Tror ikke jeg selv ville brukt den gjæren. Dette er lang tid selv uten rører.Hvor lenge kan en gjærstarter egentlig stå før den er ferdig? Satte en WLP028 på rører sist onsdag, nå 6dager senere er det fortsatt krausen...
Det er 7.de gangen jeg bruker denne gjæren, og de seks foregående har vært ferdig lørdag når de ble satt på onsdag.
Er det 8 ganger som er regnet som maks gjenbruk på gjær?
Svaret på det første spørsmålet ditt avhenger av hvor lang tid det tar før den kommer i gang. Jeg har opplevd at det ikke har begynt å skje noe før etter et par døgn. Dette avhenger jo av tilstanden til den gjæren du setter starteren på. Har du helt frisk gjær, kan starteren gå ferdig på noen få timer. Normalt vil det ta et sted mellom 12 og 24 timer fra du setter den til den er ferdig. Men størrelsen på starteren og forholdet mellom volum og mengde gjær er også faktorer som påvirker. Og så spørs det antakelig også på hva slags rører du har. Jeg mistenker at de små kinarørerne ikke er særlig effektive.Hvor lenge kan en gjærstarter egentlig stå før den er ferdig? Satte en WLP028 på rører sist onsdag, nå 6dager senere er det fortsatt krausen...
Det er 7.de gangen jeg bruker denne gjæren, og de seks foregående har vært ferdig lørdag når de ble satt på onsdag.
Er det 8 ganger som er regnet som maks gjenbruk på gjær?
Fikk tilfeldigvis nettopp inn en epost fra Koronastudien (UiO)Hvis jeg ikke går på samme smellen som forrige gang skal jeg være glad. Kulest om jeg ikke blir smitta, selvsagt, men om jeg beholder smaks- og luktesans skal jeg være veldig fornøyd. Det var bra kjedelig.
Er det noen med erfaring med Nottingham? Nå er den nede i 90% utgjæring. Mesket på 66C, 90% basemalt i gristen. Er dette normalt? Eller bør jeg mistenke infeksjon?Slapp helt av. Den skal få pleie og omsorg et par ukers tid til så får vi se om det blir oppstandelse eller den siste hvile. Men jeg kan ikke forklare årsaken annet enn enten at temperaturen steg for fort de første par dagene. Fra 15 til 20C. Eller at ølet ble sterkere enn forventet. Eller en kombo
Kanskje heller mistenke målefeil, tenker jeg. Nottingham yter omtrent som US-05 her. Smaker det godt?Er det noen med erfaring med Nottingham? Nå er den nede i 90% utgjæring. Mesket på 66C, 90% basemalt i gristen. Er dette normalt? Eller bør jeg mistenke infeksjon?
Har sjekket med både hydrometer og refraktometer. Fra 1.065 til 1.007. Temmelig skarp i kantene enda, den er vel på dag 11-12. forsåvidt ingen direkte usmaker. Lar den stå ei stund til så får vi seKanskje heller mistenke målefeil, tenker jeg. Nottingham yter omtrent som US-05 her. Smaker det godt?
Ok, mer mistenkelig. Det er rundt 8 poeng lenger ned enn hva jeg hadde vært komfortabel med.Har sjekket med både hydrometer og refraktometer. Fra 1.065 til 1.007. Temmelig skarp i kantene enda, den er vel på dag 11-12. forsåvidt ingen direkte usmaker. Lar den stå ei stund til så får vi se
Tror at noen års lagring på en tjueliter gir deg så mye vanilje at det meste annet, som humle, kommer litt i bakgrunnen.Skal brygge en Imp Stout som skal lagres på tønne noen år. Mao oksygeningress. Er det da ikke noe poeng å tilsette 30 min. humle for kryddersmak, (dvs hvor fort forsvinner kryddersmaken)? Samme spørsmål for bitterhumle, aner noen hvor mye IBU man mister pr år (når man lagrer på tønne)? Ambienstemp er ca 16-20C. Tønnestørrelse (eik) 20l.
Ja … dog er tønne brukt noen runder før. Prøvesmaker underveis, og tar den over på fat eller glass når den er passe.Tror at noen års lagring på en tjueliter gir deg så mye vanilje at det meste annet, som humle, kommer litt i bakgrunnen.
Ja, ser den. Kan dessverre ikke gi noe fornuftig svar.Ja … dog er tønne brukt noen runder før. Prøvesmaker underveis, og tar den over på fat eller glass når den er passe.
Men bitterheten skulle jeg gjerne sluppet å justere, derav spørsmålet.
Antakelig ikke: "May vary in colour from transparent to pale yellow." https://shop.humle.se/en/additives/water-treatment/lactic-acid-80-1-lKjøpte akkurat ny porsjon med melkesyre (Lactol 80%). Men den er gul! Er det noe problem?
Jeg heller ikke vært over 4% med røstet malt. (fritt etter hukommelsen).Si at jeg bruker 15% av denne miksen min med 75% pale malt. Hva ville vært forslaget deres for de resterende 10%? Mer av en av disse? Noe havreflak? Crystal 150 EBC? Carapils? Laktose for den saks skyld?
New England har lav viabilitet per pakke. Lallemand sier 17,6 g er riktig mengde – altså halvannen pakke. Kan kanskje ha betydning? Med bare to døgns gjæring kan du vel håpe på noen få poeng til. Denne skulle vel klare mid-70 i utgjæring.Lallemand London @ 20 grader: Pitchet en pakke i 13 liter 1.056-vørter onsdags kveld, og ser ut til å ha stoppa opp på 1.018 allerede nå. Det er under to døgn. Er det normal opplevelse også for andre? Lallemand selv sier 3 dager
Det er definitivt mulig å fange villgjær, dyrke fram den og gjenbruke. Men en tilfeldig villgjærkultur vil ikke utvikle seg til å "bli kveik".Heisann!
Jeg har et kanskje litt dumt spørsmål som kanskje er litt dårlig stilt, men jeg er som mange andre blitt interessert i fanging av villgjær og kveik og litt mer gammeldagse gjærmetoder. Slik jeg forstår av det jeg leser har slurryen som er på bunn av gjærkaret et begrenset antall gjenbruk, men f. eks. kveik holder det gående i lang tid, akkurat som en surdeig man bruker til baking. Jeg har hatt en surdeig gående i årevis. Målet mitt er å prøve å fange en villgjær og prøve å gjenbruke den "for alltid" og utvikle min helt egen. Vil den ikke da til slutt bli en slags kveik? Kan ikke ølgjær mates og tas vare på på samme måte som en surdeig?
Hva er det her jeg ikke forstår? Føler det mangler en bit med informasjon inni der. Eller kanskje det er bedre å spørre: Kan jeg lage kveik av villgjær med nok tid og kjærlighet?