Tråden for dumme spørsmål.

Britisk golden ale, OG: 1.043, SG dag 2: 1.019. 2 pakker rehydrert US-05, holder 18,9 grader.
received_1015290782267819.jpeg
Cream ale, OG:1.043, SG dag 2: 1.021. 2 pakker rehydrert US-05, holder 18,9 grader.
received_348915939548363.jpeg

Cream alen ble brygget først, så den fikk vel gjær ca 4 timer før golden ale'en. Golden ale'en var nok nærmere 21 og brukte vel et døgn før den var nede på 19 som cream ale'en, fordi det er på cream ale'en tempføleren sitter.

Aktiviteten i blow off'ene har vært omtrentlig det samme og SG synker jo rimelig jevnt, dette er første gang jeg faktisk kan se inn i gjæringskarene så kanskje er dette normalt, men skjer a?
 
Og jeg ser ut til å ha fått en stuck fermentation på stouten min. Først, dårlig utbytte. 1,053 mot målet på 1,057. Nå er ølet stoppa på 1,018. Tar å strør nedi ei pakke nottingham og ser om det har noe effekt.
Det blei visst 500 gram mørkt kandissukker også. Tenker at det blir liv igjen i gjæringstanken. :D
 
Sist redigert:
Og jeg ser ut til å ha fått en stuck fermentation på stouten min. Først, dårlig utbytte. 1,053 mot målet på 1,057. Nå er ølet stoppa på 1,018. Tar å strør nedi ei pakke nottingham og ser om det har noe effekt.
Det blei visst 500 gram mørkt kandissukker også. Tenker at det blir liv igjen i gjæringstanken. :D

Spennende å se om det virker. Sukkeret blir vel spist nesten uansett, men vil gjære da svitsje til mer komplekse sukkerarter? Det er vel stort sett maltotriose igjen forøvrig?
 
Spennende å se om det virker. Sukkeret blir vel spist nesten uansett, men vil gjære da svitsje til mer komplekse sukkerarter? Det er vel stort sett maltotriose igjen forøvrig?
Det er US-05 jeg brukte i denne. Fra samme 500gr pakken som gjæra Cream Ale, den fikk 81% utgjæring. Syns at 65% er for lavt, er noe som skurrer her. Maltbase:

upload_2020-10-16_20-45-0.png
 
Britisk golden ale, OG: 1.043, SG dag 2: 1.019. 2 pakker rehydrert US-05, holder 18,9 grader.
Vis vedlegget 47360
Cream ale, OG:1.043, SG dag 2: 1.021. 2 pakker rehydrert US-05, holder 18,9 grader.
Vis vedlegget 47361

Cream alen ble brygget først, så den fikk vel gjær ca 4 timer før golden ale'en. Golden ale'en var nok nærmere 21 og brukte vel et døgn før den var nede på 19 som cream ale'en, fordi det er på cream ale'en tempføleren sitter.

Aktiviteten i blow off'ene har vært omtrentlig det samme og SG synker jo rimelig jevnt, dette er første gang jeg faktisk kan se inn i gjæringskarene så kanskje er dette normalt, men skjer a?
Virkelig? Ingen? @Finn Berger jeg ser deg jo, og må da ha ett eller annet å si hær :D
 
Sist redigert:
Britisk golden ale, OG: 1.043, SG dag 2: 1.019. 2 pakker rehydrert US-05, holder 18,9 grader.
Vis vedlegget 47360
Cream ale, OG:1.043, SG dag 2: 1.021. 2 pakker rehydrert US-05, holder 18,9 grader.
Vis vedlegget 47361

Cream alen ble brygget først, så den fikk vel gjær ca 4 timer før golden ale'en. Golden ale'en var nok nærmere 21 og brukte vel et døgn før den var nede på 19 som cream ale'en, fordi det er på cream ale'en tempføleren sitter.

Aktiviteten i blow off'ene har vært omtrentlig det samme og SG synker jo rimelig jevnt, dette er første gang jeg faktisk kan se inn i gjæringskarene så kanskje er dette normalt, men skjer a?

Dette er normalt:). Gjærskum med bobler i.
 
Så selv om de to bildene er 2 helt forskjellige øl, hvor den ene har 3 cm krausen og den andre har 5 bobler er normalt ved bruk av samme gjær og samme temperatur? I såfall, hvorfor?

Jeg oppfatta ikke den forskjellen fra bildene. Men det kan være flere årsaker. Ulik oppskrift, f.eks.. Uansett; de har jo gjæra kjapt og greit ned, så jeg ville bare skevet det opp som ei erfaring at det ikke alltid ser likt ut.
 
