i solsteiken![]()
Jøss, det var ikke småtterier!Det finnes flere typer vårrengjøring.. Skuffende lite og rengjøre egentlig, kun fire knappenålshoder med gelatin i ene krana. Men har tenkt på det lenge så samvittigheten blir da ren i det minste. Vis vedlegget 50310
Joda, jeg omgir meg med en bedre halvdel. Og hu er med å høster fruktene fra denna hobbyen her så jeg blir ikke skulet på om jeg okkuperer kjøkkenbenken med dupeditter fra tid til annenJøss, det var ikke småtterier!
... vel, det var selvfølgelig masse småtteri der, men nå fortjener du da virkelig ros og godt stell fra din bedre halvdel (om du omgir deg med denslags, selvfølgelig).
Åja, du har altså headspace.Det blir litt luft igjen, som regel kanskje en halv centimeters frirom under korken. De 21 prosentene oksygen i det volumet tror jeg jeg gjæren håndterer greit.
Jepp, var trøtt i går natt. Brukte d.3,14 * radius * radius * høyden. Og om jeg er litt raus, er radius på flaskeåpninga i en bjørnunge 1 cm. Det gir vel ca. 3 ml volum på et frirom på 1cm?
Svært marginalt. Jeg mottrykksfyller karbonert øl og legger korken på skumtoppen.Det blir litt luft igjen, som regel kanskje en halv centimeters frirom under korken. De 21 prosentene oksygen i det volumet tror jeg jeg gjæren håndterer greit.
Litt avhengig av hvor mye aktiv gjær som er igjen i det karbonerte ølet, er nok det der en veldig god strategi.Svært marginalt. Jeg mottrykksfyller karbonert øl og legger korken på skumtoppen.
Det er forskjell på det man begynte med her som var fylling for flaskekarbonering og mottryksfylt ferdig karbonert øl. Jeg også korker alltid på skum når jeg mottryksfyller og det etter jeg har gjennomført en purging av flasken. Dog er vel ikke hverken flaske purging eller skum normalt før ølet er karbonert.Svært marginalt. Jeg mottrykksfyller karbonert øl og legger korken på skumtoppen.
Jeg har alltid hatt ca 4 cm headspace og med unntak av noen tørrhumlede IPAer har jeg ikke hatt merkbar oksydering.vel - det krever kanskje litt øvelse, da. Uansett, det er verdt det for å begrense oksideringa.
Jeg mener jeg har fått bedre holdbarhet. Det er kanskje mest merkbart på lysere engelske øl. Og jeg har ikke problemer med tørrhumlet NEIPA/IPA - men de blir ikke veldig gamle uansett, daJeg har alltid hatt ca 4 cm headspace og med unntak av noen tørrhumlede IPAer har jeg ikke hatt merkbar oksydering.
En av grunnene til at jeg bruker flasker istedenfor fat er at jeg synes det er moro å ha et stort utvalg av egenprodusert øl. Det gjør også at en del av ølet mitt rekker å bli ganske gammelt. Riktignok lagrer jeg de mørke, sterke ølene lenger enn de lyse, lettere, men de fleste øltypene har blitt testet etter et par år, og selv om humle og smak ofte blir blassere, så kan jeg ikke si at typiske oksygeneringsindikatorer som f.eks. pappsmak og et gråere og mørkere utseende har vært tilstede.Jeg mener jeg har fått bedre holdbarhet. Det er kanskje mest merkbart på lysere engelske øl. Og jeg har ikke problemer med tørrhumlet NEIPA/IPA - men de blir ikke veldig gamle uansett, da.
Helt klart, men jeg hoppa på seint i debatten, med en ytring om at litt headspace er kledelig. Om man fyller fra gjæringstanken med tappestav med 2 cm headspace eller 5mm headspace og karbonerer naturlig så ser jeg fram til en blindtest fra samme batch øl hvor man skal skille dette.Det er forskjell på det man begynte med her som var fylling for flaskekarbonering og mottryksfylt ferdig karbonert øl.
Dette gjør jeg ganske ofte. Det er ofte slike flasker som brukes til "karboneringstest" (så de får ikke lagring å snakke om), men de har ikke oppført seg på noen uventet måte (som f.eks. søyle i taket).Det som derimot er skummelt, er å fylle flaskene for lite. Det hadde jeg et par tidlige erfaringer med. Det er synd å ikke få med alt ølet, ikke sant - så jeg tok med alt, sjøl om den siste flaska bare blei halv. Og det gikk dårlig. Antakelig hadde jeg flaks som ikke opplevde noe verre enn at ølet sto i taket i ei monumental søyle da jeg åpna flaska.
Jeg har lest advarsler mot det flere steder, i tillegg til at jeg har hatt et par uheldige erfaringer med det. Vi får avvente en kvalifisert fysikeruttalelseDette gjør jeg ganske ofte. Det er ofte slike flasker som brukes til "karboneringstest" (så de får ikke lagring å snakke om), men de har ikke oppført seg på noen uventet måte (som f.eks. søyle i taket).