Finn Berger
Moderator
Da velger jeg nok å dekantere, selv om det tar litt ekstra tid (å vente på bunnfelling før jeg kan dekantere).
Jeg har alltid gjort det, jeg også, men nå har jeg to snurrere og to kolber, så problemet oppstår ikke lenger
Da velger jeg nok å dekantere, selv om det tar litt ekstra tid (å vente på bunnfelling før jeg kan dekantere).
Jeg har alltid gjort det, jeg også, men nå har jeg to snurrere og to kolber, så problemet oppstår ikke lenger.
Når jeg skal gjenopplive og formere halvgammel gjær gjennom en tostegs starter (1L + 2-4L), er det nødvendig eller anbefalt å dekantere etter første steg, eller kan jeg bare helle ny vørter oppi kolben gitt at det er plass? Om jeg ikke gjør det, bør jeg ta hensyn til at den nye vørteren vil bli utvannet og derfor lage den tilsvarende sterkere enn planlagt?
Det siste spørsmålet: Nei, du skal vel bare lage den som vanlig, og helle oppi. Lager du den sterkere, vil i alle fall alkoholkonsentrasjonen til slutt bli noe høyere, og sjøl om det vel neppe blir mer enn maks butikkstyrke, så er det vel neppe noen fordel. Men du får jo mer gjær - og så veldig skadelig for gjæren kan det umulig bli. Det er jo utmerket å høste gjær fra et brygg på butikkstyrke.
Har du dårlig tid, skjønner jeg hvorfor du vil "toppe opp" før gjæren bunnfeller. Det går nok helt greit det og. Med to snurrere og to kolber kan du også dele i to og kjøre parallelt. Da kan du få mye gjær på kort tid. Kanskje lurt å være generøs med gjærnæringen?Det har jeg også, men det hjelper ikke nå. Jeg kan ikke sette i gang steg to før steg én av samme gjær er ferdig!
Det har jeg også, men det hjelper ikke nå. Jeg kan ikke sette i gang steg to før steg én av samme gjær er ferdig!
Joda - bare hell av halvparten, og kjør løs i ny kolbe.
Nå skjønner jeg ikke hva du mener. Helle av når?
Det er å bli ferdig med to steg på kortest mulig tid som er målet mitt, ikke å få mest mulig gjær til slutt (da ville jeg ha splittet etter første runde).
Dersom du skal lage et steg 2 på 3 liter, og har allerede 1 liter i kolben, så må jo sukkermengden i 2 literen du koker og kjøler inneholde alt sukkeret du skal ha i en 3-liters starter.
Altså:
Steg 1: 1 liter OG 1.036 => 104,7 g DME
Steg 2: 3 liter OG 1.036 => 308,1 g DME (denne mengden DME koker du opp i 2 liter vann, fordi det er 1 liter utgjæret vørter i kolben allerede)
Dersom du koker 2 liter med OG 1.036 og tilsetter dette til kolben med 1 liter væske blir det jo et steg med "for lite" sukker for gjæren.
EDIT: for å overdrive, dersom du har 10 liter utgjæret vørter i kolben, nytter det ikke å lage 1 dl med OG 1.036 og tilsette for å få 10,1 liter med normal startervørter....
Du har jo rett i at alkoholkonsentrasjonen blir høyere @Finn Berger .
Men med mindre sukker blir det jo mindre vekst, men kanskje litt mer spreke gjærceller de som er der...
Kommer vel an på hvilke volum vi snakker.
Er det mulig å ikke sikte mot å få mest mulig gjær? Det var det jeg misforsto. Stryk
.
Alternativt, ville du heller droppet to steg og bare gå rett på én 3-4-liters starter med den to måneder gamle, lille wlp001-slanten?
Jeg er blitt litt redd for å gjøre det der. Med gammel gjær er det sikrest å gi den en liten dose - kanskje bare en halvliter - med 1.020-vørter. Med bare litt levende gjær i en stor 1.036-starter tar det evigheter før den kommer i gang, og det blir et veldig galt forhold mellom gjærmengde og startervolum.
Men når jeg er trygg på at jeg har fått en liten dose gjær som er fit for fight, så hiver jeg den i en større starter.
God kveld,
Har et spørsmål til rutinerte tørrhumlere. Har en NØ IPA klone på gang som skal tørrhumles. Jeg har registrert at man bør tørrhumle mens gjæren enda er aktiv. SG har nå blitt 1.020, betyr det at det er på tide å hive humla i dunken eller skal jeg drøye litt til?
Jeg fikk litt bakoversveis da denne ble satt til gjæring på søndag og følte meg litt teit som tok en prøve allerede nå (bare måtte smake)
Hvor lang tid kan det max gå mellom tørrhumling og flasking?
Takk for meget utfyllende info. Vet ikke helt om det hjalp meg i avgjørelsen, men nå vet jeg hvertfall utfallet av de to mulighetene, jeg tror jeg satser på å humle med aktivitet. Så kan jeg heller dra til litt for å kompensere for tapt aroma.
Igjen takk for hjelpen.
Takk for meget utfyllende info. Vet ikke helt om det hjalp meg i avgjørelsen, men nå vet jeg hvertfall utfallet av de to mulighetene, jeg tror jeg satser på å humle med aktivitet. Så kan jeg heller dra til litt for å kompensere for tapt aroma.
Igjen takk for hjelpen.
Jeg glemte TL;DR. Hvis ølet står på 19-20C, og du ikke gjør CC, så ikke det dugg over fem døgn. Du må få humla til å felle ut lit og så du ikke får med for mye på flasker, det ser ikke fint ut, så type maks tid, før du begynner å få med deg de gress-smakene, som jeg mener er ved fem døgn omtrent ved den temperaturen. Samtidig som aroaen begynner å gå nedover.
Fins det en formel å dette med temperatur og dager?