Finn Berger
Moderator
Svaret på det første spørsmålet ditt avhenger av hvor lang tid det tar før den kommer i gang. Jeg har opplevd at det ikke har begynt å skje noe før etter et par døgn. Dette avhenger jo av tilstanden til den gjæren du setter starteren på. Har du helt frisk gjær, kan starteren gå ferdig på noen få timer. Normalt vil det ta et sted mellom 12 og 24 timer fra du setter den til den er ferdig. Men størrelsen på starteren og forholdet mellom volum og mengde gjær er også faktorer som påvirker. Og så spørs det antakelig også på hva slags rører du har. Jeg mistenker at de små kinarørerne ikke er særlig effektive.Hvor lenge kan en gjærstarter egentlig stå før den er ferdig? Satte en WLP028 på rører sist onsdag, nå 6dager senere er det fortsatt krausen...
Det er 7.de gangen jeg bruker denne gjæren, og de seks foregående har vært ferdig lørdag når de ble satt på onsdag.
Er det 8 ganger som er regnet som maks gjenbruk på gjær?
Siden poenget med en starter ikke bare er å gi mye gjær, men også å gi friskest mulig gjær, er det veldig viktig at starteren ikke blir stående og spinne etter at sukkeret er spist opp. Da vil gjæren ganske raskt tømme energireservene sine, og bli ganske sliten. Det er mye bedre å ta den av litt for tidlig, og få litt mindre gjær som er i toppform, enn å la den stå for lenge og få maks antall celler som er i dårlig form. Helsetilstanden til gjæren er viktigere enn mengden.
Når du setter starteren på onsdag og tar den på lørdag vil jeg si at den høyst sannsynlig har fått stå og spinne for lenge. At det er kräusen er ikke noe nødvendig tegn på at den ikke er gått ferdig. 028 lager ganske fin kräusen - den kan topphøstes, mener jeg - og da skal du i alle fall ikke bruke kräusen som noe sikkert tegn på at den bør få stå lenger.
Antall generasjoner du kan gjenbruke kommer vel an på hvor stressa gjæren har vært. 8 ganger som regel mener jeg kommer fra kommersiell brygging. (Gahr Smith-Gahrsen sa vel i en podcast at det var det de erfarte på 7Fjell?) Jeg trur at faren for infeksjon er mer relevant som begrensende faktor for oss enn mutasjonene. Den øker for hver gang vi bruker gjæren. Men jeg ser ingen grunn til å slutte å gjenbruke en gjær som jobber godt, dvs. som ikke begynner å bruke lengre tid på å gjøre jobben, eller ikke gjærer like langt ned som før. Eller som på andre måter ikke oppfører seg som forventa.