Tråden for dumme spørsmål.

Noe du vanskelig kan klare deg uten, er kjele/kjeler til å varme skyllevann i. Jeg starta med å varme vann i husets vanlige kjeler på komfyren, og det går det - men det er kjekt med en større kjele. Du kan greie deg med 15 liter, men skal du kjøpe, ville jeg prøvd å finne en som tar 20 liter.

Kona ble lei at jeg løp opp til kjøkkenet og ned i kjelleren igjen med skyllevann. Har gått over til å bruke en dyppvarmer, 25 liters kjele (fra Biltema) og en STC-1000.
 
Kona ble lei at jeg løp opp til kjøkkenet og ned i kjelleren igjen med skyllevann. Har gått over til å bruke en dyppvarmer, 25 liters kjele (fra Biltema) og en STC-1000.

Dyppvarmer er kanskje det utstyret jeg skulle ha skaffet meg mye tidligere i "bryggekarrieren" , og er et veldig godt tips for en førstegangkjøper spør du meg.
En dyppvarmer på 3kW er eneste varmekilde man trenger til å begynne med og vil være et veldig bra supplement når man en dag utvider bryggevirksomheten. :)

@dmbardal
Mine tips til en som skal starte opp brygging:

  • Stor kjele, helst 36 liter for 25 liters batch. Ved å bruke dyppvarmer spiller ikke kjeletypen noen rolle, man er ikke avhengig av induksjon feks. Kan benyttes til skyllevann senere hvis man ønsker å brygge større volum.
  • Dyppvarmer. Kan benyttes til "alt". Varming av meskevann og kok. Vil korte ned bryggedagen uansett bryggesystem.
  • Dyppkjøler. Ville ha kjøpt kjøler som kan takle større volum enn 25 liter med tanke på utvidelse av bryggingen, men budsjett avgjør her.
  • Meskepose for BIAB. Trenger ikke stresse med skylling og krever ikke flere kjeler.
  • Noe å røre i mesken med.
  • Et godt termometer
  • Oechslevekt

Utstyr for gjæring og tapping vil være det samme som alle andre systemer så tar ikke med det, men blir jo noe utstyr og en viss kostnad her også.
 
Da var første og andre forsøk på lukka overføring gjort. Startet med Stout'en siden den ikke hadde noe tørrhumle, føler det gikk så det suste.
Vis vedlegget

Så var det Pale Ale'en sin tur.
Vis vedlegget

Her støtte jeg på 2 ting, det ene, som var helt greit var at det gikk sakte mot slutten, ikke så rart med 110 gram tørrhumle uten coldcrash, men gikk ikke tett så sier meg fornøyd.

Det jeg lurer på er, jeg så noen bobler i slangen, kan jeg ta det for god fisk at det var CO2?

Det andre er at vekta skrudde seg av, jeg trodde denne vekta sto på til den ble slått av manuelt. Er det en innstilling jeg ikke finner?
 
Det andre er at vekta skrudde seg av, jeg trodde denne vekta sto på til den ble slått av manuelt. Er det en innstilling jeg ikke finner?
Den skrur seg av ja. Jeg pleier å være borti plata på vekta med foten for å få en større vektendring, da holder den seg påskrudd. Skal også funke med en strømforsyning, men det har jeg ikke kjøpt/testa.
 
Dyppvarmer er kanskje det utstyret jeg skulle ha skaffet meg mye tidligere i "bryggekarrieren" , og er et veldig godt tips for en førstegangkjøper spør du meg.
En dyppvarmer på 3kW er eneste varmekilde man trenger til å begynne med og vil være et veldig bra supplement når man en dag utvider bryggevirksomheten. :)

@dmbardal
Mine tips til en som skal starte opp brygging:

  • Stor kjele, helst 36 liter for 25 liters batch. Ved å bruke dyppvarmer spiller ikke kjeletypen noen rolle, man er ikke avhengig av induksjon feks. Kan benyttes til skyllevann senere hvis man ønsker å brygge større volum.
  • Dyppvarmer. Kan benyttes til "alt". Varming av meskevann og kok. Vil korte ned bryggedagen uansett bryggesystem.
  • Dyppkjøler. Ville ha kjøpt kjøler som kan takle større volum enn 25 liter med tanke på utvidelse av bryggingen, men budsjett avgjør her.
  • Meskepose for BIAB. Trenger ikke stresse med skylling og krever ikke flere kjeler.
  • Noe å røre i mesken med.
  • Et godt termometer
  • Oechslevekt

Utstyr for gjæring og tapping vil være det samme som alle andre systemer så tar ikke med det, men blir jo noe utstyr og en viss kostnad her også.

