Tråden for dumme spørsmål.

Strainer er en slags filter, inline eller Y. TechTrade fra Tananger selger sånne til olje&gas industri.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
--------
Hei,

Trenger lit mer guidance her, sorry

Vi brygger en festbier etter oppskriften fra Ølbrygging.no (i Brewfather App) sier:

· Pre-boil OG: 1.044 – 34.4 liter
· Post-boil OG: 1.055 – 27.6 liter
· Gjær: SafLager German Lager – 2 pk
· Volume i gjær-tanken: 25 Liter
· Pitch @ 10 Celsius
· 4 dager på 10 Celsius
· 1 dag på 13 Celsius
· 1 dag på 17 Celsius
· 1 dag på 19 Celsius
· Cold Crash på 5 Celius i 7 dager
· Fixed FG 1.010

Jeg har gjort etter oppskriften, men pitched på 11 Celsius

· Pre-boil OG: 1.048 – 34.8 liter
· Post-boil OG: 1.055 – 27.5 liter
· Volume i gjær-tanken: lit under 25 Liter
· Pitch @ 11 Celsius
· 4 dager på 10 Celsius (pendler mellom 10 og 12 Celsius)
· 1 dag på 13 Celsius – SG har jeg nå på 1.036

Ser sånn ut nå:
Vis vedlegget 45602


Nå lurer jeg hva er riktig (eller, hva er riktig?). SG er nå kun på 1.036 og det bobler som bare det. Lukter lit banan og lit annet jeg ikke kjenner (hjelpestikker??, men lit svak).

Hva gjør jeg nå?

1) Følg oppskrift og sett opp temp til 17 grader i kveld
2) Hands-off, ikke gjør noe ting - vent til SG er på 1.010 /1.011 og så setter du temperatur til 17 grader osv. osv.
3) Noe annet jeg ikke vet ennå

Takk for hjelpen.

Forresten, hva betyr Fixed FG….lurer på Fixed.

Nics

Jeg mener at oppskrifter som legger et løp basert på dager, er tvilsomme greier. La den gjære ned til litt over 1.020, og sett den opp til 16 grader over et døgn. Så lar du den stå der til den er ferdig. Det blir i alle fall ikke feil, men tar kanskje litt lenger tid.

Fixed FG har jeg aldri sett, men fixed betyr antakelig her fastsatt. Høres tullete ut; du kan ikke fastsette FG på forhånd, bare anslå hvor den vil havne. Så hadde det stått estimated hadde jeg forstått det.
 
Jeg mener at oppskrifter som legger et løp basert på dager, er tvilsomme greier. La den gjære ned til litt over 1.020, og sett den opp til 16 grader over et døgn. Så lar du den stå der til den er ferdig. Det blir i alle fall ikke feil, men tar kanskje litt lenger tid.

Fixed FG har jeg aldri sett, men fixed betyr antakelig her fastsatt. Høres tullete ut; du kan ikke fastsette FG på forhånd, bare anslå hvor den vil havne. Så hadde det stått estimated hadde jeg forstått det.

Ok Finn, da holder jeg temp på 13 lit lenger til 1.020+ og så op til 16 til jeg er ned til 1.010. Blir bra.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Nei dette er natriumhydroksid (kaustisk soda) og natriumkarbonat (krystallsoda), disse brukes vel kun som vaskemidler i ølbrygging (og enkelte mener de også er for sterke/farlige å bruke til det). De er både unødvendig sterke og farlige å jobbe med til å være praktisk for vannjustering, og ville kanskje også påvirket smak i tillegg til å være lette å tilsette i mengder som kan være skadelig.

Til vannjustering brukes ofte melkesyre eller syremalt til å justere pH ned i tillegg til kalsiumsulfat (gips) og kalsiumklorid, og kalsiumkarbonat (kritt) eller natriumbikarbonat (natron) for å justere pH opp.
 
Nei dette er natriumhydroksid (kaustisk soda) og natriumkarbonat (krystallsoda), disse brukes vel kun som vaskemidler i ølbrygging (og enkelte mener de også er for sterke/farlige å bruke til det). De er både unødvendig sterke og farlige å jobbe med til å være praktisk for vannjustering, og ville kanskje også påvirket smak i tillegg til å være lette å tilsette i mengder som kan være skadelig.

