Finn Berger
Moderator
Tror du er litt for mye belest jeg
Tenk litt enklere. Vi kan jo ikke lage øl med bare gjær, vann, mineraler, vitaminer, FAN og hans oldemor
hvis ikke det er drivstoff til gjæra. Mao noe sukkerlignende greier.
Forbrenningsmotoren i bilen og båten må også ha oksygen i sylinderen for å kunne gå.
Men uten drivstoff får vi jo ikke startet. Så oksygenet som er i sylinderen forblir værende
til drivstoffet er på plass.
-En sær og lite sammenlignbar sammenligning. Men er man Forvirret så er det meste mulig
Man kan aldri lese for mye. Særlig ikke av The Gospel According to St.John (Palmer) - eller How to Brew, som det også kalles:
"As the brewer, you must balance the pitching rate and wort resources so that the majority of the yeast cells will still be relatively fresh and have not reached their reproduction limit by the time the majority of the fermentable sugars have been consumed.This will leave lots of active yeast cells in suspension that will then look for alternative food sources and clean up the beer." (s.93)
Trikket er altså å bruke frisk gjær, og beregne gjærmengde slik at gjæren ikke er utslitt når den har spist opp alt sukkeret. Det er vel ikke akkurat ukjent for noen av oss - forvirret eller ikke?
Så om det ikke er igjen noe av den vanlige maten, så holder frisk gjær stadig på og leiter opp de marginale ressursene som stadig finnes - og så tenker jeg at den da er kjemehappy om den kommer over litt oksygen.
Men om den er gammel og sliten nok, så hjelper det kanskje ikke hvor mye man dingler godbitene foran nesa på den. På ett eller annet tidspunkt slutter man vel å kikke etter sånt man kikket etter før.