Håper dere begge blir tagget nå, for synes dere begge hadde flotte svar (spesielt Finn Berger over her som laget et skikkelig langt og flott svar, som svarer på det meste jeg egentlig lurte på).

Det jeg fortsatt er LITT usikker på er BIAB og meskepose.
Har sett at mange skyller, og da må ha en ekstra kjele / koker (som ikke koster skjorta, men fortsatt 1000-3000 NOK om du kjøper en frittstående).
Slipper jeg å skylle om jeg bruker BIAB med meskepose?
Er dette jeg har sett mest på, og synes det høres flott ut å slipp dette.
Hva er fordelen/ulempen med hver av disse løsningene?
 
Skylling eller ikke har mer med hvor høy effektivitet du får enn med hvilket oppsett du bruker.
En eller annen form for skylling er vanlig også med biab.
Den enkleste form for skylling ved biab er å tømme (varmt) vann over kornet etter at posen er løftet ut.
Og samle opp dette vannet.
Ikke særlig effektivt, mel litt får du da også.
 
Håper dere begge blir tagget nå, for synes dere begge hadde flotte svar (spesielt Finn Berger over her som laget et skikkelig langt og flott svar, som svarer på det meste jeg egentlig lurte på).

Det jeg fortsatt er LITT usikker på er BIAB og meskepose.
Har sett at mange skyller, og da må ha en ekstra kjele / koker (som ikke koster skjorta, men fortsatt 1000-3000 NOK om du kjøper en frittstående).
Slipper jeg å skylle om jeg bruker BIAB med meskepose?
Er dette jeg har sett mest på, og synes det høres flott ut å slipp dette.
Hva er fordelen/ulempen med hver av disse løsningene?
Coop har en 20 liters gryte som ikke koster skjorta. Men den er kanskje for liten til ditt bruk?
 
Håper dere begge blir tagget nå, for synes dere begge hadde flotte svar (spesielt Finn Berger over her som laget et skikkelig langt og flott svar, som svarer på det meste jeg egentlig lurte på).

Det jeg fortsatt er LITT usikker på er BIAB og meskepose.
Har sett at mange skyller, og da må ha en ekstra kjele / koker (som ikke koster skjorta, men fortsatt 1000-3000 NOK om du kjøper en frittstående).
Slipper jeg å skylle om jeg bruker BIAB med meskepose?
Er dette jeg har sett mest på, og synes det høres flott ut å slipp dette.
Hva er fordelen/ulempen med hver av disse løsningene?

Du trenger absolutt ikke noe skylling. Meskeeffektiviteten kan bli noe lavere enn ved skylling, men strengt tatt ikke noe å bekymre seg for.
Men skal du ikke skylle trengs det en noe større kjele siden du mesker med ALT av vann. Bør være minst 35 liter hvis du ønsker 25 liter batch.
Har ingen erfaring med produktene du linket til, sånn for ordens skyld. :)

BIAB lager like godt øl som andre meskemetoder, og vil anbefale det som nybegynner.
Poenget mitt var du at sannsynligvis også kan bruke det meste av utstyret videre i andre oppsett etterhvert.
Unntaket er vel meskeposen.
 
Du trenger absolutt ikke noe skylling. Meskeeffektiviteten kan bli noe lavere enn ved skylling, men strengt tatt ikke noe å bekymre seg for.
Men skal du ikke skylle trengs det en noe større kjele siden du mesker med ALT av vann. Bør være minst 35 liter hvis du ønsker 25 liter batch.
Har ingen erfaring med produktene du linket til, sånn for ordens skyld. :)

BIAB lager like godt øl som andre meskemetoder, og vil anbefale det som nybegynner.
Poenget mitt var du at sannsynligvis også kan bruke det meste av utstyret videre i andre oppsett etterhvert.
Unntaket er vel meskeposen.

Høres litt ut som jeg kommer til å gå for BIAB med en 35L kjele (noe lignende som det jeg linket tidligere),
og da jeg gjerne ønsker å slippe skylling - siden jeg ikke har noe sted med vannuttak i nærheten om jeg ikke plasserer det på badet,
så høres det ut som et godt startpunkt for min del.
Må bære bøtter et par ganger, men det får gå bra siden jeg bor i leilighet.
Så får jeg heller begynne med det litt etter jeg har lært meg basics.

Da får jeg bare bestemme meg! :p

Synes dere svarer veldig flott her. Setter jeg virkelig stor pris på!
 
Høres litt ut som jeg kommer til å gå for BIAB med en 35L kjele (noe lignende som det jeg linket tidligere),
og da jeg gjerne ønsker å slippe skylling - siden jeg ikke har noe sted med vannuttak i nærheten om jeg ikke plasserer det på badet,
så høres det ut som et godt startpunkt for min del.
Må bære bøtter et par ganger, men det får gå bra siden jeg bor i leilighet.
Så får jeg heller begynne med det litt etter jeg har lært meg basics.

