erikraude
Norbrygg-medlem
Ja den bråker en del!
Stort nok hull?kommer noen slurpelyder, kanskje et godt tegn?
Vis vedlegget 38726
Ja den bråker en del!
Stort nok hull?kommer noen slurpelyder, kanskje et godt tegn?
Vis vedlegget 38726
Noen som bruker magnetrører fra bryggselv?
Hvilket nivå pleier dere å sette den på?
Jeg setter den mellom kl 12 og klokka 2. Vel helst nærmere 12. Dette gjelder 3-liters startere. Men det kommer jo an på hvor kraftig strømvirvel du mener det er lurt å ha. Det verserer veldig ulike syn på det - som på så mye annet.
Det er nok viktigere å sørge for å få tatt den av etter at det meste er unnagjort, men før alt sukkeret er spist opp, enn å ha "riktig" kraft på røreren.
Sikker? Jeg vet at du er opptatt av denne tiden. Men er det viktigere at den får oksygen, enn at den blir tatt av til riktig tid? Jeg mener at det at den blir tatt av til "riktig" tid er litt oppskrytt. Har merket null forskjell i et hjemmebryggeroppsett.
Nå var jeg på grensa til å bli skuffaskal ikke si noe på noe av det du har nevnt over her.
Hvordan kan man vurdere om gjæren er blitt optimalt behandlet og ikke burde oksygenere? Må man til med gjærtelling?
Hva med gjærnæring, vil dette også være overflødig?
Var sikkert for seint ute med å høste. Ble ikke noe mer, og nå ser det ut som at gjæringa er stoppa på 1.013. Bare på dag 6 da.. Men "kjenner lusa på gangen". Rart det ikke går lenger ned. Klarer ikke unngå å tenke at det er at jeg rota nedi dunken som har bidratt til kun 73% utgjæring.Det hvite skummet er bare å drite i. Er det gunk i det så kasserer du, er det ikke gunk i det så trenger du ikke røre det. Det er liksom lille/lav-krausen. Når du ser at det begynner å se ut som gjær, det er da du tar det, store "bobler" som er litt kaffe latte-farget innimellom. Det er gjæren, det hvite skummet får du omtrent ingenting ut av.
Hvordan kan man vurdere om gjæren er blitt optimalt behandlet og ikke burde oksygenere? Må man til med gjærtelling?
Hva med gjærnæring, vil dette også være overflødig?
You need to become one with the yeast.
Neida, men litt joda. Tid, og rutiner og restultater av det gir deg en pekepinn, juster deretter mm du har mikroskop og går helt vitenskapelig til verks.
For å ta det siste først, så råder Palmer til ikke å bruke gjærnæring både i starteren og i gjæringen av vørteren, og han sier at du helst bør bruke det i starteren. Bruk en gjærnæring med sink i. Jeg veit at Wyeast sin har sink, mens jeg ikke tror at den til Whitelabs har det.
Til det første: Det er vanskelig å være sikker. Men hvis gjæren detter ut med en gang du tar den av, og vørteren klarner fort, har du holdt på for lenge. (Noen gjæærtyper er veldig treige til å bunnfelle, og da er det verre å bedømme det. Har akkurat slåss en hard kamp med Wyeast 2565.)
Jeg oksygenerer uansett, jeg - hva jeg tror er mindre viktig enn hva jeg tør. Jeg burde jo prøve.
Testen på om du gjør alt riktig, er gjæringsforløpet. Nok og frisk gjær vil gjøre jobben unna relativt fort og greit, og vil ikke gi deg masse bunnfall (selvfølgelig forutsatt at du ikke drar med deg guffet fra kokingen). Og så rydder den godt opp etter seg, så du ikke får problemer med diacetyl og acetaldehyd. (Alt selvfølgelig forutsatt at du ikke roter det til med dårlig temperaturkontroll under gjæringen.)
Jeg hadde aldri klart å være så biasert av JP. Han er jo flink, men likevel, har han brygget i ditt oppsett? Jeg høres negativ ut nå, men er ikke det. Jeg liker at du fremmer ting.
Putta en sånn oppi starteren, skal være rik på sink: https://m.stavanger.bryggselv.no/gj...servomyces-gjærnæring-6-stk-kapsler-i-pakningFor å ta det siste først, så råder Palmer til ikke å bruke gjærnæring både i starteren og i gjæringen av vørteren, og han sier at du helst bør bruke det i starteren. Bruk en gjærnæring med sink i. Jeg veit at Wyeast sin har sink, mens jeg ikke tror at den til Whitelabs har det.
Til det første: Det er vanskelig å være sikker. Men hvis gjæren detter ut med en gang du tar den av, og vørteren klarner fort, har du holdt på for lenge. (Noen gjæærtyper er veldig treige til å bunnfelle, og da er det verre å bedømme det. Har akkurat slåss en hard kamp med Wyeast 2565.)
Jeg oksygenerer uansett, jeg - hva jeg tror er mindre viktig enn hva jeg tør. Jeg burde jo prøve.
Testen på om du gjør alt riktig, er gjæringsforløpet. Nok og frisk gjær vil gjøre jobben unna relativt fort og greit, og vil ikke gi deg masse bunnfall (selvfølgelig forutsatt at du ikke drar med deg guffet fra kokingen). Og så rydder den godt opp etter seg, så du ikke får problemer med diacetyl og acetaldehyd. (Alt selvfølgelig forutsatt at du ikke roter det til med dårlig temperaturkontroll under gjæringen.)
Putta en sånn oppi starteren, skal være rik på sink: https://m.stavanger.bryggselv.no/gj...servomyces-gjærnæring-6-stk-kapsler-i-pakning
Ikke noe mer i kok? , skummelt å endre rutiner![]()
Takker for gode tipsIkke noe mer i kok, nei - om vi skal stole på John Palmer. I beste fall er det unødvendig, i verste fall får du usmaker. (Så lenge du brygger med bare malt, er dessuten antakelig gjærnæring helt unødvendig i det hele tatt. Men jeg bruker det nå allikevel. En veit jo aldri.)
Vis vedlegget 38738
Satte denne igår kl 1900. Tok den av føreren kl 0600 i dag. Nå ser den slik ut, mye har bunnfelt og SG er på 1.010, ser at det boblet en del når jeg helte ut til prøvemåling noe det fortsatt gjør. Bør jeg sette den til kjøling nå eller vente? Skal brygge imorgen