Tja, det er jo ganske greit å treffe både OG og volum, bitterhet og humleprofil. Man kommer jo alltid dit etter noen brygg. La oss si at man skal ha en OG på 1.050. Avkoket er 3L/t. Man treffer 1.045 OG. 5 poeng for lavt. Man startet kok med 30L. 50*30/27= 5.5. Man koker altså på seg 5.5 poeng pr time. Dvs 0,9167 poeng pr minutt. Skal man da treffe OG må man koke i 50 minutter til. 10 minutters-humla gikk i ved ti minutter. I praksis vil det si to bittertilsetninger og ingen smakstilsetninger...
Hvis man vet preboil OG og vil treffe OG så kan man koke lengre og forskyve humletilsetningene. F.eks. Jeg synes det er flere gode grunner til å måle preboil. Må man koke lengre, kortere, toppe opp med vann, ta ut vørter og fylle på med vann etc.. for å treffe målet sitt så godt som mulig. Har reddet inn mange brygg på å måle preboil volum. Lavere OG gir lavere esterprofil, lavere OG i kok gir økt effektivitet av bittertilsetningene, og omvendt. Det er mange bekker små som til sammen gjør at et øl blir fint, eller off.