Tråden for dumme spørsmål.

Kan man bruke alle typer syre for å senke pH eller er det enkelte som vil gi dårlig smak?
Du kan bruke alt, egentlig, men f.eks melkesyre setter smak, hvis man sammenligner mot fosforsyre. Men da skal man bruke "nok", men ikke helt ute at "nok" er urealistisk heller.
 
Noen som har prøvd sitronsyre? Funker sikkert bedre i enkelte øl..

Jeg skulle skrive et tillegg til forrige innlegget mitt, men slettet det.. Men her er det kanskje relevant siden du spør, og jeg lurer selv.

Vi bruker pH down i mesk og kokekjele, gjæren tar seg av det stabile sluttresultatet. Men sitronsyre er en av de agentene som ikke er stabil over lengre tid, ref min nye hobby.. Så det jeg lurer på er om sitronsyre vil være stabilt over den tiden det meskes og kokes.
 
Som regel er det vel 75%. Noe svakere enn det er iallefall borkastede penger, da man betaler for vann.
Allright. Men forstår ikke helt hvordan man kan bruke mengder som 5 ml på 25 l vørter når den i vann vil senke pH til litt over 3 (om vann er nøytralt) ifølge bruksanvisningen på fosforsyren jeg har (75%).
 
Allright. Men forstår ikke helt hvordan man kan bruke mengder som 5 ml på 25 l vørter når den i vann vil senke pH til litt over 3 (om vann er nøytralt) ifølge bruksanvisningen på fosforsyren jeg har (75%).

Bufferkapasitet som kommer fra maltet. Du bør bruke en kalkulator for dette, og ta det derfra for justeringer. Bru'n'Water er ganske grei. Det finnes også et regneark som er langt mer komplekst som er laget av "far" innenfor bryggevann-kjemi, men da er du rimelig greit vann-supernerd hvis du bruker det, samtidig som du må forstå deg på kjemi. Men alle kalkulatorer/regnerark er bare teoretiske med de verdier de har bygget inn. Men Bru'n'Water er grei og enkel å bruke.
 
Sist redigert:
Dette får du umulig målt med en vanlig vekt. Ved f.eks 25L vørter så er 10PPM under et halvt gram, mener jeg. Dessuten vil stangen som snurrer rundt i bøtta gi utslag pga archimedes lov om oppdrift når vi først er nede på miligram.
Mener du at oksygeneringsstanga skal røres i vørteren? Det vil vel ikke påvirke vekta av oksygen-flaska? Forslaget mitt er å veie oksygenflaska som et alternativ på å bruke flowmeter på å måle oksygenet som tilsettes. Jeg vil ikke foreslå å veie vørteren for å måle oppløst oksygen i vørteren, det tviler jeg på vil funke. Men ser at du må ha oppløsning på 0,1 gram for å være nøyaktig nok, og de vektene ser ut til å være dyrere enn flowmetere...
 
Mener du at oksygeneringsstanga skal røres i vørteren? Det vil vel ikke påvirke vekta av oksygen-flaska? Forslaget mitt er å veie oksygenflaska som et alternativ på å bruke flowmeter på å måle oksygenet som tilsettes. Jeg vil ikke foreslå å veie vørteren for å måle oppløst oksygen i vørteren, det tviler jeg på vil funke. Men ser at du må ha oppløsning på 0,1 gram for å være nøyaktig nok, og de vektene ser ut til å være dyrere enn flowmetere...
Ah, jeg trodde du mente veie vørteren, det vil kreve en relativ dyr vekt, samme som å veie oksygenflaska.

Derfor jeg mente at pinnen nedi vørteren ville gitt utslag på vekten som vørteren står på pga loven om oppdrift.
 
Mener du at oksygeneringsstanga skal røres i vørteren? Det vil vel ikke påvirke vekta av oksygen-flaska? Forslaget mitt er å veie oksygenflaska som et alternativ på å bruke flowmeter på å måle oksygenet som tilsettes. Jeg vil ikke foreslå å veie vørteren for å måle oppløst oksygen i vørteren, det tviler jeg på vil funke. Men ser at du må ha oppløsning på 0,1 gram for å være nøyaktig nok, og de vektene ser ut til å være dyrere enn flowmetere...
Oksygineringsstanga er jo koblet til oksygenflaska med slange og den vil nok da påvirke vekten på den enden også, dersom du ikke mente å koble fra mellom hver veiing. Uansett er nok det billigste å bare åpne ventilen til det bobler litt på overflaten, og så la det stå 1-2 min, om det går 2 eller 5 liter oksygen spiller vel mindre rolle. Man kan ev. likevel bruke veiing da som kontroll mtp. neste gang, ved å bare veie gassflaska før og etter uten slange tilkoblet - om det ikke er målbart, eller under 5 gram forskjell ok, om det er større forskjell har man kanskje brukt mer enn nødvendig.
 
