Pleier og gjøre det samme.
Er livredd for oksidering når jeg skal flaske APA'en min nå...
Luft vil du få inn nesten uansett hva du gjør, men du kan gjøre et par enkle ting for å redusere innblandinga. Hvor stor relativ betydning de har, aner jeg ikke - men alle monner drar. Og så får du tilgi meg hvis det jeg sier er såpass opplagt at du allerede har tenkt på det

.
Jeg regner med at du bruker en vanlig tappestav. Ikke fest den rett på krana, men skjøt kran og stav sammen med en liten bit av en silikonslange. Det er praktisk uansett, men poenget i denne sammenhengen er at du da kan bøye den ut til sida etter at du har stukket staven nedi, og så starte tappinga veldig forsiktig, med flaska på skrå. Etter hvert retter du opp flaska, og kan gi maks åpning. Setter du i gang med flaska i vertikal posisjon, og gir full fart med en gang, plasker det ganske kraftig nedi der, og jeg innbiller meg at du får blanda inn nokså mye luft.
Så kan du fylle flaska nesten helt full hvis du avslutter med å holde den på skrå, og sette tappen på staven mot innsida av halsen og trykke lett. Jeg lar det være igjen en centimeter med headspace.
Hvis du blander inn det du karbonerer med ved hjelp av ei sprøyte i flaska, får du jo denne fyll opp-effekten på den måten. Det er selvfølgelig enda bedre.
Jeg tror ellers ikke luft er så farlig på akkurat dette stadiet. Dette tilsvarer jo faktisk tilstanden i startfasen av gjæringa. Det er sukker tilstede, og det skal i teorien hindre at gjæren bruker oksygenet til skadelig virksomhet. I stedet vil den ta det til seg kjapt for å bygge steroler og annet nyttig materiale. Det betyr ikke at vi ikke skal forsøke å begrense innblandinga av luft, men
litt oksygen vil gjæren kjapt få unna.
Men den lufta som blir igjen i rommet mellom øl og kork, og som ikke blandes inn umiddelbart, kan skape problemer seinere, etter at gjæren har spist opp karboneringssukkeret. En ide jeg ikke har prøvd ut ennå, er å riste flaska etter korking for å få blandet inn denne lufta med en gang (nå forutsetter jeg maks fylt flaske), mens forholdene er slik at gjæren får ryddet den unna på en uskadelig måte.
Vær ellers obs på at lagringstemperaturen er ekstremt viktig for hvor raskt oksidasjonsprosessene vil gå.