Det kommer vel litt an på maskinen? På GF30 og GF70 er det helt uproblematisk. Begge disse takler 2 kg malt helt fint. GF70 har 17 kg kapasitet, så det er mye mindre enn halv batch. Mulig de har mindre deadspace enn endel andre, og kjølingen med motstrøm påvirkes ikke av batchstørrelsen.Det er ikke så optimalt å brygge halve batcher på kompaktmaskiner. Både av denne grunnen med vann, og på grunn av at spiralkjøleren som ofte følger med henger på kanten av kjelen og ikke ligger på bunn. Nå veit jeg ikke hvordan din kjøler er da, men jeg var stuck med 50 40-50 liters batcher på min BB60. Skal man regne samme deadspace på min B80 så har jeg vel snart 20 liter utenfor maltkurven. Men det funker jo da, med 60 liter meskevann og 20 kilo malt.
Du har mye rett i det ja. Jeg tenkte på typiske netthandel og bb30 maskiner. For så vidt Brewtools også som har mye rom rundt maltrøret på grunn av varmeelementa langs sidene.Det kommer vel litt an på maskinen? På GF30 og GF70 er det helt uproblematisk. Begge disse takler 2 kg malt helt fint. GF70 har 17 kg kapasitet, så det er mye mindre enn halv batch. Mulig de har mindre deadspace enn endel andre, og kjølingen med motstrøm påvirkes ikke av batchstørrelsen.
Har du 40 eller 80? Hva er du det minste du kan brygge føler du?Du har mye rett i det ja. Jeg tenkte på typiske netthandel og bb30 maskiner. For så vidt Brewtools også som har mye rom rundt maltrøret på grunn av varmeelementa langs sidene.
80 literen. Har brygget en eneste 25 liter batch, da kjørte jeg no-sparge med drøye 70% utbytte. Men har jo ikke kjøpt den store bryggeren for å lage småbatcher... Har to brygg siste fjorten dager. 29/12 ble det 65 liter med 1.060 råøl ut av 15 kilo norsk pale malt. Og nå 5/1 ble det 70 liter Saison med OG 1.048 ut av 12.7 kilo Best Pilsner og Wheat malt.Har du 40 eller 80? Hva er du det minste du kan brygge føler du?
Brygget Just et brygg på 25 liter (i gjæringskaret) 5.3 kg malt, mesket med 30 liter og skyllte med 12, det var ingen problem. Men ja halve kjøleren lå jo over vørteren, så jeg angret på at jeg ikke koblet opp motsrømskjøleren.Det er ikke så optimalt å brygge halve batcher på kompaktmaskiner. Både av denne grunnen med vann, og på grunn av at spiralkjøleren som ofte følger med henger på kanten av kjelen og ikke ligger på bunn. Nå veit jeg ikke hvordan din kjøler er da, men jeg var stuck med 50 40-50 liters batcher på min BB60. Skal man regne samme deadspace på min B80 så har jeg vel snart 20 liter utenfor maltkurven. Men det funker jo da, med 60 liter meskevann og 20 kilo malt.
Hei. Eg skulle gjerne hatt en flott og forklarende artikkel om forskjellen på estere og fenoler. Har prøvd mange ganger å forklare og skille smaker med min bedre halvdel, men, eg vet forskjellen, men klarer ikkje å forklare det.
Estere er fruktige, fenoler er... mørke?
Har lett igjennom alle bøkene eg har, men ingen av de mange bøkene gir mange eksempler på smaker som er estere/fenoler.
Sånn fenoler i belgiske og estere i kveik osv.
Er litt på jakt etter smakeksempler, pære er, lakris er osv.
Så, sitter noen av dere på en fin artikkel som kan forklare henne forskjellen?
Here goes:
Vis vedlegget 43006
Det hadde blitt alt for lite med 17liter vann ja. Jeg kunne kanskje redusert med et par liter, men ikke noe særlig mer.
nå står den å sirkulerer og vannspeilet står 2-3cm over toppristen som bare såvidt hviler på mesket og pumpeventilen er såvidt åpen.
Hva gjør dere med maltet etter brygging?
Perfekt. Avvik på 0.001 er treff. Jeg måler med både hydrometer og refraktometer, og det er heller regelen enn unntaket at det skiller 0.002 mellom dem.Da var første tabbe unnagjort, jeg skylte med 9liter vann siden det så ut som det var for lite kokevann, men det viste seg å bli ca 2.5liter for mye. Kokte 45minutter før jeg tok første humle i, så kokevolumet kom ned på litt over 34 liter og SG på 1.048 mot target 1.049. Innafor skulle jeg tro?
Perfekt. Avvik på 0.001 er treff. Jeg måler med både hydrometer og refraktometer, og det er heller regelen enn unntaket at det skiller 0.002 mellom dem.
Hvor stort avkok endte du opp med?Etter en time kok var fasit litt over 29 liter og OG på 1.055 (på begge metrene).
Vis vedlegget 43013
Har det gått 14 dager nå?