Tråden for dumme spørsmål.

Du trenger ikke 4 kilo is

Bruker du vann eller is til å kjøle ned cola'n din?
Den Wikipediaen der er jeg for trøtt til å sette meg inn i nå, om det noen gang blir noe av det.. Du får gi det et forsøk, men test på kjøkkenet først kanskje å koke opp en liter vann og ha to hundre gram isbiter i det kokende vannet. Tenker nok at du ender relativt fort opp med 1,2 liter vann i kjelen på rundt 70 grader.

Drikke står normalt i kjøleskapet her i huset. Isbiter sier jeg alltid nei til på restaurant, har sett for mange slike isbitmaskiner som ser helt jævlig ut, og isen tar for seg det aller meste av kullsyre i drikken også.

Fant en kalkulator. Hvis du har 20 liter vørter på 100C og vil kjøle med is til 80C, behøver du 2,25 kilo is. Resultatet blir da 22,25 liter med vørter, og da har du vannet ut vørteren din med ca 11%..


1731363619278.png
 
Jo, men den blir på en måte i veien for malstrøm effekten. Også syntes jeg det er litt "klønete" og kjøle litt ned. Stenge og kjøle ned igjen
Jeg har en stengeventil rett før kjølespiralen, da er det gjort i en håndvending å stoppe vannet.
 
Rører du rundt i vørtern etter du har kjølt ned? Det gjør ikke jeg
Nedkjøling er no' j.... rør:).

Jeg rører - ikke voldsomt - hele tida, med meskespaden (skikkelig padleåre i stål fra den gamle BB'n). Om jeg tar en wp-stopp - det er jo bare å stenge krana - så rører jeg da, også, men ikke nødvendigvis hele tida. Når jeg har nådd riktig temperatur, blåser jeg vannet ut av kjøler'n og fisker den ut, og så sirkulerer jeg vørter'n to minutter med spaden. That's it. Det hele akkompagneres av Brad Smith med gjest(er) eller noe annet sunt og nærende for bryggersjelen.

Så må det hele få stå i ro en tre kvarters tid så alt som skal til bånns rekker å komme seg dit, og jeg kan ta meg en liten lur for å kompensere for den søvnen jeg ikke fikk på morran fordi jeg måtte så tidlig opp og starte brygginga.
 
Jeg prøvde nå med 25 g is i 1 liter kokende vann. Tok kjelen av plata, rørte rundt og målte rett etter isen hadde smelta
Da var temperaturen 92 C.
Skalert opp til 20 liter hadde det da blitt 500 g is for å nå 92 C
Tilsvarende hadde jeg trengt 1800 ml iskaldt vann ved 0 C
 
Jeg prøvde nå med 25 g is i 1 liter kokende vann. Tok kjelen av plata, rørte rundt og målte rett etter isen hadde smelta
Da var temperaturen 92 C.
Skalert opp til 20 liter hadde det da blitt 500 g is for å nå 92 C
Tilsvarende hadde jeg trengt 1800 ml iskaldt vann ved 0 C
Da må du nok opp i et par kilo is hvis du skal ned til 80 grader. Hvis avkjølingen hadde fortsatt like effektivt ned til 80 så hadde 1,5 kg vært nok. Men den gjør jo ikke det, jo lenger ned i temperatur jo mer is for å avkjøle en grad.

Synes dette høres mer styrete ut enn å bruke kjølespiralen. Du trenger jo ikke så veldig kraftig whirlpool under humletilsettinga. Det er viktigere å gjøre det for å samle sammen rusk og rask i midten av kjelen når du har tatt ut kjøleren.
 
Da må du nok opp i et par kilo is hvis du skal ned til 80 grader. Hvis avkjølingen hadde fortsatt like effektivt ned til 80 så hadde 1,5 kg vært nok. Men den gjør jo ikke det, jo lenger ned i temperatur jo mer is for å avkjøle en grad.

Synes dette høres mer styrete ut enn å bruke kjølespiralen. Du trenger jo ikke så veldig kraftig whirlpool under humletilsettinga. Det er viktigere å gjøre det for å samle sammen rusk og rask i midten av kjelen når du har tatt ut kjøleren.

Jeg tror heller ikke det er noe jeg kommer til å praktisere i lengden. Er nok best å spare isen til annet
Går nok fort tilbake til å bare hive humla i WP rett etter kok og la den stå før aktiv kjøling. På 16 liters batcher er temperaturen fort nede i 92 C etter 10 min uansett
 
Jeg bruker kjølespiralen for å lage whirlpool. Jeg har vel litt flaks med høyden på den, men den passer akkurat slik at når jeg tilter den litt mot kanten av gryta, så går bunnen av spiralen klar bunnen av gryta. Da kan jeg vugge den forsiktig i sirkel, med en hånd, da slipper jeg og å finne en plass å sette ølen mens jeg kjøler ned. En rolig bevegelse med så mye masse gir en meget fin virvel i gryta.
 
