Finn Berger
Moderator
Eksperimentgutta kjører reprise på episode nr. 94. Om Brunwater rett fra hestens munn: https://www.experimentalbrew.com/podcast
Men med norsk overflatevann er det fort gjort å komme under på akkurat Mg?Martin Brungards hilsen til alle petimeterne blant oss: Så lenge du er innafor 10-20 ppm i forhold til målet, holder det lenge. Unntaket er magnesium, der maksdosen er såpass lav (40 pmm) at det er fort gjort å komme over.
Det er nok ikke noe behov for å tilsette magnesium i det hele tatt. Maltet forsyner gjæren med det den trenger. 20-40 ppm skal visstnok være gunstig i porter og stout (sier Palmer), og jeg har magnesiumsulfat liggende - men uten å ha brukt det noen gang. Ellers er det ikke noen smaksmessige eller andre grunner til å bruke det som jeg har kommet over, i alle fall.Men med norsk overflatevann er det fort gjort å komme under på akkurat Mg?
Jeg synes det er litt merkelig dette med at det er fort gjort å komme over 40 ppm på Mg.Martin Brungards hilsen til alle petimeterne blant oss: Så lenge du er innafor 10-20 ppm i forhold til målet, holder det lenge. Unntaket er magnesium, der maksdosen er såpass lav (40 pmm) at det er fort gjort å komme over.
Jeg synes det er litt merkelig dette med at det er fort gjort å komme over 40 ppm på Mg.
For å komme opp i 41 ppm Mg må det tilsettes 11 g magnesiumsulfat i 25 liter vann (uten Mg), det er en veldig stor dose.
Jeg bruker magnesiumsulfat i alle mine øl, i kombinasjon med kalsiumklorid. Kalsiumsulfat bruker jeg i tillegg i IPA.
I USA og mange andre land har de vel hardere vann enn vi har, med noe magnesium. Det er vel på bakgrunn av det Brungard mener det er fort gjort å komme over 40 ppm Mg. Her i landet er det neppe noe problem.
Funfact: Årsaken til at det tilsynelatende trengs så mye magnesiumsulfat for å få nok Mg skyldes at det er tungt. Faktisk 50% tyngre enn kalsiumsulfat pr ppm oppnådd Mg eller Ca. Dette skyldes at det er krystallvann i saltet (MgSO4·7 H2O), dvs vann inkorporert i krystallstrukturen. Uten alt vannet ville kalsiumsulfat vært 13% tyngre enn magnesiumsulfat.Jeg synes det er litt merkelig dette med at det er fort gjort å komme over 40 ppm på Mg.
For å komme opp i 41 ppm Mg må det tilsettes 11 g magnesiumsulfat i 25 liter vann (uten Mg), det er en veldig stor dose.
Jeg bruker magnesiumsulfat i alle mine øl, i kombinasjon med kalsiumklorid. Kalsiumsulfat bruker jeg i tillegg i IPA.
I USA og mange andre land har de vel hardere vann enn vi har, med noe magnesium. Det er vel på bakgrunn av det Brungard mener det er fort gjort å komme over 40 ppm Mg. Her i landet er det neppe noe problem.
Hjertelig10 ml = 4,3 g
@Amarillo Nyttig diskusjon. I dag oppdaga jeg at jeg kunne ha god bruk for magnesiumsulfatet - av ovennevnte grunn. Jeg ville ha minst mulig kalsium i pilsen.... jeg ser ikke behovet for å bruke magnesiumsulfat - med mindre du ønsker sulfat uten å øke kalsiummengden. ...
Forklar...@Amarillo Nyttig diskusjon. I dag oppdaga jeg at jeg kunne ha god bruk for magnesiumsulfatet - av ovennevnte grunn. Jeg ville ha minst mulig kalsium i pilsen.
Forklar...
Jeg følger bryggevettreglene og lytter til kjente folk - i dette tilfellet Martin Brungard. Hans begrunnelse for å unngå kalsium i lagerøl, er at kalsiumet kan fortrenge magnesium, som gjæren trenger (" adding calcium could make the yeast Mg deficient and this may create fermentation problems for the lager yeast.")Forklar...
Åja - jeg la vel til opplysninga om at jeg hadde brukt det. Så du leste den vel før jeg fikk gjort det.
Jeg tenkte på å anbefale magnesiumsulfat til deg @Finn Berger når jeg leste denne posten. Men det ble ikke til at jeg gjorde det.
Godt å høre, jeg begynte nesten å tvile på vanen med å bruke magnesiumsulfat i alle øl. Reduserte faktisk noe på siste brygg og erstattet med kalsiumsulfat. Men så lenge jeg er fornøyd med resultatet bør jeg vel bare kjøre på som jeg har gjort før@Amarillo Nyttig diskusjon. I dag oppdaga jeg at jeg kunne ha god bruk for magnesiumsulfatet - av ovennevnte grunn. Jeg ville ha minst mulig kalsium i pilsen.
Interessant, jeg har hatt en boks stående i bryggeriet noen år. Jeg har ikke tatt sjansen på å bruke den som magnesiumsulfat på grunn av at det står MgSO4x7H2O på den. Men da er det vanlig magnesiumsulfat daFunfact: Årsaken til at det tilsynelatende trengs så mye magnesiumsulfat for å få nok Mg skyldes at det er tungt. Faktisk 50% tyngre enn kalsiumsulfat pr ppm oppnådd Mg eller Ca. Dette skyldes at det er krystallvann i saltet (MgSO4·7 H2O), dvs vann inkorporert i krystallstrukturen. Uten alt vannet ville kalsiumsulfat vært 13% tyngre enn magnesiumsulfat.
Så får du mindre sulfat fra ett gram, også.Funfact: Årsaken til at det tilsynelatende trengs så mye magnesiumsulfat for å få nok Mg skyldes at det er tungt. Faktisk 50% tyngre enn kalsiumsulfat pr ppm oppnådd Mg eller Ca. Dette skyldes at det er krystallvann i saltet (MgSO4·7 H2O), dvs vann inkorporert i krystallstrukturen. Uten alt vannet ville kalsiumsulfat vært 13% tyngre enn magnesiumsulfat.
Jeg bruker også magnesiumsulfat på jevn basis. Som utgangspunkt bruker jeg grenseverdiene for ulike stilarter oppgitt i Water av Kamiski og Palmer. Da kommer jeg ikke unna … Har i det siste brygget bevisst uten magnesiumsulfat på en del brygg, og bare brygget med sulfat og klorid. Men opplever jo ikke at dette gir «bedre øl». På det fryktede magnesiumet har jeg uansett sjelden vært over 20 ppm.Godt å høre, jeg begynte nesten å tvile på vanen med å bruke magnesiumsulfat i alle øl. Reduserte faktisk noe på siste brygg og erstattet med kalsiumsulfat. Men så lenge jeg er fornøyd med resultatet bør jeg vel bare kjøre på som jeg har gjort før