Tråden for dumme spørsmål.

Men så lenge jeg sirkulerer med pumpa betyr det vel mindre hvor mye vann som står under maltrøret?
Dette går helt fint. :)

Når jeg mesker i min meskegryte har jeg en buet falskbunn i bunnen og denne gir meg et dødrom på 1 liter (Mash tun deadspace).
En slik en: Falsk bunn 30 cm - BryggSelv

Når jeg skal meske pleier jeg å bruke 2,5 liter pr kg malt. Altså en mesketykkelse på 2,5 liter/kg vann/malt.
For 5 kg malt blir det da 12,5 liter vann, men for å oppnå mesketykkelsen jeg ønsker må jeg legge til 1 liter vann for å kompensere for dødrommet under falskbunnen. Så jeg bruker totalt 13,5 liter vann til meskingen.

På din maskin har du mye større dødrom, både fordi det går flere liter under maltrøret ditt enn falskbunnen min og fordi du har dødrom oppover i kjelen på utsiden av meskerøret.
Du må derfor kompensere for det større dødrommet med å bruke mer av total vannmengde til meskingen.
La oss ta et søkt eksempel med at du mesker 1 kg malt. Med kun 2,5 liter vann i kjelen din hadde malten lagt "på tørt land" inni maltrøret.

Når jeg har kompensert for dødrommet med 1 liter og du med 11,5 liter, så har vi samme mesketjukkelse i den delen av gryten der det faktisk er malt.

Forskjellen på ditt brygge utstyr og mitt er at jeg må bruke mer av den totale vannmengden når jeg skyller, mens du har brukt mye av vannet i meskingen og har dermed mindre igjen når du skal skylle.
Denne forskjellen er ikke sikkert at er så stor i praksis.
Det kan være at jeg kanskje for litt høyere effektivitet enn du kan klare fordi jeg skyller større andel av vannet, men det er ikke sikkert.

Uansett så må du tilpasse oppskriftene og måten du brygger på til det bryggeutstyret du har.
Og de første gangene du brygger vil du lære mye om oppsettet ditt og hvilke tilpasninger du må gjøre.
 
Eg tog an :) Da blir det mye meskevann og lite skyllevann.

En annen ting; i brewfather står det i denne oppskriften (ref bildet lenger oppe): meshout 78° 15min og meshout, circulating 78° 30min.

Hva er forskjellen på dento i praksis? Det står klart og tydelig i bruksanvisningen til Brewzillaen at så lenge det er malt i kjelen SKAL pumpen gå hvis varmen er på. Med andre ord blir jo all utmesking sirkulerende?
 
Jeg måtte ned i garasjen en tur å sjekke. Med 33liter vann i kjelen står vannet 15cm over risten i maltrøret, og diameteren på røret er 34,5cm. Høres det ut som et fornuftig volum?
 
Eg tog an :) Da blir det mye meskevann og lite skyllevann.

En annen ting; i brewfather står det i denne oppskriften (ref bildet lenger oppe): meshout 78° 15min og meshout, circulating 78° 30min.

Hva er forskjellen på dento i praksis? Det står klart og tydelig i bruksanvisningen til Brewzillaen at så lenge det er malt i kjelen SKAL pumpen gå hvis varmen er på. Med andre ord blir jo all utmesking sirkulerende?
Ja, du sirkulerer hele tiden, så den siste 30 minutteren på 78 grader kan du skippe.
 
Nå installerte jeg Brewfather appen og fant frem oppskriften fra Ølbrygging.no samt la inn Brewzilla 65.

Det som er litt spesielt er at anbefalte volum da avviker forholdsvis mye fra papiroppskriften som fulgte settet.

Papiret sier kg malt (6,7) x 2,8liter vann til innmesking, det blir 18.76l, mens Brewfather sier dette:

Vis vedlegget 42989

Hva skal jeg bruke?

Papiroppskriften sier 2,8 liter vann pr kg malt. Utstyrsprofilen i Brewfather er satt opp med 3,5 liter vann pr kilo malt.
Du kan justere ned antall liter vann pr kg malt i utstyrsprofilen dersom du ønsker det / dersom det blir for mye.

