Vasking av gjæringskar.. med vanlig vaskemiddel?

Vurderer å sette en øl idag, men er tom for starsan. Finnes vanlig husholdningsvaskemiddel jeg kan bruke som funker ok? (forrige ølen jeg satt i gjæringskaret var en Brettøl, så det bør nok vaskes veldig grundig. Tips til alternativ såpeløsning? Ser at klor er anbefalt, men da er det vel essensielt å fjerne alle rester siden det vel er bakterie-gjærdrepende. Takknemlig for alle svar.
 
Klorin. Har ikke brukt det selv men vet det er effektiv. Kanskje skylle etterpå med kokende vann?
 
Starsan er i hovedsak ikke et vaskemiddel, men et desinfeksjonsmiddel.
Så du må uansett bruke noe annet for å vaske gjæringskaret. Noe som anbefales å gjøre med en gang karet er tømt for øl, ikke la det stå med gjærrester, trub, osv som får tørke å sette seg rimelig godt fast. Det er mye letter å få det rent når det taes med en gang.

Uansett, bruk vanlig oppvaskmaskinmiddel (et par spiseskjeer) og varmt vann fra springen. Ikke altfor varmt, de fleste gjæringskar tåler opp til 60 grader ca.
Så lar du dette stå og virke til det blir såpass avkjølt at du klarer å ha hendene nedi, da har vaskemiddelet og varmen fått virke til å løse opp skitten. Vaske med en klut eller den myke siden på en svamp. Ikke bruk den grove siden, for da får du små riper i plasten.
Tøm ut, skyll med vann og så er du klar for å desinfisere.

Klor er effektivt, men klor i en sur løsning er mer effektivt. OG potensielt farlig, så se nøye her nå:
Utføres utendørs!
Følg rekkefølgen

1. Ta 3 liter kaldt vann i karet.
2. Tilsett 5 ml (en teskje) klorin.
3. Bland godt.
4. Tilsett 5 ml (en teskje) eddik (7%). Dette senker pH i løsningen og gjør kloren mer effektiv, men det frigis også en giftig gass. Så ikke stapp trynet ned i bøtten.
5. Bland godt.
6. Sett på lokket, rist.
7. La stå en stund og så tømmer du ut løsningen.
Dette skal ikke være nødvendig å skylle bort, men jeg syns det lukter såpass klor at jeg skyller det bort med kokt, avkjølt vann.

Da har du et rent, desinfisert gjæringskar.
 
Sist redigert:
Starsan er i hovedsak ikke et vaskemiddel, men et desinfeksjonsmiddel.
Så du må uansett bruke noe annet for å vaske gjæringskaret. Noe som anbefales å gjøre med en gang karet er tømt for øl, ikke la det stå med gjærrester, trub, osv som får tørke å sette seg rimelig godt fast. Det er mye letter å få det rent når det taes med en gang.

Uansett, bruk vanlig oppvaskmaskinmiddel (et par spiseskjeer) og varmt vann fra springen. Ikke altfor varmt, de fleste gjæringskar tåler opp til 60 grader ca.
Så lar du dette stå og virke til det blir såpass avkjølt at du klarer å ha hendene nedi, da har vaskemiddelet og varmen fått virke til å løse opp skitten. Vaske med en klut eller den myke siden på en svamp. Ikke bruk den grove siden, for da får du små riper i plasten.
Tøm ut, skyll med vann og så er du klar for å desinfisere.

Klor er effektivt, men klor i en sur løsning er mer effektivt. OG potensielt farlig, så se nøye her nå:
Utføres utendørs!
Følg rekkefølgen

1. Ta 3 liter kaldt vann i karet.
2. Tilsett 5 ml (en teskje) klorin.
3. Bland godt.
4. Tilsett 5 ml (en teskje) eddik (7%). Dette senker pH i løsningen og gjør kloren mer effektiv, men det frigis også en giftig gass. Så ikke stapp trynet ned i bøtten.
5. Bland godt.
6. Sett på lokket, rist.
7. La stå en stund og så tømmer du ut løsningen.
Dette skal ikke være nødvendig å skylle bort, men jeg syns det lukter såpass klor at jeg skyller det bort med kokt, avkjølt vann.

Da har du et rent, desinfisert gjæringskar.

Jeg lurer på om ikke det aller viktigste er det du sier om å ta reingjøringa med en gang. Nå var dette om gjæringskar, men det er som regel en slange invovert når vi holder på, og den må i alle fall ikke få lov å tørke. Skyll grundig med varmt vann med en gang den er brukt.

Jeg blander varmt vann og litt maskinoppvaskmiddel i bøtta - etter å skylt den godt først, så det ikke er noe synlig skitt. Og så gnir jeg lystig løs med svamp som beskrevet.