Da får jeg bare bestemme meg! :p

Synes dere svarer veldig flott her. Setter jeg virkelig stor pris på!
Tror ikke Digiboil 35 har netto volum på 35 liter men 30 liter. Noen andre kan kanskje avkrefte/bekrefte?
Ellers så bør du jo ha vann til kjøling av vørteren etter kok, så det bør du tenke på.
Alternativt kan du kjøle ned naturlig også (ta tiden til hjelp), men det har ikke jeg så mye erfaring med.
 
Tror ikke Digiboil 35 har netto volum på 35 liter men 30 liter. Noen andre kan kanskje avkrefte/bekrefte?
Ellers så bør du jo ha vann til kjøling av vørteren etter kok, så det bør du tenke på.
Alternativt kan du kjøle ned naturlig også (ta tiden til hjelp), men det har ikke jeg så mye erfaring med.

Har ikke nevnt det tidligere i postene, men synes 35L passer relativt greit - da jeg ikke ønsker å lage mer enn 10-20L i gangen uansett, da jeg ofte liker å ha litt forskjellig øltyper. Spesielt i starten så blir det nok litt mer forskjellige typer tenker jeg.
Litt utprøving på smaker og hva som er greiest å lage..

Edit: Når man ser på med/uten pumpe, så er den store forskjellen her at med pumpe så vil temperaturen være mer nøyaktig med pumpe - siden den kontinuerlig pumper vannet opp og ned, slik at det ikke blir 5-10 grader forskjell i kjelen?
 
Har ikke nevnt det tidligere i postene, men synes 35L passer relativt greit - da jeg ikke ønsker å lage mer enn 10-20L i gangen uansett, da jeg ofte liker å ha litt forskjellig øltyper. Spesielt i starten så blir det nok litt mer forskjellige typer tenker jeg.
Litt utprøving på smaker og hva som er greiest å lage..

Edit: Når man ser på med/uten pumpe, så er den store forskjellen her at med pumpe så vil temperaturen være mer nøyaktig med pumpe - siden den kontinuerlig pumper vannet opp og ned, slik at det ikke blir 5-10 grader forskjell i kjelen?
Ingen erfaring med de selv. Vil tro de er ganske smale så vanskelig å røre manuelt kanskje?
 
Jeg har brygget på en helmanuell beerbrew30 i tre år og trives godt med det. Den største utfordringa er temperaturstyring, men det er noe en lærer seg. Du lærer mer om brygging og de ulike prosesselementene på enkelt utstyr. Det er heller ikke kok- og meskeapparatet som er premisset for godt øl. Legg heller pengene og innsatsen i gjæringskontroll. Spesielt temperaturstyring
 
Jeg har brygget på en helmanuell beerbrew30 i tre år og trives godt med det. Den største utfordringa er temperaturstyring, men det er noe en lærer seg. Du lærer mer om brygging og de ulike prosesselementene på enkelt utstyr. Det er heller ikke kok- og meskeapparatet som er premisset for godt øl. Legg heller pengene og innsatsen i gjæringskontroll. Spesielt temperaturstyring

Da har jeg et oppfølgingsspørsmål:

Ved gjæringskontroll, da må man ha direkte tilgang til en kran?
Man har ikke mulighet til å sette gjæringen i et rom hvor man har noe utstyr som kun går på strøm feks?
Har minimalt med kraner i leiligheten, og er litt usikker på hvordan man får til dette.
Ser feks. at kjølespiraler bruker vann-gjennomstrømming.
Var ikke klar over dette før jeg faktisk så på selve gjæringsprosessen.
 
Da har jeg et oppfølgingsspørsmål:

Ved gjæringskontroll, da må man ha direkte tilgang til en kran?
Man har ikke mulighet til å sette gjæringen i et rom hvor man har noe utstyr som kun går på strøm feks?
Har minimalt med kraner i leiligheten, og er litt usikker på hvordan man får til dette.
Ser feks. at kjølespiraler bruker vann-gjennomstrømming.
Var ikke klar over dette før jeg faktisk så på selve gjæringsprosessen.
Trenger ikke vann. Et kjøleskap funker kjempefint.

Edit: Et litt modifisert kjøleskap, da, men det er lett å fikse. :)
 
Da har jeg et oppfølgingsspørsmål:

Ved gjæringskontroll, da må man ha direkte tilgang til en kran?
Man har ikke mulighet til å sette gjæringen i et rom hvor man har noe utstyr som kun går på strøm feks?
Har minimalt med kraner i leiligheten, og er litt usikker på hvordan man får til dette.
Ser feks. at kjølespiraler bruker vann-gjennomstrømming.
Var ikke klar over dette før jeg faktisk så på selve gjæringsprosessen.
Her tror jeg du blander litt, kjøling av vørter etter kok er vel en del av bryggeprosessen, gjæringsprosessen er der hvor din jobb er over og gjæra starter sin.

