Finn Berger
Moderator
Maris otter er iallefall mindre enn "vanlig" kontinental byggmalt. Der bør man kverne et lite knepp tightere. Men nå var ikke det brukt i det brygget du siterer.
Jeg vil si at knusningsgraden spiller en rolle. Til syvende og sist (hvis du mesker lenge nok) så spiller det mindre rolle. Poenget er at det er nok mange som ikke har erfaringen med å se på maltet de får, for å så kunne si om det er godt eller dårlig knust, da har de heller ikke grunnlag til å bestemme om det bør meskes lengre. De følger en oppskrift de skal følge, og så går det ut over utbyttet. Så kverning har noe å si, innenfor de gitte rammene (mesketiden).
Helt enig. Og bare for å presisere: Det er variasjoner innenfor rimelighetens grenser jeg snakker om. Hvis ikke all malten blir knust, hjelper det selvfølgelig ikke å forlenge mesketiden.Finner du hele korn, er det malt for grovt, og er det meste av skallene revet i filler, og det er mye mjøl, er det malt for fint (eller for fort).
Om man ikke er god til å vurdere den knuste malten, kan det jo hjelpe å vite innstillingen den er malt på. Men det burde ikke være så vanskelig å lære av erfaring her, hvis en bare studerer malten en skal meske med litt grundig et par ganger.