Jeg desinfiserer ikke etter at jeg har vasket; jeg bare lar karet tørke, og setter det bort. Men så desinfiserer jeg før bruk. Så akkurat nå sitter jeg med 6 liter av klor/eddik-blandinga i karet, med lokket tett på, og lar det flytte seg rundt så alt har vært dekket godt i minst 30 sekunder. Det skal være alt som trengs. Og skylling er ikke nødvdendig, jeg stoler på Chalie Talley der. Her er forresten podcasten der han snakker om dette. (For n'te gang vil noen legge merke til:).)

Denne blandingen er suveren; men jeg er ikke helt sikker på hvor sunn den er. Mye mulig det er tilfeldig, og at det var et virus, men jeg tror den kanskje kan være litt røff mot halsen. Veldig interessert i å høre andres erfaringer. Jeg tør i alle fall inntil videre ikke bruke den til sånt som gjør at jeg blir eksponert over tid - som når jeg vasker flasker.
 
Jeg lurer på om ikke det aller viktigste er det du sier om å ta reingjøringa med en gang. Nå var dette om gjæringskar, men det er som regel en slange invovert når vi holder på, og den må i alle fall ikke få lov å tørke. Skyll grundig med varmt vann med en gang den er brukt.

Jeg blander varmt vann og litt maskinoppvaskmiddel i bøtta - etter å skylt den godt først, så det ikke er noe synlig skitt. Og så gnir jeg lystig løs med svamp som beskrevet.

Jeg desinfiserer ikke etter at jeg har vasket; jeg bare lar karet tørke, og setter det bort. Men så desinfiserer jeg før bruk. Så akkurat nå sitter jeg med 6 liter av klor/eddik-blandinga i karet, med lokket tett på, og lar det flytte seg rundt så alt har vært dekket godt i minst 30 sekunder. Det skal være alt som trengs. Og skylling er ikke nødvdendig, jeg stoler på Chalie Talley der. Her er forresten podcasten der han snakker om dette. (For n'te gang vil noen legge merke til:).)

Denne blandingen er suveren; men jeg er ikke helt sikker på hvor sunn den er. Mye mulig det er tilfeldig, og at det var et virus, men jeg tror den kanskje kan være litt røff mot halsen. Veldig interessert i å høre andres erfaringer. Jeg tør i alle fall inntil videre ikke bruke den til sånt som gjør at jeg blir eksponert over tid - som når jeg vasker flasker.

Som du sikkert husker så har vi diskutert dette her før. Jeg har hatt den samme opplevelsen som deg, at man kan oppleve irritasjon av luftveiene om man er uforsiktig med denne blandingen. Denne svake blandingen av klor og eddik er definitivt svært effektiv til å drepe av mugg, gjær og bakterier men, som @LarsUlv nevner, så dannes det dessverre litt klorgass. I følge min bror, som er kjemiker, vil denne konsentrasjonen av klor og eddik være alt for lav til å skape dødelige mengder klorgass, men som både du og jeg har opplevd er det nok til å irritere. Jeg bruker selv denne blandingen ved behov (brett/bakterier) slik @LarsUlv anbefaler; Utendørs, eller i et godt ventilert rom (sterk gjennomtrekk).
 
har du bare klorin og må bruke det så trenger ikke det heller å skylles etterpå.
I starten før remediene kom i butikken brukte jeg 5 ml. på et gjærkar/cornelius uten problem.
Klorin er vel ikke klorin etter en stund i opne kar.
 
Som du sikkert husker så har vi diskutert dette her før. Jeg har hatt den samme opplevelsen som deg, at man kan oppleve irritasjon av luftveiene om man er uforsiktig med denne blandingen. Denne svake blandingen av klor og eddik er definitivt svært effektiv til å drepe av mugg, gjær og bakterier men, som @LarsUlv nevner, så dannes det dessverre litt klorgass. I følge min bror, som er kjemiker, vil denne konsentrasjonen av klor og eddik være alt for lav til å skape dødelige mengder klorgass, men som både du og jeg har opplevd er det nok til å irritere. Jeg bruker selv denne blandingen ved behov (brett/bakterier) slik @LarsUlv anbefaler; Utendørs, eller i et godt ventilert rom (sterk gjennomtrekk).

Jeg eksponerte meg ganske kraftig for den, det skal sies, samtidig som jeg hadde en hardnakket luftveisinfeksjon. Jeg blandet 18 liter i ei balje, og brukte som sluttbad for noen kasser bjørnunger (handlet på butikken). Det der gjorde jeg noen ganger, og jeg holdt jo på noen timer hver gang. Hadde ventilasjon, men ... den var nok ikke god nok.

Nå vet jeg ikke riktig hvor grensa går, men jeg undervurderte helt klart problemene med denne blandingen. Jeg klarte ikke å tro at Talley ikke ville advart om det hvis det var behov for å være forsiktig. Jeg spurte også en kjemiker på jobben, som mente den var ufarlig. Men siden har jeg passet på å be folk være forsiktige med den når jeg har nevnt den. Og jeg er veldig forsiktig når jeg bruker den, og jeg bruker den stort sett bare til å desinfisere gjæringskar før bruk. Da lukker jeg karet, og flytter væsken rundt inni, og det er jo uproblematisk.