Mener du at oksygeneringsstanga skal røres i vørteren? Det vil vel ikke påvirke vekta av oksygen-flaska? Forslaget mitt er å veie oksygenflaska som et alternativ på å bruke flowmeter på å måle oksygenet som tilsettes. Jeg vil ikke foreslå å veie vørteren for å måle oppløst oksygen i vørteren, det tviler jeg på vil funke. Men ser at du må ha oppløsning på 0,1 gram for å være nøyaktig nok, og de vektene ser ut til å være dyrere enn flowmetere...
Er det noe jeg ikke har fått med meg? Er flowmetre så unøyaktige at å droppe de totalt er et bedre alternativ?
 
Flowmeter kan være ok det. Men det bør ha måleområde noenlunde iht hvilken flow vi har.
Vil man bruke 0,5/1l pr minutt så trenger det ikke ha måleområde større enn 1,5l/min.
Du kan sjekke hvor mye det gir med å snu et (gjennomsiktig) litermål opp ned i et kar med vann.
Plasser slangen inne i litermålet (hold det fortsatt opp ned under vannflata), åpne for gass og ta tiden.
Da ser du hvor lang tid det går til oksygenet har trykket ut vannet.
 
Om en bruker et ordinært flowmeter som er i salg i de fleste brygge sjapper og bruker det i et til halvannet minutt på "riktig" Flow, hvor stort utslag kan det gjøre for en hjemmebrygger mtp. smak, utgjæring etc..? Er det noe å henge seg opp i?
 
Om det er noe å henge seg opp i vet jeg ikke, men siden min første høyere utdannelse var ingeniør innen automasjon/reguleringsteknikk kan jeg prøve å forklare litt om nøyaktighet på analoge instrumenter.

Et flowmeter har på sitt beste en nøyaktighet på +/- 1% for profesjonelle instrumenter til enten prosessindustri eller medisink bruk. Disse instrumentene er i en helt annen prisklasse enn de som selges for noen hundrelapper i bryggesjapper. Om jeg er snill og setter nøyaktighet på 5% på disse er jeg så snill at nissefar neppe har noe å utsette på meg om drøye 2 måneder;)

Nå har det seg sånn at analoge instrumenter er på sitt mest nøyaktige fra 75-100% av måleområdet sitt. I de første 25% av måleområdet kan målefeilen komme opp i 20-30% på slike rimelige instrument.

I prosessindustrien velger man derfor et instrument med måleområde der den normale prosessverdien ligger mellom 75 og 100% av instrumentets skala.

Jeg tok en kikk på nettsidene til et par bryggesjapper for å se hva de solgte.

Her selges en utgave med måleområde 0-30 L/min : Regulator til oksygenflaske m/flowmeter - BryggSelv
Vi ser at våre anbefalte oksygeneringsmengder på 1-1,5L/min på dette instrumentet vil ligge ca på 3-5% av dette sitt måleområde....faktisk i det området unøyaktigheten er størst...

Her selges en annen utgave med måleområde 0,1-1,5 L/min: Oxygen Flow Meter - Ølbrygging AS

Vi ser at det området vi oksygenerer med ligger i måleområdet 70-100% for dette instrumentet.... altså der instrumentets nøyaktighet er størst...

Rent måleteknisk er derfor det første eksempelet lite brukbart til våre formål, mens det andre teoretisk sett er velegnet.

Jeg skal ikke ha noen mening om flowmeter er bedre enn det å observere bobler på vørteroverflaten ... jeg vurderer sjøl oksygeneringsutstyr før vinteren når snøfresen erstatter bakskuffa bak på traktoren så jeg ikke lengre kan ta vørteren med på en litt humpete luftetur.. :cool:
 
Jeg har brukt den 0-30L/m en del, skrudde den på nesten det laveste jeg kunne slik at kulen "fløt" like under totallet. Da bruste det godt i bøtten. Nå har jeg fått tak en oksygenflaske med regulator (slik man har til dykkere, ren oksygen) der én av de faste innstillingene er 1L/m. Virker på meg som den slipper ut litt mindre oksygen enn Brygg Selv-flowmetere gjorde. Ellers har jeg sett Marebygg (The Next Batch) på Youtube noen ganger, han bruker ikke flowmeter i det hele tatt, bare åpner krana.
 
Sist redigert:
Jeg hentet dette oksigenerinssettet i dag Oksygeneringssett Enkel regulator, med oksygen - BryggSelv Ble fortalt at den regulatoren som følger med er presatt og at den skulle være helt åpen, greit nok, burde jo gjøre saken enkel, menne blei ikke fortalt at bunnen er rundt og at flaska ikke står oppreist på egen hånd, betyr det at flaska kan ligge når jeg bruker den eller betyr det at jeg må holde den oppreist?
 
Ser bryggselv skriver at en bør skru regulatoren av oksygenflaska mellom bruk for at denne skal være trygg under lagring. Er dette gjengs praksis? Og vil dette settet erstatte ren O2? Wort Aerator set Sett for lufting av vørter - BryggSelv
Jeg har aldri gjort det. Jeg er fremdeles på første flaske, etter flere år.

En slik kan vel maks komme opp i 8ppm oksygen, men ren oksygen kan gå høyere. 8ppm er vel nok i de fleste tilfeller, men tar mye lengre tid enn 1 min med ren oksygen da.
 
Tilbake
Topp