Tråden for dumme spørsmål.

Kloakk

Norbrygg-medlem
Følger opp; hva er alt annet? Mer oksygen, temperaturøkning, risting?

Rolig enda har ikke gått 24t og lar det gå minst 24 til før jeg gjør noe, men greit å ha en plan.
Mulig jeg har fulgt dårlig med i timen her, men hvilket brygg, størrelse, pitchrate, OG, temperatur?
 

MortenSickel

Norbrygg-medlem
Ikke noe problem så lenge du bare ikke setter flaskene med øl i i lyset. Det blå glasset slipper ultrafiolett lys gjennom, og dermed blir alfasyra i ølet utsatt for den fotokjemiske reaksjonen som skaper den usmaken som amerikanerne sammenligner med stinkdyrsekret. Ølet blir "skunked".

Jeg ville ikke brukt de flaskene hvis jeg hadde andre, men altså; så lenge du veit at du ikke skal utsette dem for lys, er det greit nok.
Jeg har noen grønne flasker, som er den eller de par første jeg fyller når det alltid blir endel luft og eventuelt når det går så mye mot slutten at jeg regner mer å få "slurping" og eventuell ekstra gruffelure. - så er det tydelig hvilke flasker som skal sprettes tidlig og ikke gies bort...
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Det er en Altbier 1.046 27 liter.

Et par dl slurry med Lallemand Köln står på 14°C. Köln kan være treg slik at jeg stresser ikke enda.
Aha, ja jeg tipper det der ordner seg i løpet av dagen :) Jeg personlig svetter sånn passe etter 50 timer :p
 

Finn Berger

Moderator
Følger opp; hva er alt annet? Mer oksygen, temperaturøkning, risting?

Rolig enda har ikke gått 24t og lar det gå minst 24 til før jeg gjør noe, men greit å ha en plan.
Det var vel en litt flåsete formulering. Det jeg tenker på, er temperaturøkning, med risting etter at temperaturen har kommet opp dit jeg vil. Oksygen er bare aktuelt tidlig i gjæringsforløpet - og da for å øke gjærens formeringspotensiale - og ikke som noen kur dersom gjæringa stopper opp mot slutten. (Teoretisk kunne det vel gis litt ved den "klassiske" stoppen som visst skal kunne forekomme med en del saisongjærtyper. Men det er jo ikke helt mot slutten.)
 

Finn Berger

Moderator
Øket temperaturen til 15° dersom det ikke er aktivitet i morgen hiver jeg i et par poser med gjær.
Dersom gjæringa har gått i stå er det mi erfaring at det hjelper lite å tilsette gjær som ikke er aktiv. Så sett en starter (1 liter SNS-type) og hiv den oppi når den når full aktivitet ("high kräusen"). Det holder med én pose.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Dersom gjæringa har gått i stå er det mi erfaring at det hjelper lite å tilsette gjær som ikke er aktiv. Så sett en starter (1 liter SNS-type) og hiv den oppi når den når full aktivitet ("high kräusen"). Det holder med én pose.
Den har vel ikke startet opp i det hele tatt såvidt jeg forsto det. 2dl slurry om jeg husker riktig.
 

Finn Berger

Moderator
Den har vel ikke startet opp i det hele tatt såvidt jeg forsto det. 2dl slurry om jeg husker riktig.
My bad.

Som @Eramik sier, er denne gjæren treig. Det ville ikke overraske meg om den starter i dag; trur jeg har opplevd en sånn forsinkelse med den. Men hvis ikke, ville jeg nok tilsatt mer gjær. Og jeg ville satt en starter for å aksellerere prosessen.
 

Eramik

Norbrygg-medlem
My bad.

Som @Eramik sier, er denne gjæren treig. Det ville ikke overraske meg om den starter i dag; trur jeg har opplevd en sånn forsinkelse med den. Men hvis ikke, ville jeg nok tilsatt mer gjær. Og jeg ville satt en starter for å aksellerere prosessen.
Økt temperatur og litt ekstra tid. I dag var det et lite lag med Krausen. Satser på at det går som normalt nå.
 

Øltakk

Norbrygg-medlem
Hei lager en pilsner som ikke går under 1020 sg. Den har stått å gjæra i snart 1mnd. skulle bli 1016 fg. Er det trykt å putte den på fat å karbonere med sukker?
 

Finn Berger

Moderator
Hei lager en pilsner som ikke går under 1020 sg. Den har stått å gjæra i snart 1mnd. skulle bli 1016 fg. Er det trykt å putte den på fat å karbonere med sukker?
Sjøl 1.016 er høyt for en pilsner. Hva slags pils er dette? Hva var OG? Hvilken gjær har du brukt? Hvor mye til hvort stort brygg? Gjæringstemperatur? Er det noe sødme igjen?

Det er jo ikke farlig når du skal ha den på fat, men jeg ville prøve å få den i gang hvis den åpenbart ikke er utgjæra, dvs. hvis det er merkbar sødme i den.
 

