Finn Berger
Moderator
Noen her som har motorisert løsning for røring i mesken?
Slå inn et søk på "rührwerk maischen".
Noen her som har motorisert løsning for røring i mesken?
Okay. Guess I fucked this one up![]()
Det skal gå helt fint, men jeg har ikke prøvd det sjøl. Ellers er det mye morsommere å lage oppskrifter sjøl enn å kjøpe sett.I frykt for å spamme denne tråden med mye feil jeg burde lest meg opp på, våger jeg meg ut med et nytt spørsmål i tråd med forrige problemstilling.
Som nevnt brygges det i en 30l kjele. Vi kjøper ofte bryggepakker som er beregnet kokevolum på 30l, noe som blir litt mye for kjelen.
Jeg spurte bryggselv om det var mulig å skalere ned denne pakken, til å passe ca 25l i kokevolum. Dette var ikke mulig, og anbefalingen var å fylle opp med vann i gjæringskaret for å gjøre opp differansen. Siden dette ikke ble nevnt sist må jeg nesten spørre her, om dette er en god løsning? Alternativet er å gå til innkjøp av råvarer direkte.
Det skal gå helt fint, men jeg har ikke prøvd det sjøl. Ellers er det mye morsommere å lage oppskrifter sjøl enn å kjøpe sett.
Jeg brygger batcher på rundt 12 liter og har aldri satt mine ben i et kit. Når det er sagt, så har jeg en kompis som hadde samme utfordringen som deg, altså for liten kjele ift. ønsket volum, og han brygget alltid med malt for litt høyere OG ift volumet i kjelen. Han kokte vann på forhånd som sto ferdig nedkjølt i store mugger med folie over. Etter kjøling målte han SG og regnet ut hvor mye vann han måtte tilsette for korrekt OG. Han har alltid laget meget godt øl, og han traff alltid OG, naturlig nok.Siden dette ikke ble nevnt sist må jeg nesten spørre her, om dette er en god løsning? Alternativet er å gå til innkjøp av råvarer direkte.
JaOm man kjører no sparge i mesken, og sirkulerer med pumpe gjennom hele mesketiden, vil man da få samme SG ved starten på avrenningen som slutten? Altså at sukkeret er jevnt fordelt i hele veskemengden?
Rødsprit er vel bokstavelig talt skapt for formålet, men jeg ville vel også foretrukket en bunsenbrenner.Jeg skal ha noe alkohol til en alkohollampe, skal jobbe med gjærkulturer så jeg trenger et antiseptisk miljø også i luften.
I den forbindelse så ønsker jeg en alkohol som er litt økonomisk men også er så sotfri som mulig. (seogfor hva som er på ferde)
Bør jeg bruke isopropanol (aka rubbing alcohol) eller kan jeg bruke Biltema Peisbrensel (80% etanol)? Evt er det andre gode og rimelige alternativer jeg bør bruke. Husk, dette skal brenne som en liten åpen flamme på kjøkkenbenken.
Jeg har blitt påmint av Google at tresprit (metanol) som hadde vært det beste er det bare racingbilsjåfører og kjeltringer som har![]()
Rødsprit seff!Rødsprit er vel bokstavelig talt skapt for formålet, men jeg ville vel også foretrukket en bunsenbrenner.
Da var det kanskje dumt av meg å begynne tørrhumlingen?@Julian Høstan Jeg kjenner ikke settet eller gjæren, men jeg og flere andre har opplevd at gjær fra Mangrove Jacks har tatt seg en "pause", for så å sette i gang igjen. 10 dager er uansett ikke lang tid. Mål igjen om 4 dager. Hvis SG da viser tegn til å ha sunket, gi ølet en ekstra uke i gjæringskaret.
Og hvor hvordan gjør jeg det med karboneringen? 1018 er jo ganske høyt... Vil ikke ha flaskebomber.@Julian Høstan Jeg kjenner ikke settet eller gjæren, men jeg og flere andre har opplevd at gjær fra Mangrove Jacks har tatt seg en "pause", for så å sette i gang igjen. 10 dager er uansett ikke lang tid. Mål igjen om 4 dager. Hvis SG da viser tegn til å ha sunket, gi ølet en ekstra uke i gjæringskaret.
Ikke bekymre deg (RDWHAHB). Det blir øl. Mulig humlen ikke blir optimal, men bidrag fra den får du uansett. Du kan også måle SG på dag 17 i tillegg til dag 14. Om du da har stabil SG og ingen andre tegn på gjæring, så kan 7 dagers tørrhumling fungere fint. Det viktigste er likevel å få gjæret ut. Jeg har en kamerat som gjæret med M21 (tror jeg) nylig og han måtte gjære totalt 4 uker før han fikk stabil FG som var noenlunde ihht oppskrift. Mine øl med M54 ble hhv. gusher og veldig overkarbonert, til tross for gjæring i nærmere 3 uker. Ha tålmodighet.Da var det kanskje dumt av meg å begynne tørrhumlingen?