Jeg måtte ned i garasjen en tur å sjekke. Med 33liter vann i kjelen står vannet 15cm over risten i maltrøret, og diameteren på røret er 34,5cm. Høres det ut som et fornuftig volum?
Er det 15 cm med vann over bunnen av maltrøret, uten malt i?
Bilde?
 
Ja, 15cm vann over bunn av maltrøret, uten malt.

Hvis profilen i BF har 0,7l mer bør det vel gå greit å iallefall gå ned til 30l vann da?
Jeg er redd det blir for lite skyllevann, men har jo null erfaringsgrunnlag...

Edit: tok ikke bilde, men kan jo gjøre det om ønskelig.
 
Ja, 15cm vann over bunn av maltrøret, uten malt.

Hvis profilen i BF har 0,7l mer bør det vel gå greit å iallefall gå ned til 30l vann da?
Jeg er redd det blir for lite skyllevann, men har jo null erfaringsgrunnlag...

Edit: tok ikke bilde, men kan jo gjøre det om ønskelig.
Det må jo være nok vann til at all malten kommer under vannspeilet.

Jeg ville startet med den mengden vann som Brewfather anbefaler, de profilene som ligger inne der er basert på faktisk bruk av de ulike bryggemaskinene.

Dersom du ender opp med ikke noe skyllevann i det hele tatt så er det helt OK.
Da kan det være at du får litt lav OG, siden du ikke skyller. Det beste da er å ha litt DME (Dry Malt Extract) liggende for å eventuelt å justere opp OG med.

Bruk dette brygget til å bli kjent med maskinen og se hvordan tallene faktisk fungerer i praksis.
Du kommer uansett til å brygge ganske snart igjen ;)
Og husk å ta gode notater, det kommer du til å være glad for senere.
 
Ok, da slår jeg til ro med 33liter.
Alt skal noteres, jeg har levd såpass lenge at jeg vet at jeg ikke husker alt til neste gang :p
 
Jeg følger også bare beregningene som står i brewfather, å det fungerer veldig greit, så dette kommer til å gå veldig bra:)

Sent fra min MAR-LX1A via Tapatalk
 
Det er ikke så optimalt å brygge halve batcher på kompaktmaskiner. Både av denne grunnen med vann, og på grunn av at spiralkjøleren som ofte følger med henger på kanten av kjelen og ikke ligger på bunn. Nå veit jeg ikke hvordan din kjøler er da, men jeg var stuck med 50 40-50 liters batcher på min BB60. Skal man regne samme deadspace på min B80 så har jeg vel snart 20 liter utenfor maltkurven. Men det funker jo da, med 60 liter meskevann og 20 kilo malt.
 
Det er ikke så optimalt å brygge halve batcher på kompaktmaskiner. Både av denne grunnen med vann, og på grunn av at spiralkjøleren som ofte følger med henger på kanten av kjelen og ikke ligger på bunn. Nå veit jeg ikke hvordan din kjøler er da, men jeg var stuck med 50 40-50 liters batcher på min BB60. Skal man regne samme deadspace på min B80 så har jeg vel snart 20 liter utenfor maltkurven. Men det funker jo da, med 60 liter meskevann og 20 kilo malt.
Det kommer vel litt an på maskinen? På GF30 og GF70 er det helt uproblematisk. Begge disse takler 2 kg malt helt fint. GF70 har 17 kg kapasitet, så det er mye mindre enn halv batch. Mulig de har mindre deadspace enn endel andre, og kjølingen med motstrøm påvirkes ikke av batchstørrelsen.
 
Det kommer vel litt an på maskinen? På GF30 og GF70 er det helt uproblematisk. Begge disse takler 2 kg malt helt fint. GF70 har 17 kg kapasitet, så det er mye mindre enn halv batch. Mulig de har mindre deadspace enn endel andre, og kjølingen med motstrøm påvirkes ikke av batchstørrelsen.
Du har mye rett i det ja. Jeg tenkte på typiske netthandel og bb30 maskiner. For så vidt Brewtools også som har mye rom rundt maltrøret på grunn av varmeelementa langs sidene.
 
