Takk for svar
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
Da er jeg i den situasjon at denne står u-dekantert i kjøleskapet enda... livet har kommet litt i veien for bryggingen. Dvs at den har stått i 12 dager eller så i kjøleskapet, og det kan fint tenkes den blir stående en uke til. Hva gjør man da, sette ny starter? Hvilke utgangspunkt tar man da for gjærtelling?Jeg satte en starter med 007 på onsdag som var da jeg skulle brygge i helgen. Nå endte jeg opp med å ikke å få tid til å brygge, har starteren stående på erlendmeyer flasken i kjøleskap og den er klar til dekantering. Hvor lenge kan den stå slik? Og bør jeg dekantere eller vente til den skal pitches?
14 dager er vel "regelen" på gjenbruk av gjær. Nå er jo gjæren fra en starter ganske så ustresset og ren. Etter 3 uker ville jeg satt ny starter.Da er jeg i den situasjon at denne står u-dekantert i kjøleskapet enda... livet har kommet litt i veien for bryggingen. Dvs at den har stått i 12 dager eller så i kjøleskapet, og det kan fint tenkes den blir stående en uke til. Hva gjør man da, sette ny starter? Hvilke utgangspunkt tar man da for gjærtelling?
Da er jeg i den situasjon at denne står u-dekantert i kjøleskapet enda... livet har kommet litt i veien for bryggingen. Dvs at den har stått i 12 dager eller så i kjøleskapet, og det kan fint tenkes den blir stående en uke til. Hva gjør man da, sette ny starter? Hvilke utgangspunkt tar man da for gjærtelling?
"gjær (wlp029) har festet seg på veggen i karet": Mener du en ring like over overflaten på ølet? I så fall er det rester etter det gjærskumlaget (kräusen) som du alltid får. Eller er det på veggen i dunken nede i ølet?
Men hvis SG er der den bør være, og hvis ølet smaker og lukter normalt, er det vel liten grunn til bekymring.
Hva gjorde man før flaskefyller.... Oppdaget i dag ( akkurat da alt var klart ) at jeg har på en eller annen måte klart å miste motstandsfjæren som liksom skal holde tuten på flaskefylleren på plass... Har egentlig ikke lyst til å fylle rett i flaska med hevert...blir nok en tur på bryggselv i morgen da.![]()
Ja kjøper nok 2 i morgen. Nedtur at det skulle skje mens du flasket da. Heldigvis hadde ikke jeg begynt endaGår ann å fylle flasker med en slange på krana også, men det er no skikkelig griseri.. Gjorde det sist jeg ødela tappestaven min under flasking.. Hvis du har muligheten så ville jeg definitivt reist å kjøpt meg en ny tappestav
Kjøp 2 så har du en ekstra neste gang dette skjer![]()
Ja kjøper nok 2 i morgen. Nedtur at det skulle skje mens du flasket da. Heldigvis hadde ikke jeg begynt enda
Du skulle nok latt den stå på 9 til den kom i gang. Det tar tid, det der - og min erfaring er at tørrgjæren (eller 1.generasjonsgjær i det hele tatt) er litt ekstra treig. 12 grader er grei temperatur for diacetylsteget; ikke sett den høyere. Det er uansett litt seint; du bør sette den opp når du har fått gjæret unna 70-75% av det som skal gjæres unna, altså når du er kommet et stykke ned på 1.020-tallet.
Hvor mye lavere den vil gå, vet jeg ikke; jeg har ikke erfaring med å bruke rein vienna. Men du er nok snart ferdig.
1,009 nå i kveld, så har gått over det det skulle.
En svært svak svak svak aning av svovel (fis) (?) Står fortsatt på 11,8c (termometer viste 11,7 i væske i prøverør)
Fristet til å øke opp temp til 13-14, men du fraråder?
La den stå ei uke til på denne tempen å la gjæren rydde opp?
Ikke tukle med temp? [emoji56]
Sent from my iPad using Tapatalk
@finn Takk for svar. Blir jo så rastløs [emoji28] Tipper den er ferdig. Har den gjæret ned på 12c såpass smertefritt, klarer den sikkert å ta en ryddesjau på den tempen også. Du har nok rett. (Står med en Stc-310 i et gjæringsskap) så har fått jevn temperatur hele veien. (Dvs 4første på 9c da)
Overrasket at det gikk så fort egentlig. Er veldig spent.[emoji56]
Sent from my iPad using Tapatalk