Tråden for dumme spørsmål.

Hvordan var det med induksjonsplater og ekstern styring ? Går det greit med å koble på en Grainfather connect boks ?
Har en gammel Kervelplate som er super, men den er ikke så enkel å forholde seg til om en ønsker stegmesking p.g.a. restvarmen i platen.
Hvis du tenker på å styre når den skal slå seg på så går nok ikke det. Den nullstiller seg og slår til og med på en barnesikring hvis den mister strømmen.

Tror nok det gjelder alle induksjonsplater. Synes jeg husker en tråd her på forumet der noen hadde hacket styringen på en sånn plate, men det er en god stund siden.
 
  • Sad
Reaksjoner: Mc.
Kjelen er en Presto 23q induksjon, så den skal ha en rimelig solid bunn ja.

"Constructed of heavy-gauge polished aluminum with a stainless steel-clad base for fast, even heating."

Er vel en av verdens mest solgte trykkokeren og definetivt størst i sin prisklasse.
Vis vedlegget 70218

Om det er samme fabrikk som lager alle coilene skal jeg ikke uttale meg om, men virker som størrelsen på coilene er den samme..
Ser solid ut den, hva er det du skal trykkoke?
 
Jeg fant endelig en relevant artikkel angående frittstående induksjonsplate. Den korte versjonen er at størrelsen på coilene mellom en plate til 800, - og en til 5000,- er liten, grunnen til det er at størrelsen på coilene er av liten betydning. Det er i størst grad kvaliteten på kjelen/pannen som utgjør hvor godt varmen blir fordelt og bevart.
Screenshot_20241118_175409_com.android.gallery3d.jpg

Så hvordan velger man en god induksjonsplate? Klart prisen har noe å si, men målene på selve induksjonsplaten satt opp mot vekten vil fortelle overraskende mye om hvilken kvalitet produktet holder.

Når det handler om kontroll så går det på hvor mange varmenivåer platen har, hvor langt ned og opp den kan gå, 100-2000w er åpenlyst bedre enn 200-2000 og til slutt temperatur området.

Det var de viktigste tingene å se etter når man er ute etter induksjonsplate, men for de som vil vite mer, følg linken under.

 
Nå er jeg spent!
Ait, så trepellets og kokosfiber skal trykkokes for å steriliseres, forøvrig også kornene nevt tidligere. I petriskålen vokser det mycel og BØ stå for blå østers.

Så vinterens prosjekt blir å prøve å kultivere min egen blå østerssopp, den er hva man kalle en tre-elsker og dermed vokser på tre normalt. Det er vanskelig å ha trær inne så da er det en luring som fant ut at trepellets(som mange av Sveriges boliger varmes med) er lett tilgjengelig og ikke minst billig og fungerer ypperlig.

(ikke mitt bildet)
oyster-DIY-fuel-pellet-block-kit.jpg
 
Ait, så trepellets og kokosfiber skal trykkokes for å steriliseres, forøvrig også kornene nevt tidligere. I petriskålen vokser det mycel og BØ stå for blå østers.

Så vinterens prosjekt blir å prøve å kultivere min egen blå østerssopp, den er hva man kalle en tre-elsker og dermed vokser på tre normalt. Det er vanskelig å ha trær inne så da er det en luring som fant ut at trepellets(som mange av Sveriges boliger varmes med) er lett tilgjengelig og ikke minst billig og fungerer ypperlig.

(ikke mitt bildet)
Vis vedlegget 70227
Kjempegodt:)! Spent på å høre hvordan dette går. Jeg har hørt/lest litt, men er foreløpig skremt av innsatsen som kreves.

Men sopp har jeg plukka sida jeg var en neve stor, og nå som jeg har passert grensa for støvets år (=70 år), kunne det jo kanskje etter hvert være kjekt å kunne gå på sopptur i kjelleren:).
 