Ja du må ha kran for å bruke spiralkjøler, for å hjelpe gjæra i sin jobb kan du hente ett kjøleskap for en billig penge på finn.no, kjøpe en Inkbird WIFI ITC-308 Dual Temperatur Kontroller og for eksempel et West System | Varmerør 1852, plugger kjøleskapet og varmerøret i inkbirden og vips så kan du styre temperaturen under gjæringsprosessen.

Det kan fort bli 5 grader varmere under stormgjæring og det kan gi usmaker. Og for å få godt øl er vel dette den første og kanskje beste investeringen :)
Vis vedlegget
 
Her tror jeg du blander litt, kjøling av vørter etter kok er vel en del av bryggeprosessen, gjæringsprosessen er der hvor din jobb er over og gjæra starter sin.

Ja du må ha kran for å bruke spiralkjøler, for å hjelpe gjæra i sin jobb kan du hente ett kjøleskap for en billig penge på finn.no, kjøpe en Inkbird WIFI ITC-308 Dual Temperatur Kontroller og for eksempel et West System | Varmerør 1852, plugger kjøleskapet og varmerøret i inkbirden og vips så kan du styre temperaturen under gjæringsprosessen.

Det kan fort bli 5 grader varmere under stormgjæring og det kan gi usmaker. Og for å få godt øl er vel dette den første og kanskje beste investeringen :)
Vis vedlegget 44116

Ja, ser jeg har mikset mellom et par forskjellige ting her.

At jeg må koble til en kran er ikke ille.(enkelt å koble rett i kranen på kjøkkenet? eller vil det være enklere å ha selve bryggeprosessen på badet feks?).
Så for meg kontinuerlig tilgang til en kran i gjæringen av en eller annen grunn (mulig pga. mye forskjellig info fra mange på en gang),
men ser da at jeg må og kjøpe inn et billig kjøleskap, modifisere dette litt, få tak i Inkbird sin wifi kontroller og en varmeplate feks (så enkelt ut).
Når det er gjort, så har jeg vel gjæringsprosessen i boks? Må selvfølgelig se på oppskrifter og hvilke temperaturer det skal være på, men før jeg starter så skal det holde.

En kompis av meg snakker om kran (taljer). Er dette noe som er nødvendig uansett oppsett, eller er det kun ved BIAB?
Mulig jeg må ta meg en tur i boden i parkeringskjelleren, men ville helst hatt et enkelt oppsett som jeg kan sette i en bod i leiligheten, eventuelt ute i vinterhagen - men er litt usikker på alt jeg trenger.
Har vel egentlig selve kokeprosessen i boks, men er gjæringen og tappeprosessen som står igjen nå.
 
Sist redigert av en moderator:
Ja, ser jeg har mikset mellom et par forskjellige ting her.

At jeg må koble til en kran (enkelt å koble rett i kranen på kjøkkenet? eller vil det være enklere å ha selve bryggeprosessen på badet feks?) er ikke ille.
Så for meg kontinuerlig tilgang til en kran i gjæringen av en eller annen grunn (mulig pga. mye forskjellig info fra mange på en gang),
men ser da at jeg må og kjøpe inn et billig kjøleskap, modifisere dette litt, få tak i Inkbird sin wifi kontroller og en varmeplate feks (så enkelt ut).
Når det er gjort, så har jeg vel gjæringsprosessen i boks? Må selvfølgelig se på oppskrifter og hvilke temperaturer det skal være på, men før jeg starter så skal det holde.

En kompis av meg snakker om kran (taljer). Er dette noe som er nødvendig uansett oppsett, eller er det kun ved BIAB?
Mulig jeg må ta meg en tur i boden i parkeringskjelleren, men ville helst hatt et enkelt oppsett som jeg kan sette i en bod i leiligheten, eventuelt ute i vinterhagen - men er litt usikker på alt jeg trenger.
Har vel egentlig selve kokeprosessen i boks, men er gjæringen og tappeprosessen som står igjen nå.
Ja det skal finnes gardena koblinger du kan skru på de fleste kranene rundt om i norske hjem så det burde gå greit.

Ja det er ikke mer en et kjøleskap, varmerør og en inkbird til å styre det så har du god kontroll på gjæringa.

Ja noen bruker talje eller kran, det kan bli tungt å løfte meskeposen for hånd om man brygger store batcher. Klarer du løfte meskeposen så trenger du ikke det, i alle fall ikke nå i starten :)
 
Tilbake
Topp