Tenkte å brygge ABC Hop Sanatorium i helga, men vil gjerne tone ned bitterheten litt. Hvor mye av bitterhumlen bør jeg fjerne for å få den mer på linje med en APA?
IBU for en APA ligger mellom 30 og 45.Tenkte å brygge ABC Hop Sanatorium i helga, men vil gjerne tone ned bitterheten litt. Hvor mye av bitterhumlen bør jeg fjerne for å få den mer på linje med en APA?
Jeg ser i oppskriften at bitterhumlen tilsettes som first wort hops. 19g chinook (12%) FWH og 90 min kok. Om jeg halvverer denne til 9g og treffer OG 1.065 så bør det gi en fin APA?Hvis du legger deg på 45 som Aleksander87 sier og får OG på 65 så har du en BU:GU på 0.7, som burde være innenfor. Kanskje pushe oppmot 0.75? Opprinnelig BU:GU er på 1.1 omtrent. Gjennomsnittlig BU:GU for en APA ifølge bjcp er på 0.71
Vurderer å prøve meg på topphøsting, ser slik ut nå etter 4 dager:
Vis vedlegget 32563
Er en best bitter på wyeast 1318, jeg så lite skum etter 24 og 48 timer, glemte å sjekke i går. Er det dette jeg skal skrape opp? For tidlig nå? For seint?
Vurderer å prøve meg på topphøsting, ser slik ut nå etter 4 dager:
Vis vedlegget 32563
Er en best bitter på wyeast 1318, jeg så lite skum etter 24 og 48 timer, glemte å sjekke i går. Er det dette jeg skal skrape opp? For tidlig nå? For seint?
Skrape opp som i er det skumlaget der jeg skal ha på glass? Ganske blank på det her merker jeg. Haha, ja er et minibrygg på snøtt 10 liter, vinkelen hjelper heller ikke til
Ikke vet jeg, lukter da gjær ihvertfall.Er dette gjær ? Du skal ha eit skummlag, der du først tar av toppen med protein rester. Venter nokre timer å då høster
Sent from my iPhone using Tapatalk
Okai, da prøver jeg meg på det nå. TakkAha. Ja, ta det nå, du har allerede hatt høy krausen. Ta det før det blir borte.
Jeg synes også - som @Jo-Helge - at det der ser litt stusselig ut. 1318 skal jo være en klassisk topphøster, men jeg har faktisk ikke fått til å topphøste den.
Jeg synes dette er ut som et ganske kompakt lag med gjær? Ser jeg feil?
Greia er vel at når den blir høstet nå, så er det så og si den aller mest attenuerende gjæren som blir tatt med videre, siden den blir tatt så sent.
For meg ser det mer ut som restene av krausen, men det er jo litt vanskelig å vurdere ut fra bildet. Mener jeg ser vørteren skinne gjennom der. Jeg har kjørt noen batcher med den gjæren nå, og syns jeg har sett det der før.
Er det ikke et poeng å høste slik at du får med et mer "representativt" utvalg? Hvis du bare høster den mest attenuerende, vil du jo få gjær til neste brygg med andre egenskaper enn opphavet.
Jepp, det stemmer, men hvis han har planer om å høste så why not. Øvelse gjør mester. Får vel litt lavere FG på neste batch.
Ikke så rent lite av poenget med å bruke 1318 er at den ikke er så attenuerende som de fleste andre engelske ølgjærene.
Det blir nok en smule forskjell ja, Men synd å si til noen som ikke har erfaring og som hadde planer om å topphøste at nå er det bare å drite i det.