Finn Berger
Moderator
Hvordan kan jeg anslå mengde trub? Er lite humle i det, totalt 3,5 g/l omtrent, og ganske lav OG på 1042.
Skal forhåpentligvis brukes ganske snart, men kan hende jeg uansett må lage starter. Dette er en relativt lite brygg på snaut 10 liter, neste bruk er tenkt på et juleøl med OG 1070 og 25 liter.
Da du tappet fra kjelen, tok du med mye av bunnfallet, eller stoppet du da det begynte å komme grums?
Veldig løst og raskt anslått så ville jeg tro at du trenger halvparten av gjærkaka fra dette brygget til juleølen din. Sjekk litt med en kalkulator der du behandler dette ølet som en starter. Det er viktig å unngå overpitching, som nokså garantert - etter min erfaring - resulterer i fusel. Og særlig på et såpass stort brygg. (Du trenger 1 1/2 dl kremet frisk slurry fra bunnhøsting, gitt at den er relativt rein.)