Har du 40 eller 80? Hva er du det minste du kan brygge føler du?
80 literen. Har brygget en eneste 25 liter batch, da kjørte jeg no-sparge med drøye 70% utbytte. Men har jo ikke kjøpt den store bryggeren for å lage småbatcher... Har to brygg siste fjorten dager. 29/12 ble det 65 liter med 1.060 råøl ut av 15 kilo norsk pale malt. Og nå 5/1 ble det 70 liter Saison med OG 1.048 ut av 12.7 kilo Best Pilsner og Wheat malt.
 
Det er ikke så optimalt å brygge halve batcher på kompaktmaskiner. Både av denne grunnen med vann, og på grunn av at spiralkjøleren som ofte følger med henger på kanten av kjelen og ikke ligger på bunn. Nå veit jeg ikke hvordan din kjøler er da, men jeg var stuck med 50 40-50 liters batcher på min BB60. Skal man regne samme deadspace på min B80 så har jeg vel snart 20 liter utenfor maltkurven. Men det funker jo da, med 60 liter meskevann og 20 kilo malt.
Brygget Just et brygg på 25 liter (i gjæringskaret) 5.3 kg malt, mesket med 30 liter og skyllte med 12, det var ingen problem. Men ja halve kjøleren lå jo over vørteren, så jeg angret på at jeg ikke koblet opp motsrømskjøleren.


Sent fra min MAR-LX1A via Tapatalk
 
Hei. Eg skulle gjerne hatt en flott og forklarende artikkel om forskjellen på estere og fenoler. Har prøvd mange ganger å forklare og skille smaker med min bedre halvdel, men, eg vet forskjellen, men klarer ikkje å forklare det.
Estere er fruktige, fenoler er... mørke?
Har lett igjennom alle bøkene eg har, men ingen av de mange bøkene gir mange eksempler på smaker som er estere/fenoler.
Sånn fenoler i belgiske og estere i kveik osv.
Er litt på jakt etter smakeksempler, pære er, lakris er osv.
Så, sitter noen av dere på en fin artikkel som kan forklare henne forskjellen?
 
Hei. Eg skulle gjerne hatt en flott og forklarende artikkel om forskjellen på estere og fenoler. Har prøvd mange ganger å forklare og skille smaker med min bedre halvdel, men, eg vet forskjellen, men klarer ikkje å forklare det.
Estere er fruktige, fenoler er... mørke?
Har lett igjennom alle bøkene eg har, men ingen av de mange bøkene gir mange eksempler på smaker som er estere/fenoler.
Sånn fenoler i belgiske og estere i kveik osv.
Er litt på jakt etter smakeksempler, pære er, lakris er osv.
Så, sitter noen av dere på en fin artikkel som kan forklare henne forskjellen?

Mest typiske fenolske smaker er krydder, som nellik og hvit pepper. Det er særlig i weissbier og i belgisk øl du finner det, pga. gjæren. Der er det ønskelig, mens det ellers vil oppfattes som usmak. "Plaster", "medisinsk" og brent gummi er andre fenolske usmaker. Estere er typisk fruktige smaker og aromaer - pære og eple er vel de vanligste - som noen ganger er ønskelige, andre ganger er usmaker - og ofte er det mengden som avgjør hvordan vi opplever dem.

Om fenoler: Off-Flavor: Phenolic
Om estere og fenoler: Esters versus Phenols
 
Here goes:

Vis vedlegget

Det hadde blitt alt for lite med 17liter vann ja. Jeg kunne kanskje redusert med et par liter, men ikke noe særlig mer.

nå står den å sirkulerer og vannspeilet står 2-3cm over toppristen som bare såvidt hviler på mesket og pumpeventilen er såvidt åpen.

Hva gjør dere med maltet etter brygging?
 
Here goes:

Vis vedlegget 43006

Det hadde blitt alt for lite med 17liter vann ja. Jeg kunne kanskje redusert med et par liter, men ikke noe særlig mer.

nå står den å sirkulerer og vannspeilet står 2-3cm over toppristen som bare såvidt hviler på mesket og pumpeventilen er såvidt åpen.

Hva gjør dere med maltet etter brygging?

Dersom du har en gård i nærheten kan det godt være de vil ha det som snop til dyrene. Du kan bruke littegrann til å lage knekkebrød eller ha i brød dersom du baker selv. Kompostering er også mulig. Legger du det ut i hagekomposten må du være obs på mus/rotter. Ellers er det avfall.
 
Tilbake
Topp