Jeg oppfatta ikke den forskjellen fra bildene. Men det kan være flere årsaker. Ulik oppskrift, f.eks.. Uansett; de har jo gjæra kjapt og greit ned, så jeg ville bare skevet det opp som ei erfaring at det ikke alltid ser likt ut.

Ja oppskriftene er jo veldig forskjellige, begge er all grain, men den ene er jo med gode mengder mais og hurtigris, men den andre har ingenting av det, og ja det er jo ting som dette som gjør synlig gjæring interessant så noterer det ned og vil følge med på smak og utvikling, begge bryggene er de jeg har brygget mest av :)

Gjæringsbøttene har du vaska med samme remedie og skylt godt?

Ja altså ingenting er 100% likt, men de er vaske med samme vaskemiddel og skylt tilnærmet likt. Den største forskjellen jeg vet om er at cream ale'en fikk en jacuzzi pga av feilinformasjon fra BS i forhold til regulatoren på oksygeneringsettet og at golden ale'en var 21 det første døgnet når gjæringskapet var satt på 19 pga at inkbirden er koblet til cream ale'en.
 
En kjemikalierest i en av bøttene kunne kanskje dempet krausen. En "skudd-fra-hofta-hypotese".
Det er lurt å skyte fra hofta, gangstere som holder pistolen sidelengs fungerer tross alt ikke i virkeligheten, og det kan godt hende at cream ale'en, den med nada krausen, ble stående lengre med starsan. Videre så bruker jeg noe så enkelt som first price maskinoppvaskpulver, noe jeg tror muligens dreper skummet når jeg vasker ølglassene mine med det. Jeg tar gjerne imot tips til bedre vaskemiddel, for selv om jeg er fornøyd med effekten av det, så kan jeg kjenne på hendene at det er rester på fingrene, bruker ikke hansker. Jeg har bare dusjen til å skylle vekk vaskemidlene fra.
 
Ja oppskriftene er jo veldig forskjellige, begge er all grain, men den ene er jo med gode mengder mais og hurtigris, men den andre har ingenting av det, og ja det er jo ting som dette som gjør synlig gjæring interessant så noterer det ned og vil følge med på smak og utvikling, begge bryggene er de jeg har brygget mest av :)



Ja altså ingenting er 100% likt, men de er vaske med samme vaskemiddel og skylt tilnærmet likt. Den største forskjellen jeg vet om er at cream ale'en fikk en jacuzzi pga av feilinformasjon fra BS i forhold til regulatoren på oksygeneringsettet og at golden ale'en var 21 det første døgnet når gjæringskapet var satt på 19 pga at inkbirden er koblet til cream ale'en.

Jeg tror forskjellen på de to oppskriftene kan være årsaken, men det er rein gjetning. Det er vel mer protein i golden ale'n?

Jeg bruker også first price maskinoppvaskpulver til reingjøring. Jeg har ikke merka noe til at det blir dårlig skum i ølglassene, eller dårlig kräusen.

Hvordan er det med skummet i golden ale'n nå, forresten?
 
Jeg tror forskjellen på de to oppskriftene kan være årsaken, men det er rein gjetning. Det er vel mer protein i golden ale'n?

Jeg bruker også first price maskinoppvaskpulver til reingjøring. Jeg har ikke merka noe til at det blir dårlig skum i ølglassene, eller dårlig kräusen.

Hvordan er det med skummet i golden ale'n nå, forresten?
Jeg har nylig begynt å vaske øl glassene for hånd, og la bare merke til at jeg hørte en mye tydeligere brusing når jeg tappa en øl, kan ha vært tilfeldig dog, evt, kanskje jeg bruker for mye pulver, jeg slumper jo bare, og kanskje, er det elendige vannet her hos meg:p

Golden ale, SG nå: 1.015.
received_813743689374972.jpeg

Cream ale, SG nå: 1.016.
received_803493007076606.jpeg

Så i løpet av natten har den fått litt krausen, det var jo noe seint i gjæringsforløpet syns jeg, men å kunne se hva som skjer er morro i alle fall:D
 
Sist redigert:
Jeg har nylig begynt å vaske øl glassene for hånd, og la bare merke til at jeg hørte en mye tydeligere brusing når jeg tappa en øl, kan ha vært tilfeldig dog, evt, kanskje jeg bruker for mye pulver, jeg slumper jo bare, og kanskje, er det elendige vannet her hos meg:p

Golden ale, SG nå: 1.015.
Vis vedlegget 47373

Cream ale, SG nå: 1.016.
Vis vedlegget 47374

Så i løpet av natten har den fått litt krausen, det var jo noe seint i gjæringsforløpet syns jeg, men å kunne se hva som skjer er morro i alle fall:D

Det jämnar ut sig:). Dette ser jo veldig bra ut.
 
Tilbake
Topp