Tråden for dumme spørsmål.

Jørgen O

Fylkesstyre
Sentralstyre
Jeg var nettopp på usmakkurs, og der er "fenolsk" en av usmakene du blir servert. Jeg veit ikke hvilket stoff som brukes - eller om det er en kombinasjon av flere - men det ligger faktisk ikke så langt unna det du forventer å finne i belgisk øl, bare at det er rimelig ubehagelig. Det er en smak jeg kjenner godt fra egne øl, dessverre, og jeg hadde med et par flasker som blei servert til slutt. Og det var ingen tvil om hva det var.
Temperaturkontroll, temperaturkontroll, temperaturkontroll.
 

Finn Berger

Moderator
Temperaturkontroll, temperaturkontroll, temperaturkontroll.
Eller reinslighet, reinslighet, reinslighet:). Jeg fikk det nå i to øl gjæret med samme gjær, som var gjenbrukt en god del ganger, mens det ikke var tegn til det i andre øl av samme slag - vi snakker om pils - som var gjæret under samme forhold.
 

loebrygg

Norbrygg-medlem
Jeg vet nå ikke det. Jeg har hatt belgisk gjæret strengt og løst og forholda har vært som de er uten at det ser ut til å være faktor nr. 1
Jeg tror det kan være andre ting, og gjærtype først og fremst
 

Finn Berger

Moderator
Jeg vet nå ikke det. Jeg har hatt belgisk gjæret strengt og løst og forholda har vært som de er uten at det ser ut til å væte faktor nr. 1
Jeg tror det kan være andre ting, og gjærtype først og fremst
Nettopp. Noen gjærtyper er genetisk POF+, andre POF-, og produsentene opplyser om det. (POF = Phenolic Off-Flavours).
 

Steinar Huneide

Norbrygg-medlem
Er ikke sikkert det er noe galt med ølet. 15C temp, for å smake maksimalt. Tror det rett og slett er umodent enda, og at jeg blir lurt av den andre batchen for Verdant presenterer smak/aroma humlen bedre.

received_690889996407432.jpeg
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Mens jeg venter på at tappekranene skal komme i posten sitter jeg å funderer på hvordan jeg skal merke hva som er i kranene.

Tidliger har jeg brukt selvklebende kritttavle. Det fungerer dårlig da de blir slitte og får merker som aldri går bort og er et ork å erstatte. Jeg antar at tavlemaling vil ende opp med samme problem.

Kranhåndtak med plass til etiketter er, i mine øyne, heselige og totalt uaktuelt, samme gjelder skilt man henger på krankragen.

Jeg har sett litt på magnetiske skilt, men jeg trenger ikke 100stk og vil helst ikke vente 1 måned på å få de.

Akkurat nå har jeg landet på å bare kjøpe en kritttavle og magneter med krok så jeg enkelt kan skifte den ut når den blir slitt, evt bare ha den stående oppå kjøleskapet.

Jeg antar det er mange alternativer jeg har gått glipp av og tar gjerne i mot tips til andre løsninger, og har du bilde, sleng gjerne med :)
 

Steinar Huneide

Norbrygg-medlem
Jeg antar det er mange alternativer jeg har gått glipp av og tar gjerne i mot tips til andre løsninger, og har du bilde, sleng gjerne med :)

Har sånn magnetisk whiteboard folie, ikke optimalt. Vurderer en liten skjerm som kan brukes med Brewboard, uten å ha planlagt hvilken skjerm som skal kjøpes enda.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Har sånn magnetisk whiteboard folie, ikke optimalt. Vurderer en liten skjerm som kan brukes med Brewboard, uten å ha planlagt hvilken skjerm som skal kjøpes enda.
Den var midt i blinken, pc'en i bryggeriet står rett ved siden av fatskapene, så da kjører jeg den løsningen, integrering med Brewfather var jo bare helt nydelig, mange takk!