Vann har en varmekapasitetbpå ca 4 kJ/(kg K). Her skal du kjøle ned (ca) 20 kg 20 grader, så du skal kvitte bryggekjelen med 20 x 20 x 4 kJ = 1600 kJ. Is har en smelteentalpi på (ca) 6 kJ/mol, så du trenger 1600/6 mol is = 267mol is. 1 mol is eller vann er 18 gram,.så.å slenge i 266 x18 gram = ca 5 kg is skulle ta deg dit du vil (gadd ikke ta frem.kalkulator, så bare goderegning her, )
 
Vann har en varmekapasitetbpå ca 4 kJ/(kg K). Her skal du kjøle ned (ca) 20 kg 20 grader, så du skal kvitte bryggekjelen med 20 x 20 x 4 kJ = 1600 kJ. Is har en smelteentalpi på (ca) 6 kJ/mol, så du trenger 1600/6 mol is = 267mol is. 1 mol is eller vann er 18 gram,.så.å slenge i 266 x18 gram = ca 5 kg is skulle ta deg dit du vil (gadd ikke ta frem.kalkulator, så bare goderegning her, )

5 kg is til 20 liter? Tror du har regna feil ;-)
 
Dvs, jeg tenkte bare på faseovergangen, drr har du 5 liter vann ved null grader, så.det.bkir.en effekt derfra og, så mindre is, men orker ikke regne på det nå, men må nok opp i kg
 
20 liter ved 80 grader +5 liter ved null grader skullr ende opp på, 64 grader. Så oopvarmingen av smeltevannet kjøler nesten like mye som smeltingen, så.det blir ca halve mengden, så kommer oppvarmingen av isen til 0 grader. Så jeg.vil tenkeet par kg.
 
20 liter ved 80 grader +5 liter ved null grader skullr ende opp på, 64 grader. Så oopvarmingen av smeltevannet kjøler nesten like mye som smeltingen, så.det blir ca halve mengden, så kommer oppvarmingen av isen til 0 grader. Så jeg.vil tenkeet par kg.
Har lagt talla i en kalkulator litt lenger opp. 2.25 kg is for å ta det fra 100 til 80 grader. Havner sikkert noe under det siden kalkulator ikke tar hensyn til romtemperatur.
 
Tenker jeg tar det her i stedet for egen tråd.
Jeg ender ofte opp med å få en "crisp" smak på øllet, skal forsøke forklare da jeg ikke er veldig dreven på smaksprofiler og slikt.

Startet med et hveteølsett jeg lagde. Den ble forsåvidt god, men minnet mer om pils med ettersmak av hveteøl enn faktisk hveteøl typ erdinger osv. Tenkte bare dette var grunnet ølsettet.

Laget et par Wit nå. En 1664 klone og et par mer rene hveteøl. Har begynt med vannjustering også på de siste oppskriftene her, men føler smaken er mer crisp enn kremete. Altså nærmere pils uten å være pils enn de belgiske wittene man kjøper.
Hva kan være årsaken? Kanskje vanskelig å svare på ut i fra dette, men kan legge ved oppskriften på siste Wit jeg lagde.

Mash​

Temperature — 50 °C30 min
Temperature — 65 °C40 min
Temperature — 78 °C10 min

Malts (6.04 kg)

2.63 kg (43.5%) — Weyermann Pilsner — Grain — 3.3 EBC
2.63 kg (43.5%) — Stangeland Mølle Wheat Flaked — Grain — 3.2 EBC
520 g (8.6%) — Weyermann Wheat Malt Pale — Grain — 3.9 EBC
260 g (4.3%) — Oats, Flaked — Grain — 2 EBC

Hops (46.5 g)

24.5 g (8 IBU) — Saaz 3.1% — Boil — 60 min
12 g
(5 IBU) — fuggle 5% — Boil — 30 min
10 g
(0 IBU) — Saaz 3.1% — Aroma — 12.26 min hopstand

Hopstand at 80 °C

Miscs​

3.23 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Mash
3.23 g
— Gypsum (CaSO4) — Mash
 
Det glemte jeg selvsagt spesifisere, WLP400
Jeg er ingen ekspert på Wit, men tenker det kanskje er en kombinasjon av overpitch, lav gjæringstemperatur, og kanskje klarningsmiddel tar bort noe karakter også? 0.5 pitch rate og free(/forced) rise gav meg veldig godt øl på forrige saison.
 
Støtter Steinar…
De typene du oppgir er i betydelig grad gjærdrevne øl.
Gjærhelse (før tilsetting)
Gjærmengde (under tilsetning)
Gjæringstemperatur (under gjæring)
+++
Dette er øl som jeg opplever er langt mer krevende enn humle- og/eller maltdrevne øl.
Fokuser på gjær og gjæringstemperatur

Ser du har vært på forumet i tre år, men vet ikke hvor mye du har brygget
Forstå meg riktig, men du kan også bygge mer kompetanse på andre øltyper før du vender tilbake til disse.
Du må for all del ikke drepe bryggegleden når du står fast.
Selv måtte jeg droppe lavalkohol britisk noen år siden jeg ikke fikk det til. Nå trives jeg godt med britisk.
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp