I forhold til tørrhumling i bøtte, hvor mye av CO2'en i bøtta erstattes av luft på de 4-5 skundene det tar å slenge oppi en håndfull pellets? 21% av dette volumet er oksygen. Karbondioksyd er mye tyngre enn luft (ca 50 % tyngre) og jeg tror ikke det er mye luft som diffunderer til vørtereren før systemet er i likevekt.
Uansett; i en 35 liters bøtte med 22 liter vørter vil det være 13 liter karbondioksyd iblandet litt luft. Om vi antar 10% luft, og en diffusjon på 20% av gassene i bøtta når den åpnes, (lufta vil ligge øverst i bøtta og vil byttes ut med ny luft før noe av CO2'en byttes ut,) så jeg tenker at andelen luft i karet øker til 20%.
Oksygen-innholdet i bøtta fordobles da til 0,52 liter. Om vi antar at systemet var i balanse før lokket ble åpnet, så vil 0,26 liter O2 diffundere til vørteren før balansen er gjenopprettet. (0,26 liter O2 under atmosfærisk trykk er ikke 1/4 av 1 liter/minutt under trykk fra flaske.)
Jeg klarer ikke å bekymre meg for at dette skal ødelegge ølet.
Obs: Denne tankegangen gjelder for tørrhumling med pellets, uten pose.
Bruk av kongler (i pose) bringer selvsagt større mengder luft i direkte kontakt med vørteren.
Uansett; i en 35 liters bøtte med 22 liter vørter vil det være 13 liter karbondioksyd iblandet litt luft. Om vi antar 10% luft, og en diffusjon på 20% av gassene i bøtta når den åpnes, (lufta vil ligge øverst i bøtta og vil byttes ut med ny luft før noe av CO2'en byttes ut,) så jeg tenker at andelen luft i karet øker til 20%.
Oksygen-innholdet i bøtta fordobles da til 0,52 liter. Om vi antar at systemet var i balanse før lokket ble åpnet, så vil 0,26 liter O2 diffundere til vørteren før balansen er gjenopprettet. (0,26 liter O2 under atmosfærisk trykk er ikke 1/4 av 1 liter/minutt under trykk fra flaske.)
Jeg klarer ikke å bekymre meg for at dette skal ødelegge ølet.
Obs: Denne tankegangen gjelder for tørrhumling med pellets, uten pose.
Bruk av kongler (i pose) bringer selvsagt større mengder luft i direkte kontakt med vørteren.