Ait, så trepellets og kokosfiber skal trykkokes for å steriliseres, forøvrig også kornene nevt tidligere. I petriskålen vokser det mycel og BØ stå for blå østers.

Så vinterens prosjekt blir å prøve å kultivere min egen blå østerssopp, den er hva man kalle en tre-elsker og dermed vokser på tre normalt. Det er vanskelig å ha trær inne så da er det en luring som fant ut at trepellets(som mange av Sveriges boliger varmes med) er lett tilgjengelig og ikke minst billig og fungerer ypperlig.

(ikke mitt bildet)
Vis vedlegget 70227
Veldig kult! Lag en prosjekttråd! Det er jo soppdyrking vi driver med alle sammen her inne, så det bør jo være rimelig relevant, og denne gangen ikke noe som skaper noen utfordringer hva angår lovlighet. :D
 
Kjempegodt:)! Spent på å høre hvordan dette går. Jeg har hørt/lest litt, men er foreløpig skremt av innsatsen som kreves.

Men sopp har jeg plukka sida jeg var en neve stor, og nå som jeg har passert grensa for støvets år (=70 år), kunne det jo kanskje etter hvert være kjekt å kunne gå på sopptur i kjelleren:).
Ja da er vi to, og ja innsatsen er noe krevende, og jeg har ikke kommet lengre enn til å flytte LC(liquid culture) som enkelt forklart er en isolert stamme som ligger i en næringsløsning( veldig ofte spraymalt) på en beholder og trekkes opp i sterile sprøyter som er hva man kan kjøpe for å starte prosjektet.

Mange kjøper ferdig steriliserte poser med "spawn" og sprøyter inn LC og venter til denne posen er kolonisert. Etter det er det å lage en form for fruktkammer(ofte brukes disse små grønne planteteltene) og passe på at FAE(fresh air exchange) og fuktighet er riktig for så å lage små hull i posene som vil trigge "pinning" altså at mycelet starter å produsere frukter.

Men det blir som FWK, så jeg kompliserer det hele for å gjøre det mer omfattende, selvfølgelig. Så akkurat nå har jeg flyttet noen dråper flytende kultur over på petriskåler med agar og næring, der kan mycelet vokse på en todimensjonal flate hvor det er enklere å finne ut om kulturern er ren(uten kontaminasjon) og videre isolere om den skulle vise seg å være en multikultur(som original kveik) eller om det er en monokultur( som lutra kveik).

Når man har en monokultur og rensligheten er i boks(som jeg vil tro er en prøvelse i seg selv) kan man sterilisere sin egen spawn(korn) i glass eller poser eller gå rett til substrat(tre pellet i dette tilfellet) ved å overføre agar platen.

Fordelen med å gå til spawn først er at man får nok et ledd hvor man kan se om kulturen er ren før man går til substrat(substrat er siste plass før frukter og dermed dyrest om man feiler) og ulempen er at man får nok et ledd hvor man kan få kontaminasjon.

Trykkoker er 100% nødvendig ved denne hobbyen og den måtte jeg bestille fra statene, her til lands er de for små og de få av den jeg ville ha var overpriset så det holdt.

Det beste er nok også å kunne jobbe foran en laminar flow hood, men jeg er ikke villig til å legge +5k på et stykke utstyr før jeg har fått dyppet tærne først. Så foreløpig gjør jeg arbeidet i en SAB(still air box). Det er egentlig noe så enkelt som en oppbevaringsboks snudd på hodet med hull for å jobbe i. Mange har suksess i en SAB når bare den sterile teknikken sitter, rolige, men bestemte bevegelser.
IMG_20241025_191111_copy_3968x2976.jpg

Siden jeg alltid må komplisere og strekke ting ut, valgte jeg å kutte vekk mesteparten av fronten og sette in akrylplast sånn at jeg har best mulig innsyn...