Til vannjustering brukes ofte melkesyre eller syremalt til å justere pH ned i tillegg til kalsiumsulfat (gips) og kalsiumklorid, og kalsiumkarbonat (kritt) eller natriumbikarbonat (natron) for å justere pH opp.
Ja der ser man :p Jeg leste i tillegg feil på brewshop sine sider med vannjustering, jeg hoppet over BI delen i natriumBIkarbonat. Jeg pleier å slenge noe prosent syremalt i gristen på lyse øl, men det er alt jeg gjør av justering.

Edit: Og når jeg i tillegg ser på boksen med Natriumhydrogensulfat så burde det vel ha gått opp et lys.. med både advarseltekst og etsesymboler.. :rolleyes:
 
Sist redigert:
Oh, jeg så nå på ene bildet at det er noe inni den ja.
Jeg skal bruke den som et t stykke nederst i meskekjelen. Jeg sirkulerer vørteren og har idag temperatursonden øverst i loopen . Ulempen er at hvis pumpen stopper så måler føleren ikke tempen i bunnen av kjelen og vil kjøre på varme til det koker over.
Så jeg tenkte å montere en y nederst før pumpen, bore hull i toppa på y-en og sveise på en brønn som sonden ligger i.
 
Jeg skal bruke den som et t stykke nederst i meskekjelen. Jeg sirkulerer vørteren og har idag temperatursonden øverst i loopen . Ulempen er at hvis pumpen stopper så måler føleren ikke tempen i bunnen av kjelen og vil kjøre på varme til det koker over.
Så jeg tenkte å montere en y nederst før pumpen, bore hull i toppa på y-en og sveise på en brønn som sonden ligger i.

HERMs? Har lit samme utfordring - men jeg lager en bypass, slik at jeg kan unngå coilen i HLT’n når den har høy/lav temp. Har diskutert flere løsninger med folk fra Einbrew og vi prøver først med bypass og se om jeg kan ha bedre styring på varme i/fra HLT’n på denne måte. Det er jo egentlig bare en energikilde - du tar det du trenger ikke mer :) Hilsen - Nics.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
HERMs? Har lit samme utfordring - men jeg lager en bypass, slik at jeg kan unngå coilen i HLT’n når den har høy/lav temp. Har diskutert flere løsninger med folk fra Einbrew og vi prøver først med bypass og se om jeg kan ha bedre styring på varme i/fra HLT’n på denne måte. Det er jo egentlig bare en energikilde - du tar det du trenger ikke mer :) Hilsen - Nics.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Vanlig kokeplate som styres av en Grainfather connect boks.
Sammens med en 20 liters kasserolle kjøpt på coop og påsveiset 1/2 toms kobling oppe og nede.
 
Tenkte å prøve meg på min første belgiske sterkøl, som vanlig legger jeg oppskriften inn i brewR appen. Det merkelige er at den resonerer seg til en FG på 1.018 mens "Brewing Classic Styles" sier 1.012. Jeg tenkte kanskje appen min var søppel, den er tross alt gammel og forlatt av utvikleren, men når jeg legger den inn hos brewer's friend får jeg en anslått FG på 1.019. Hvorfor? Den skal havne på 7% som fungerer greit når OG er 1.065 og FG 1.012, men om min OG 1.071 går til 1.012 havner jeg på 7,74%

Screenshot_20200621_211116_com.weekendcoders.brewr.jpg
 
Det ser ut som BrewR kanskje ikke tar hensyn til høyere utgjæring / senking av FG av det tilsatte sukkeret. Brewfather beregner FG 1.012 med din oppskrift skalert til OG 1.071 for mitt oppsett.
 
Det du må ta hensyn til er ugjæringsgraden til gjærtyp
+ sukker og meste temp seff
drit langt i kalkulator og oppskrift
 
Det ser ut som BrewR kanskje ikke tar hensyn til høyere utgjæring / senking av FG av det tilsatte sukkeret. Brewfather beregner FG 1.012 med din oppskrift skalert til OG 1.071 for mitt oppsett.
Hmm, som sagt brewer's friend sin recipe builder beregner en FG på 1.019, så det er ikke bare den slitne appen min, men hva foreslår du? Justere ned oppskrifta til 1.065??
 
Tilbake
Topp