Tråden for dumme spørsmål.

Jeg kjøpte en Kegland Blowtie spunding valve kit, men får den ikke til å virke. Samme hvilken vei jeg skrur på bryteren, så skjer ingenting. Altså, den slipper ikke ut gass.

Det burde ikke være SÅ mange måter å klare å mislykkes med dette på, så hva kan det være?

Vis vedlegget
 
Sist redigert:
Jeg kjøpte en Kegland Blowtie spunding valve kit, men får den ikke til å virke. Samme hvilken hei jeg skrur på bryteren, så skjer ingenting. Altså, den slipper ikke ut gass.

Det burde ikke være SÅ mange måter å klare å mislykkes med dette på, så hva kan det være?

Vis vedlegget 42443
Skrudd nok? Ikkje so mange måter å operere den på nei :p skru den opp å sjå om det er noko som gjer at den ikkje åpnar
 
Det første skummet som dannes, er gjerne brunflekket av avfallsstoffer (proteiner, humlemateriale, tanniner) som du egentlig helst vil bli kvitt, fordi de kan gi en harsk bittersmak til ølet. Dette kan det være en fordel å få skummet av, sjøl om det normalt vil feste seg langs kanten av gjæringskaret, og ikke synke tilbake i ølet. Jeg tror egentlig ikke det er viktig å fjerne det (mulig unntak for hefeweissen), men det skader i alle fall ikke.

Nå er vel dette over, men for framtida er det jo greit å vite at du ikke fjerner noe viktig om du skummer. Det er jo stort sett bare gjær dette skummet består av - etter den første tida - og jeg har aldri hørt at det går ut over gjæringsevnen å fjerne dette "overskuddet". Du kan jo dessuten ta vare på det, og bruke gjæren videre. Dette er bedre enn å høste fra bunnen etter at du har tappet opp ølet. (Du skal ikke ta vare på det første skumlaget.)

Du bør ikke ta alt; la det være igjen så mye at det dekker ølet. Og ikke stikk øsa nedi ølet, du vil helst ha med bare gjær.

En strategi kan det også være å slå gjæren ned i ølet igjen. (Rist dunken uten å ta av lokket.) Jeg gjør gjerne det med gjær som danner et skikkelig tjukt lag som blir liggende, men da er det helst mot slutten av gjæringa, for å bedre den siste delen av prosessen. Om du gjør det for å løse overskumming, vil den kanskje bare skumme opp igjen - om det over hodet går. Det er jo kullsyra som drar med seg gjæren opp så den danner dette skummmet, og så lenge det er sterk gjæring, blir det jo produsert mye kullsyre. (Dette må jeg teste ut.)

Jeg har ikke brukt k-97 - som forresten ikke er noen kølschgjær, jfr. en nylig ganske intens diskusjon om begrepet "kølsch":rolleyes: - så jeg veit ikke om den danner et skum som egner seg for høsting. Hvis det er et veldi lett og "fluffy" skum, blir det lite gjær av det, og da er det ikke bryet verdt.
Takk for utfyllende svar!
 
Noen som vet hvor mange liter luft som vil suges inn i gjæringskaret under CC, har 10 liter headspace og tenker å gå fra 20 til 4-5 grader o_O
 
Da vet jeg hva jeg skal lete etter
men hva mener du med at det "varierer", skal det ikke være 425g CO2 i en full flaske?
 
Brygget en 12 liters batch med Nøgne Porter (bryggselv oppskrift) med S-04. Smakte nydelig under hele 14-dagers gjæringsprosessen. Flasket denne i god tro om at dette ble en "number one". Etter en uke på flaske, smakte det syrlig, og ingen karbonering. Etter 2 uker (nå), litt karbonering, og en anelse mer syrlighet. Åpnet ikke lokket i det heletatt på gjæringskaret denne gangen, og brukte sukkerbiter for karbonering (6g/l). Eventuell infeksjon, må da komme av tappestav, noe jeg tviler på, da denne lå i star-san i 30 minutter.

Karboneringen skjer i kjøleskap med STC, første uke på 20 grader, og deretter en uke på 24 grader. Syrligheten vil jeg beskrive som en corona med 2 lime-båter i, ikke kraftig, men tilstede. Kan dette være acetaldehyl? Hadde egentlig tenkt å brygge 25 liter til av denne nå, men ble svært skeptisk på å prøve igjen før jeg vet hvor feilen ligger.
 
Tilbake
Topp