Øltakk

Norbrygg-medlem
Bohemian pilsner sett fra olbrygging. OG var 1.052. Brukte 3 pakke m84 lager til 23l vørter. Gjæreringstempen 11°C i 2uker så satt jeg opp til 16°C. Smakte litt søtt.

Kan det være at jeg ikke rista gjæringskaret ? Bare lot den plaske fra krana på kjelen.
 

Finn Berger

Moderator
Bohemian pilsner sett fra olbrygging. OG var 1.052. Brukte 3 pakke m84 lager til 23l vørter. Gjæreringstempen 11°C i 2uker så satt jeg opp til 16°C. Smakte litt søtt.

Kan det være at jeg ikke rista gjæringskaret ? Bare lot den plaske fra krana på kjelen.
Nei, med tørrgjær skal ikke det være noe problem. (Fermentis sier eksplisitt at du ikke skal lufte vørteren når du bruker tørrgjæra deres.) Men jeg er generelt skeptisk til MJ-gjær.

Det ser ikke ut til at du har gjort noe galt her. Og sida ølet har sødme, har du nok ikke meska på for høy temperatur, heller. (Det ville vært forklaringa om ølet faktisk var utgjæra på 1.020.)

Kjøp en pose w-34/70 (Fermentis) eller Diamond (Lallemand), og sett en starter på en liter. Hiv den oppi når den har nådd full aktivitet, så går det nok bra.

Et forbehold: Det er jo alltid en mulighet at det er snakk om målefeil - helst når folk bruker refraktometer. Med hydrometer kan du vanskelig bomme. Men igjen; sødmen tyder på at målinga er riktig.
 

Øltakk

Norbrygg-medlem
Nei, med tørrgjær skal ikke det være noe problem. (Fermentis sier eksplisitt at du ikke skal lufte vørteren når du bruker tørrgjæra deres.) Men jeg er generelt skeptisk til MJ-gjær.

Det ser ikke ut til at du har gjort noe galt her. Og sida ølet har sødme, har du nok ikke meska på for høy temperatur, heller. (Det ville vært forklaringa om ølet faktisk var utgjæra på 1.020.)

Kjøp en pose w-34/70 (Fermentis) eller Diamond (Lallemand), og sett en starter på en liter. Hiv den oppi når den har nådd full aktivitet, så går det nok bra.

Et forbehold: Det er jo alltid en mulighet at det er snakk om målefeil - helst når folk bruker refraktometer. Med hydrometer kan du vanskelig bomme. Men igjen; sødmen tyder på at målinga er riktig.
Takk for svar. Brukte hydrometer filtrerte ølet i kaffefilter og sjekka med 2 forskjellige hydrometer.
Tror jeg bare putter ølet på fat å gjemmer den bort i 2mnd. For skal brygge en pale ale med us-05 i helgen og da trenger jeg kjøleskapet:)
 

Finn Berger

Moderator
Takk for svar. Brukte hydrometer filtrerte ølet i kaffefilter og sjekka med 2 forskjellige hydrometer.
Tror jeg bare putter ølet på fat å gjemmer den bort i 2mnd. For skal brygge en pale ale med us-05 i helgen og da trenger jeg kjøleskapet:)
Du kan jo fate det med litt aktiv gjær. Kanskje du da slipper å karbonere, også:). (Jeg bruker ikke fat, så nå snakker jeg om sånt jeg ikke har greie på!)
 

Finn Berger

Moderator
Tenkte å bruke sukker i romtemperatur for kjøleskapet blir opptatt. Hva er aktiv gjær ?
Gjær som er i gang med å ete sukker, gjær som driver med gjæring, altså:). Det var vel det jeg foreslo over her: Lag en liter starter og strø en pose gjær oppi. Så kan du riste litt forsiktig etter ei stund, for å blande inn gjæren, og deretter lar du den bare stå noen timer til den er kommet skikkelig i gang.

Jeg ville vel tru at FG ville bli nede rundt 1.012, litt avhengig av hvilken gjær du bruker (w-34/70 gjærer best ut). Og da skulle det antakelig ikke være nødvendig å tilsette sukker - men det kan sikkert folk som holder på med spunding, si noe om.
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Bohemian pilsner sett fra olbrygging. OG var 1.052. Brukte 3 pakke m84 lager til 23l vørter. Gjæreringstempen 11°C i 2uker så satt jeg opp til 16°C. Smakte litt søtt.

Kan det være at jeg ikke rista gjæringskaret ? Bare lot den plaske fra krana på kjelen.
MJ produserer ikke gjæren sin selv, og jeg lurer på hva slags gjær M84 egentlig er. Har latt meg fortelle at den også leveres i lagerøl-settene til danske Brewolution. Jeg brukte den for en del år siden – og det er den eneste skikkelig mislykkede pilsbatchen jeg har laget. Ølet gikk i sluket etter at FG nektet å komme under 1.020. Jeg ville, om mulig, byttet til en annen gjær. Grunnen til at den følger med i mange ølsett er at den er mye billigere i innkjøp enn f.eks. W34/70 og Diamond.
 
Topp