Off dette ble langt og sikkert veldig utydelig. Beklager det, jeg skal se om jeg får en slags prosjekttråd etterhvert, men mye av dette arbeidet må gjøres sterilt og da er ikke kamera/telefon noe jeg vil ha i nærheten :)

Jeg har allerede lært veldig mye og ser frem til en ny hobby hvor man kan gjøre så dype dykk man selv ønsker.
 
Sist redigert:
Ait, så trepellets og kokosfiber skal trykkokes for å steriliseres, forøvrig også kornene nevt tidligere. I petriskålen vokser det mycel og BØ stå for blå østers.

Så vinterens prosjekt blir å prøve å kultivere min egen blå østerssopp, den er hva man kalle en tre-elsker og dermed vokser på tre normalt. Det er vanskelig å ha trær inne så da er det en luring som fant ut at trepellets(som mange av Sveriges boliger varmes med) er lett tilgjengelig og ikke minst billig og fungerer ypperlig.

(ikke mitt bildet)
Vis vedlegget 70227

Utrolig kult. Ofte hatt lyst til å sette i gang med det samme selv, men virker jo litt omfattende
 
Ja da er vi to, og ja innsatsen er noe krevende, og jeg har ikke kommet lengre enn til å flytte LC(liquid culture) som enkelt forklart er en isolert stamme som ligger i en næringsløsning( veldig ofte spraymalt) på en beholder og trekkes opp i sterile sprøyter som er hva man kan kjøpe for å starte prosjektet.

Mange kjøper ferdig steriliserte poser med "spawn" og sprøyter inn LC og venter til denne posen er kolonisert. Etter det er det å lage en form for fruktkammer(ofte brukes disse små grønne planteteltene) og passe på at FAE(fresh air exchange) og fuktighet er riktig for så å lage små hull i posene som vil trigge "pinning" altså at mycelet starter å produsere frukter.

Men det blir som FWK, så jeg kompliserer det hele for å gjøre det mer omfattende, selvfølgelig. Så akkurat nå har jeg flyttet noen dråper flytende kultur over på petriskåler med agar og næring, der kan mycelet vokse på en todimensjonal flate hvor det er enklere å finne ut om kulturern er ren(uten kontaminasjon) og videre isolere om den skulle vise seg å være en multikultur(som original kveik) eller om det er en monokultur( som lutra kveik).

Når man har en monokultur og rensligheten er i boks(som jeg vil tro er en prøvelse i seg selv) kan man sterilisere sin egen spawn(korn) i glass eller poser eller gå rett til substrat(tre pellet i dette tilfellet) ved å overføre agar platen.

Fordelen med å gå til spawn først er at man får nok et ledd hvor man kan se om kulturen er ren før man går til substrat(substrat er siste plass før frukter og dermed dyrest om man feiler) og ulempen er at man får nok et ledd hvor man kan få kontaminasjon.

Trykkoker er 100% nødvendig ved denne hobbyen og den måtte jeg bestille fra statene, her til lands er de for små og de få av den jeg ville ha var overpriset så det holdt.

Det beste er nok også å kunne jobbe foran en laminar flow hood, men jeg er ikke villig til å legge +5k på et stykke utstyr før jeg har fått dyppet tærne først. Så foreløpig gjør jeg arbeidet i en SAB(still air box). Det er egentlig noe så enkelt som en oppbevaringsboks snudd på hodet med hull for å jobbe i. Mange har suksess i en SAB når bare den sterile teknikken sitter, rolige, men bestemte bevegelser.
Vis vedlegget 70230

Siden jeg alltid må komplisere og strekke ting ut, valgte jeg å kutte vekk mesteparten av fronten og sette in akrylplast sånn at jeg har best mulig innsyn...

Off dette ble langt og sikkert veldig utydelig. Beklager det, jeg skal se om jeg får en slags prosjekttråd etterhvert, men mye av dette arbeidet må gjøres sterilt og da er ikke kamera/telefon noe jeg vil ha i nærheten :)

Jeg har allerede lært veldig mye og ser frem til en ny hobby hvor man kan gjøre så dype dykk man selv ønsker.
No vart æ skræmt, ja:). Trur ikke det er mulig for meg å få tid til både brygging og soppdyrking. Men det er rimelig fascinerende.

