LarsUlv
Norbrygg-medlem
Når jeg skal gjenopplive og formere halvgammel gjær gjennom en tostegs starter (1L + 2-4L), er det nødvendig eller anbefalt å dekantere etter første steg, eller kan jeg bare helle ny vørter oppi kolben gitt at det er plass? Om jeg ikke gjør det, bør jeg ta hensyn til at den nye vørteren vil bli utvannet og derfor lage den tilsvarende sterkere enn planlagt?
Det siste spørsmålet: Nei, du skal vel bare lage den som vanlig, og helle oppi. Lager du den sterkere, vil i alle fall alkoholkonsentrasjonen til slutt bli noe høyere, og sjøl om det vel neppe blir mer enn maks butikkstyrke, så er det vel neppe noen fordel. Men du får jo mer gjær - og så veldig skadelig for gjæren kan det umulig bli. Det er jo utmerket å høste gjær fra et brygg på butikkstyrke.
Dersom du skal lage et steg 2 på 3 liter, og har allerede 1 liter i kolben, så må jo sukkermengden i 2 literen du koker og kjøler inneholde alt sukkeret du skal ha i en 3-liters starter.
Altså:
Steg 1: 1 liter OG 1.036 => 104,7 g DME
Steg 2: 3 liter OG 1.036 => 308,1 g DME (denne mengden DME koker du opp i 2 liter vann, fordi det er 1 liter utgjæret vørter i kolben allerede)
Dersom du koker 2 liter med OG 1.036 og tilsetter dette til kolben med 1 liter væske blir det jo et steg med "for lite" sukker for gjæren.
EDIT: for å overdrive, dersom du har 10 liter utgjæret vørter i kolben, nytter det ikke å lage 1 dl med OG 1.036 og tilsette for å få 10,1 liter med normal startervørter....