IMG_20231001_144749_copy_1824x1367.jpg
Jeg har en whiteboardbit som jeg limer papiretiketter på med melk. Fungerer greit. Vis vedlegget 64365
Knall oppsett, takk for tips :)
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Du kan også se på Barhelper (norskprodusert) finnes som app og nettløsning.
Stemmer det, har jo vært borti den for en stund siden og gått helt i glemmeboka, om den fungerer like godt og Brewboard ikke har muligheten til å manuelt legge inn tappinger er den nok å foretrekke, takk igjen :)
 

Jørgen O

Fylkesstyre
Sentralstyre
Mot slutten av uka skal jeg brygge en helles, og som vanlig meske over natta og kjøre no-sparge (for hovedbatchen).

Jeg kommer til å meske med 30 liter vann (med sirkulering i Speidel). Så tenker jeg å lage et separat lettøl av skyllevannet.

Men hvor mye skyllevann kan jeg ta sjansen på å bruke uten å risikere astringens?

10 liter er vel i alle fall trygt. Men hva med 25? Bør jeg rett og slett måle underveis med refraktometer og stoppe ved SG på ca 1.010?
 

Glenn

Norbrygg-medlem
Mot slutten av uka skal jeg brygge en helles, og som vanlig meske over natta og kjøre no-sparge (for hovedbatchen).

Jeg kommer til å meske med 30 liter vann (med sirkulering i Speidel). Så tenker jeg å lage et separat lettøl av skyllevannet.

Men hvor mye skyllevann kan jeg ta sjansen på å bruke uten å risikere astringens?

10 liter er vel i alle fall trygt. Men hva med 25? Bør jeg rett og slett måle underveis med refraktometer og stoppe ved SG på ca 1.010?
Sørg for at pH er lavest mulig, og stopp før 1.006, ja mål underveis
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Såååå, kjøleskapsdøra er 0,5mm for tykk for mine 100mm gjennomføringer. Jeg mener å ha sett at noen ikke bruker plastikk kragen. Kan jeg la vær å bruke de? Evt noen andre lure løsninger for å slippe å kjøpe nye gjennomføringer?
 

Glenn

Norbrygg-medlem
Såååå, kjøleskapsdøra er 0,5mm for tykk for mine 100mm gjennomføringer. Jeg mener å ha sett at noen ikke bruker plastikk kragen. Kan jeg la vær å bruke de? Evt noen andre lure løsninger for å slippe å kjøpe nye gjennomføringer?
Hadde samme issue, kappet bort plasten på døra innvendig og festet kragen rett på skummet, funket bra det.
 

Petter Mandt

Norbrygg-medlem
Mot slutten av uka skal jeg brygge en helles, og som vanlig meske over natta og kjøre no-sparge (for hovedbatchen).

Jeg kommer til å meske med 30 liter vann (med sirkulering i Speidel). Så tenker jeg å lage et separat lettøl av skyllevannet.

Men hvor mye skyllevann kan jeg ta sjansen på å bruke uten å risikere astringens?

10 liter er vel i alle fall trygt. Men hva med 25? Bør jeg rett og slett måle underveis med refraktometer og stoppe ved SG på ca 1.010?
Bruker man «skyllebøtte», og mellomtømmer, så er det vel mulig å smake på slutten?
 

Finn Berger

Moderator
Mot slutten av uka skal jeg brygge en helles, og som vanlig meske over natta og kjøre no-sparge (for hovedbatchen).

Jeg kommer til å meske med 30 liter vann (med sirkulering i Speidel). Så tenker jeg å lage et separat lettøl av skyllevannet.

Men hvor mye skyllevann kan jeg ta sjansen på å bruke uten å risikere astringens?

10 liter er vel i alle fall trygt. Men hva med 25? Bør jeg rett og slett måle underveis med refraktometer og stoppe ved SG på ca 1.010?
Jeg tviler på at du risikerer astringens så lenge du bare sørger for at pH i skyllevannet ikke er for høy. Enig med @Glenn.

Hvor lett har du tenkt deg det der lettølet:)?
 
Topp