Og så kan man vel vanskelig klare å ete på seg helseplager gjennom å innta for mye sopp - av det slaget der, i alle fall;).

Får prøve å holde meg såpass oppegående at jeg kan høste soppen ute. 50 kilo i fryser'n nå - det holder ei stund.
 
Utrolig kult. Ofte hatt lyst til å sette i gang med det samme selv, men virker jo litt omfattende
Den omfattende delen sånn jeg ser det nå, er å holde det sterilt, men om man går "FWK" veien så er det nok ganske oppnåelig, spesielt om man har holdt på en stund med brygging fra før. Tross alt har man litt innlært paranoia for basilusker :p

Går man enkleste rute(som selvfølgelig koster litt mer) så får du et kit for 249,- Da følger det med en pose ferdig sterilisert korn. Den posen har en selvlukkende injeksjonsport og luftfilter. Man får også en sprøyte med flytende kultur som skal injeseres i posen. Når det er gjort så venter man til posen er kolonisert(når posen er 100% kolonisert tåler det veldig mye og kontaminasjon er lite sannsynlig)

Så da er neste et fruktkammer, man kan gå for disse små dyrketeltene ned luftfukter osv, men mange får greie resultater med å bare sette det hele i en oppbevaringsboks med løst lokk og holde fuktigheten oppe med å spraye kokt og nedkjølt vann på veggene i boksen.

 
No vart æ skræmt, ja:). Trur ikke det er mulig for meg å få tid til både brygging og soppdyrking. Men det er rimelig fascinerende.

Og så kan man vel vanskelig klare å ete på seg helseplager gjennom å innta for mye sopp - av det slaget der, i alle fall;).

Får prøve å holde meg såpass oppegående at jeg kan høste soppen ute. 50 kilo i fryser'n nå - det holder ei stund.
Som jeg skrev i innlegget til @loebrygg så må det ikke være så komplisert som jeg velger å gjøre det, men jeg brygger ikke like mye lengre, små barn og rutiner som starter 6 om morran gjør at inntaket har gått betraktelig ned og følgelig også bryggingen.

Men jeg trenger en sysselsetting(som bare er min) som holder meg gående, spesielt om vinteren når hagearbeid er lite aktuelt, så for meg handler dette mest om utfordringen og noe å sette meg inn i, strengt tatt er jeg ikke såååå glad i sopp, men kona er og hun er rimelig lei av sjampinjong og kantarell, så der vinner vi begge, vel om jeg får dette til da :)
 
Spennende dette da, selv om jeg ikke spiser sopp selv. Nerding er moro, samme hva man driver med.

Har du sett Clarksons farm, tror det er sesong 2, der han dyrker sopp? Han gjør det nok litt enklere enn det du holder på med, men han får en god avling i en liten jordkjeller.
 
Som jeg skrev i innlegget til @loebrygg så må det ikke være så komplisert som jeg velger å gjøre det, men jeg brygger ikke like mye lengre, små barn og rutiner som starter 6 om morran gjør at inntaket har gått betraktelig ned og følgelig også bryggingen.

Men jeg trenger en sysselsetting(som bare er min) som holder meg gående, spesielt om vinteren når hagearbeid er lite aktuelt, så for meg handler dette mest om utfordringen og noe å sette meg inn i, strengt tatt er jeg ikke såååå glad i sopp, men kona er og hun er rimelig lei av sjampinjong og kantarell, så der vinner vi begge, vel om jeg får dette til da :)

Spennende dette da, selv om jeg ikke spiser sopp selv. Nerding er moro, samme hva man driver med.

Har du sett Clarksons farm, tror det er sesong 2, der han dyrker sopp? Han gjør det nok litt enklere enn det du holder på med, men han får en god avling i en liten jordkjeller.
 
Tilbake
Topp