Dette kommer helt an på prosessen din, så ja
Jeg brygger med tre kjeler. Dersom jeg skulle tatt bort en, ville det ha vært kokekjelen, og trikset det til med en BIAB pose eller et meskerør.
Du kan også brygge no-Sparge. Da trenger du kun en kjele og BIAB pose.
Det finnes særdeles mange måter og brygge på som krever mye eller lite utstyr
det er umulig å vite hvor mye levende gjær du har etter lengre tida oppbevaring i kjøleskapet, men jeg lager som oftest en liten og 'svak' starter på 1 liter / OG 1.025-1.030 før jeg dekanterer og bruker dette i en 3L / 1.040. Dersom du ikke får startet 1L, er det bare å kaste...Jeg tenker på det å lage starter av gjærslurry som har stått en stund i kjøleskapet og som det er vanskelig å fastslå hvor mange gjærceller som er i live.
Javel . Men måler du f.eks mengde slurry etter 3 literen er ferdig og anslår gjær gjærmengde ut i fra det ?det er umulig å vite hvor mye levende gjær du har etter lengre tida oppbevaring i kjøleskapet, men jeg lager som oftest en liten og 'svak' starter på 1 liter / OG 1.025-1.030 før jeg dekanterer og bruker dette i en 3L / 1.040. Dersom du ikke får startet 1L, er det bare å kaste...
Fant visst svaret selv fra en artikkel. Fra 1998,men regner med at den er aktuell enda .http://byo.com/mead/item/1248-pitching-by-numbersJavel . Men måler du f.eks mengde slurry etter 3 literen er ferdig og anslår gjær gjærmengde ut i fra det ?
Siste gang jeg laget starter så jeg at det lå en del trub med fra gjærvaskingen. Jeg bruker ikke magnetrører. Så jeg dekanterte mens starteren var i full gang . Fikk bort truben og målte mengde når starteren var ferdig. Ca 1.5 dl tykk slurry. Vet ikke helt hvor mange celler jeg kan regne pr. ml. Men tror det skal være nok til en 12 liters batch med ca 8 % øl.
Fant visst svaret selv fra en artikkel. Fra 1998,men regner med at den er aktuell enda .http://byo.com/mead/item/1248-pitching-by-numbersJavel . Men måler du f.eks mengde slurry etter 3 literen er ferdig og anslår gjær gjærmengde ut i fra det ?
Siste gang jeg laget starter så jeg at det lå en del trub med fra gjærvaskingen. Jeg bruker ikke magnetrører. Så jeg dekanterte mens starteren var i full gang . Fikk bort truben og målte mengde når starteren var ferdig. Ca 1.5 dl tykk slurry. Vet ikke helt hvor mange celler jeg kan regne pr. ml. Men tror det skal være nok til en 12 liters batch med ca 8 % øl.
Fant visst svaret selv fra en artikkel. Fra 1998,men regner med at den er aktuell enda .http://byo.com/mead/item/1248-pitching-by-numbers
Yeast in a starter will grow to roughly 50 million cells per milliliter of wort or 1.5 billion per ounce of wort no matter what the starting number of cells. To calculate your pitching rate, multiply the volume of your starter by the number of cells stated above. A 64-ounce starter will yield: 64 x 1.5 billion = 96 billion. A 500 ml starter will grow to: 500 x 50 million = 25 billion
It is generally accepted by commercial brewers that the optimum pitching rate for beer is around 1 million cells for every milliliter of wort, multiplied by the gravity of the wort in degrees Plato.
Jeg brukte 3 liters starter. Ble kanskje i minste laget etter dette. Regnet ut at jeg trengte over 200 milliarder til en 12 liters batch med OG på 1074.
3 liters starter gir meg bare 150 milliarder. Men hvis jeg tar med de 2 desiliterene med slurry jeg laget starteren av så nærmer det seg. Kanskje ........
Jaggu ikke enkelt det her.....
Han bruker ikke magnetrører....Vet ikke hvor du har det tallet i fra. Men 3L starter med 100g DME pr liter bør gi deg minimum 225 milliarder nye celler gitt at den blir så utgjæret som den kan få blitt. Dette er elementært, så hvor fikk du tallet fra?
Fra artikkelen jeg la ut link til.
Yeast in a starter will grow to roughly 50 million cells per milliliter of wort or 1.5 billion per ounce of wort no matter what the starting number of cells
Men bare så det er sagt så foretrekker jeg det du sa fordi det gir meg nok gjærceller.
Og det stemmer også etter det jeg la inn i Brewersfriend sin kalkulator. Ble bare litt usikker etter å ha lest denne artikkelen.
Men det jeg syntes var mest interessant var at han sier gjæren vil øke med så mye uansett antall gjærceller i starten.