Tråden for dumme spørsmål.

Når jeg ikke vet avdamping, kan jeg da bruke litt mindre skyllevann og heller spe på med vann på slutten, eller blir det feil?
 
Når jeg ikke vet avdamping, kan jeg da bruke litt mindre skyllevann og heller spe på med vann på slutten, eller blir det feil?
Min mening er at du kan være sparsom med skyllevann og tilsette vann 15 min før endt kok. Jeg bruker vannkokeren så det ikke forlenger koketiden :)
 
Når jeg ikke vet avdamping, kan jeg da bruke litt mindre skyllevann og heller spe på med vann på slutten, eller blir det feil?
Her er hva som står om denne maskinen på Brewfather

Boil-off will vary on this system depending on which heating elements are active, two elements (500W + 1kW): 4.5 L/hour, all elements: 6.5 L/hour.
 
Et par spørsmål til (håper første bryggedag blir torsdag, om posten vil):

1. Utmesking: det står litt forskjellig rundtom, mitt øl skal meskes på 67° i en time, og så skylling og koking etter oppskriften.
Tar jeg bare maltrøret opp og skyller med 75°etter en time med 67° og så setter på kok?

2. OG/SG, det står OG ca 1.058. Er det da 1.058 som er målet når den kommer opp til kok?

3. Det står også at en kan justere SG før humling, men hvis den er i nærheten er det best å la være. Hva vil i nærheten si?
Bare et tips, anbefaler deg å kjøre en runde med full rengjøring på nytt utstyr før du brygger. Det kan være restoljer igjen i maskinen fra fabrikken som du helst ikke vil ha med deg i ølet.
 
Bare et tips, anbefaler deg å kjøre en runde med full rengjøring på nytt utstyr før du brygger. Det kan være restoljer igjen i maskinen fra fabrikken som du helst ikke vil ha med deg i ølet.


Det er planen, har allerede kokt ti liter og sirkulert siden jeg byttet stigerøret med slange for å lese nivået fra utsiden.
 
Takk. Er det med eller uten lokk?
Hovedregelen er uten lokk.
Koker du med lokk vil du ha veldig liten avdamping, så det normale er å koke uten lokk.
Så er det noen som koker med lokket halvveis på eller lignende, men regner med at dette er uten lokk ja.

Koker du med lokk vil du ikke dampe av stoffer som du ønsker å bli kvitt, som DMS og annet.
 
Nå installerte jeg Brewfather appen og fant frem oppskriften fra Ølbrygging.no samt la inn Brewzilla 65.

Det som er litt spesielt er at anbefalte volum da avviker forholdsvis mye fra papiroppskriften som fulgte settet.

Papiret sier kg malt (6,7) x 2,8liter vann til innmesking, det blir 18.76l, mens Brewfather sier dette:

Vis vedlegget

Hva skal jeg bruke?
 
Nå installerte jeg Brewfather appen og fant frem oppskriften fra Ølbrygging.no samt la inn Brewzilla 65.

Det som er litt spesielt er at anbefalte volum da avviker forholdsvis mye fra papiroppskriften som fulgte settet.

Papiret sier kg malt (6,7) x 2,8liter vann til innmesking, det blir 18.76l, mens Brewfather sier dette:

Vis vedlegget 42989

Hva skal jeg bruke?

Det som står på papiret til settet er bere ei generell veiledning.
Du bør absolutt tilpasse det til ditt utstyr, slik du har gjort med brewfather.
Last gjerne opp bilde av utstyrsprofilen, og oppskrifta du har lagt inn i brewfather, so kan ein sjå om det ser fornuftig ut.
 
Ja, om den stemmer so har du 11,5L med plass under maltrøret. Det må plussast på vannmengda. (Det har allereie brewfather gjort når det står 33,34l) Det blir det ein veldig tynn mesk og lite skyllevann. Bruk det som står i brewfather, det gir nok meir meininga når du brygger :) lykke til!

Bruk batch-funksjonen når du brygger å fyll inn alle målte verdier. Då blir det lettare å treffe rett med alt neste gong
 
Men sluttresultatet blir korrekt vørter?
Ja, kanskje, det er ikkje så veldig effektivt å skylle med so lite. Men du har ikkje so mykje valg når maskina er mest egna til større brygg.
Du veit ikkje korleis det blir før du prøver. Men utgangspunktet er i alle fall nokelonde rett. Noter ned alt du gjer og måler, og juster til neste brygg.
 
Tilbake
Topp