1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Tråden for dumme spørsmål.

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av 1Morten, 23 Sep 2014.

  1. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Det spørs helt på hvilken pinne man har, og mengde vørter i kolben. Har ikke en av de selv, men det jeg sa stemmer på tvers av utstyr.
     
  2. Nils1

    Nils1
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ok, hvor kraftig malstrøm trengs. Må den gå helt til bunns?
     
  3. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Nei, den "må" ikke det. Men jo mer oksygen du trekker inn jo større vekst av biomasse.
     
  4. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Det er jo nok med smilehull men jeg lar den gå så kjapt den kan uten å kaste pinnen. Den fra bryggselv bråker forresten noe helt inn i svarte.
     
  5. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Det er nok, men det er gammel tankegang. Du får mer vekst jo mer oksygen.
     
  6. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Magnetrøreren min fra bryggselv bråker ikke mye. Men det kan bli mye bråk om man velger feil «pinne». Selv benytter jeg bare de store ovale nå.
     
  7. Nils1

    Nils1
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ja den bråker en del!
    Stort nok hull? :) kommer noen slurpelyder, kanskje et godt tegn?
    15392801154097945729674803956035.jpg
     
  8. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    :D Helt klart et godt tegn!
     
    Nils1 liker dette.
  9. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg setter den mellom kl 12 og klokka 2. Vel helst nærmere 12. Dette gjelder 3-liters startere. Men det kommer jo an på hvor kraftig strømvirvel du mener det er lurt å ha. Det verserer veldig ulike syn på det - som på så mye annet.

    Det er nok viktigere å sørge for å få tatt den av etter at det meste er unnagjort, men før alt sukkeret er spist opp, enn å ha "riktig" kraft på røreren.
     
  10. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Sikker? Jeg vet at du er opptatt av denne tiden. Men er det viktigere at den får oksygen, enn at den blir tatt av til riktig tid? Jeg mener at det at den blir tatt av til "riktig" tid er litt oppskrytt. Har merket null forskjell i et hjemmebryggeroppsett.
     
  11. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Er viften som bråker. Men men. Blir jo gjær av det.
     
  12. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg lar Palmer snakke for meg;): "The reason is that the yeast needs an active period of low oxygen to build up it's glycogen and trehalose reserves prior to cooling, decanting and pitching to the main wort." (How to Brew, s.122)

    Siden det er glykogenreservene gjæren henter energien fra til å syntetisere de stoffene den trenger til å bygge opp cellemembranen i starten av gjæringsprosessen (i "adaptasjonsfasen"), og siden trehalosen også styrker membranen og gjør gjæren mer motstandsdyktig mot stress, så virker det temmelig viktig å gi den så gode betingelser for å bygge opp disse lagrene som mulig.

    Jeg mener faktisk å ha registrert at gjæren gjennomfører bedre gjæringsforløp nå, etter at jeg begynte å ta hensyn til dette. Men som jeg har sagt noen ganger; jeg er dypt skeptisk til å legge for mye vekt på mine egne erfaringer. Derimot regner jeg rolig med at det ikke er tull, det Palmer sier her.

    Jeg tror du har missa et "ikke" i spørsmålet ditt:): "Men er det ikke viktigere ... "? Svaret er at det vel ikke er noen motsetning. Jeg forutsetter selvfølgelig at røreren tilfører oksygen uansett hvor hardt du snurrer - og så er spørsmålet hvor hardt du skal snurre. Gir du maks oksygen lenge, får du mest vekst, men du får dårligere vitalitet. Kai Troester gjorde i alle fall noen forsøk som tydet på det. Så jeg tror (NB: tror!) at en fornuftig strategi kan være å gi god fart i starten, og så kanskje skru ned litt etter hvert, fram mot at du tar den av. Men jeg tror at det er viktigere å få tatt den av enn å optimalisere oksygentilførselen.
     
  13. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg fortsetter litt. Jeg tror faktisk at
    • du trenger mindre gjær om den har fått bygge seg opp på denne måten, og at
    • du kanskje ikke trenger å oksygenere/belufte vørteren i det hele tatt om du pitcher optimalt behandlet gjær fersk fra starteren. Det blir som med tørrgjær; den har nok "niste", og oksygen kan faktisk være uheldig. (Se konklusjonen i denne: https://www.morebeer.com/articles/oxygen_in_fermentation )
    Men dette er utenfor temaet til trådstarter.
     
  14. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    skal ikke si noe på noe av det du har nevnt over her.
     
    Finn Berger liker dette.
  15. Nils1

    Nils1
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hvordan kan man vurdere om gjæren er blitt optimalt behandlet og ikke burde oksygenere? Må man til med gjærtelling?
    Hva med gjærnæring, vil dette også være overflødig?
     
  16. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

  17. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    You need to become one with the yeast.

    Neida, men litt joda. Tid, og rutiner og restultater av det gir deg en pekepinn, juster deretter mm du har mikroskop og går helt vitenskapelig til verks.
     
    Nils1 og Finn Berger liker dette.
  18. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Var sikkert for seint ute med å høste. Ble ikke noe mer, og nå ser det ut som at gjæringa er stoppa på 1.013. Bare på dag 6 da.. Men "kjenner lusa på gangen". Rart det ikke går lenger ned. Klarer ikke unngå å tenke at det er at jeg rota nedi dunken som har bidratt til kun 73% utgjæring.
     
  19. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    For å ta det siste først, så råder Palmer til ikke å bruke gjærnæring både i starteren og i gjæringen av vørteren, og han sier at du helst bør bruke det i starteren. Bruk en gjærnæring med sink i. Jeg veit at Wyeast sin har sink, mens jeg ikke tror at den til Whitelabs har det.

    Til det første: Det er vanskelig å være sikker. Men hvis gjæren detter ut med en gang du tar den av, og vørteren klarner fort, har du holdt på for lenge. (Noen gjæærtyper er veldig treige til å bunnfelle, og da er det verre å bedømme det. Har akkurat slåss en hard kamp med Wyeast 2565:confused:.)

    Jeg oksygenerer uansett, jeg - hva jeg tror er mindre viktig enn hva jeg tør:p. Jeg burde jo prøve.

    Testen på om du gjør alt riktig, er gjæringsforløpet. Nok og frisk gjær vil gjøre jobben unna relativt fort og greit, og vil ikke gi deg masse bunnfall (selvfølgelig forutsatt at du ikke drar med deg guffet fra kokingen). Og så rydder den godt opp etter seg, så du ikke får problemer med diacetyl og acetaldehyd. (Alt selvfølgelig forutsatt at du ikke roter det til med dårlig temperaturkontroll under gjæringen.)
     
    Nils1 liker dette.
  20. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Yeast-whisperer:)!

    @Chiefen dreiv det der ganske langt da han fikk lokket en halvdød belgier tilbake til livet:p.
     

Del denne siden