Bård Mathisen
Norbrygg-medlem
Hva er fenolsk smak ?Vrient å si. Det er ikke fenolsk?
Hva er fenolsk smak ?Vrient å si. Det er ikke fenolsk?
Hva er fenolsk smak ?
Vanskelig egentlig, hva skal man sammenligne en smak man ikke har smakt før med. Litt mineralsk/metallisk hint.
Tar meg en ny i morgen, en av flaskene som ble fylt forrige uke. Skal passe litt på hva jeg spiser og drikker først, og temperere ølet. Føler på en måte at dette treet har jeg bjeffa opp mot tidligere, med resultat at det faktisk bare var et par dårlige dager der smaksløkene var litt ute å kjøre. Litt bekymrende at naboen smakte det samme sa han - etter at jeg sa hva jeg smakte.Den er kjip, aner heller ikke hvor det kommer fra. Det værste er at det ofte ikke blir bedre med lagring heller
Fenolsk smak kommer ofte av stressa gjær eller for høy gjæringstemperatur. Kan slett ikke utelukke at Nottingham blei litt stressa av å jobbe med 1.105 ved 18C, men det var innafor med pitchraten fra pakke med god dato.Hva er fenolsk smak ?
Hva er fenolsk smak ?
Nei, de der er andre. Du tenker kanskje på etylacetat? Men astringens er fenolsk, ja.Fenolsk smak kommer ofte av stressa gjær eller for høy gjæringstemperatur. Kan slett ikke utelukke at Nottingham blei litt stressa av å jobbe med 1.105 ved 18C, men det var innafor med pitchraten fra pakke med god dato.
Fenolske smaker forbinder jeg ofte med kjemiske, alkoholske smaker og aromaer, eller tanninsk/astringent munnfølelse. Er ikke helt der heller egentlig.
Fenolske smaker forbinder jeg ofte med kjemiske
Der har vi det! Helt klart er det Polyvinylpyrrolidon-ortofenylfenolkompleks jeg smaker.For å være mer presis er jo fenoler kjemisk, i den forstand at den er en organisk gruppe og gir ofte opphav til aromaer vi forbinder som krydret og parfymerte, men også alkoholisk (kanskje fordi vi ikke klarer skille det fra parfymerte)
Fenoler – Wikipedia
no.wikipedia.org
Jeg var nettopp på usmakkurs, og der er "fenolsk" en av usmakene du blir servert. Jeg veit ikke hvilket stoff som brukes - eller om det er en kombinasjon av flere - men det ligger faktisk ikke så langt unna det du forventer å finne i belgisk øl, bare at det er rimelig ubehagelig. Det er en smak jeg kjenner godt fra egne øl, dessverre, og jeg hadde med et par flasker som blei servert til slutt. Og det var ingen tvil om hva det var.For å være mer presis er jo fenoler kjemisk, i den forstand at den er en organisk gruppe og gir ofte opphav til aromaer vi forbinder som krydret og parfymerte, men også alkoholisk (kanskje fordi vi ikke klarer skille det fra parfymerte)
Fenoler – Wikipedia
no.wikipedia.org
Jeg var nettopp på usmakkurs, og der er "fenolsk" en av usmakene du blir servert. Jeg veit ikke hvilket stoff som brukes - eller om det er en kombinasjon av flere - men det ligger faktisk ikke så langt unna det du forventer å finne i belgisk øl. Men det er rimeig ubehagelig. Det er en smak jeg kjenner godt fra egne øl, dessverre, og jeg hadde med et par flasker som blei servert til slutt. Og det var ingen tvil om hva det var.
Gleder meg til å smake. Men jeg trur jeg lar mine bli igjen her.Hehe, jeg hadde med det samme på usmakskurs for et par år siden
Lurer på om jeg tar med no likt i morgen
Gleder meg til å smake. Men jeg trur jeg lar mine bli igjen her.
Temperaturkontroll, temperaturkontroll, temperaturkontroll.Jeg var nettopp på usmakkurs, og der er "fenolsk" en av usmakene du blir servert. Jeg veit ikke hvilket stoff som brukes - eller om det er en kombinasjon av flere - men det ligger faktisk ikke så langt unna det du forventer å finne i belgisk øl, bare at det er rimelig ubehagelig. Det er en smak jeg kjenner godt fra egne øl, dessverre, og jeg hadde med et par flasker som blei servert til slutt. Og det var ingen tvil om hva det var.
Eller reinslighet, reinslighet, reinslighet. Jeg fikk det nå i to øl gjæret med samme gjær, som var gjenbrukt en god del ganger, mens det ikke var tegn til det i andre øl av samme slag - vi snakker om pils - som var gjæret under samme forhold.Temperaturkontroll, temperaturkontroll, temperaturkontroll.
Nettopp. Noen gjærtyper er genetisk POF+, andre POF-, og produsentene opplyser om det. (POF = Phenolic Off-Flavours).Jeg vet nå ikke det. Jeg har hatt belgisk gjæret strengt og løst og forholda har vært som de er uten at det ser ut til å væte faktor nr. 1
Jeg tror det kan være andre ting, og gjærtype først og fremst
Jeg har hatt vanskelig for å finne noe jeg kan forbinde det med. Det er jo i og for seg mange ulike fenoler, men den som er den typiske usmaken, klarer jeg egentlig ikke å sette ord på. Har prøvd meg med brent gummi.Fenolsk (usmak) == gasbind/sykehuslukt for meg