Synd, for det finnes ikke noe annet som er like greit som denne ville vært om den hadde vært problemfri.
 
Jeg klarte ikke å tro at Talley ikke ville advart om det hvis det var behov for å være forsiktig.
Når du har skrevet om denne podkasten tdligere, @Finn Berger , så anbefaler du å lytte fra 10:30.
Jeg vil anbefale å lytte spesielt godt til minuttet før, altså fra 09:30. Der kommer det en VELDIG klar advarsel om at man må vite veldig nøye hva man gjør før man bruker denne blandingen.

:)
 
Når du har skrevet om denne podkasten tdligere, @Finn Berger , så anbefaler du å lytte fra 10:30.
Jeg vil anbefale å lytte spesielt godt til minuttet før, altså fra 09:30. Der kommer det en VELDIG klar advarsel om at man må vite veldig nøye hva man gjør før man bruker denne blandingen.

:)

Jo, men det tror jeg dreier seg om å hindre at man blander eddik og klorin først. Sier han ikke noe om effekten av det, da?
 
Jo, men det tror jeg dreier seg om å hindre at man blander eddik og klorin først. Sier han ikke noe om effekten av det, da?
Ja, det er det han sier. Og DET kan jo være nyttig for folk å få med seg. Han sier at dersom du er i det minste tvil om hvordan dette skal gjøres sikker, så la det være.
At det blir klorgass sier han ikke noe om, men det er en klar advarsel der. Noe som BØR få folk til å stoppe opp og tenke. Håper jeg.
 
Ja, det er det han sier. Og DET kan jo være nyttig for folk å få med seg. Han sier at dersom du er i det minste tvil om hvordan dette skal gjøres sikker, så la det være.
At det blir klorgass sier han ikke noe om, men det er en klar advarsel der. Noe som BØR få folk til å stoppe opp og tenke. Håper jeg.

Ja, for all del. Og Talley sier jo at grunnen til at hans metode ikke blir generelt anbefalt, er nettopp frykten for at folk skal misforstå, og blande eddik og klorin direkte. For dét er farlig. Men gjør du det riktig, er det ikke farlig. Sier han. Og dermed gikk jeg ut fra at det ikke var noen problemer overhodet med å bruke det. Mannen er jo kjemiker, og har jobbet et langt liv med disse stoffene.

Men ... om det ikke er farlig, så pådrar du deg en del ubehag om du puster inn nok av det. Og Gud vet hva langtidseffekten kan være, om du gjør mye av det.
 
Starsan er i hovedsak ikke et vaskemiddel, men et desinfeksjonsmiddel.
Så du må uansett bruke noe annet for å vaske gjæringskaret. Noe som anbefales å gjøre med en gang karet er tømt for øl, ikke la det stå med gjærrester, trub, osv som får tørke å sette seg rimelig godt fast. Det er mye letter å få det rent når det taes med en gang.

Uansett, bruk vanlig oppvaskmaskinmiddel (et par spiseskjeer) og varmt vann fra springen. Ikke altfor varmt, de fleste gjæringskar tåler opp til 60 grader ca.
Så lar du dette stå og virke til det blir såpass avkjølt at du klarer å ha hendene nedi, da har vaskemiddelet og varmen fått virke til å løse opp skitten. Vaske med en klut eller den myke siden på en svamp. Ikke bruk den grove siden, for da får du små riper i plasten.
Tøm ut, skyll med vann og så er du klar for å desinfisere.

Klor er effektivt, men klor i en sur løsning er mer effektivt. OG potensielt farlig, så se nøye her nå:
Utføres utendørs!
Følg rekkefølgen

1. Ta 3 liter kaldt vann i karet.
2. Tilsett 5 ml (en teskje) klorin.
3. Bland godt.
4. Tilsett 5 ml (en teskje) eddik (7%). Dette senker pH i løsningen og gjør kloren mer effektiv, men det frigis også en giftig gass. Så ikke stapp trynet ned i bøtten.
5. Bland godt.
6. Sett på lokket, rist.
7. La stå en stund og så tømmer du ut løsningen.
Dette skal ikke være nødvendig å skylle bort, men jeg syns det lukter såpass klor at jeg skyller det bort med kokt, avkjølt vann.

Da har du et rent, desinfisert gjæringskar.
Tenkte på det du skriver om at gjæringskaret tåler opp mot 60 grader.Jeg pleier å bruke karet når jeg skyller maltet ved BIAB og da er vannet 78 grader.Har ikke merka noe men det er kanskje ikke tilrådelig?
 
Tenkte på det du skriver om at gjæringskaret tåler opp mot 60 grader.Jeg pleier å bruke karet når jeg skyller maltet ved BIAB og da er vannet 78 grader.Har ikke merka noe men det er kanskje ikke tilrådelig?

Vet du hva? Akkurat det har jeg også gjort når jeg brygget BIAB. :)
Noen av de tynne PET gjæringskarene blir deformert ved for høy varme.
De ugjennomsiktige bøttene er det jo noen som bruker til å meske i også.
Så det går nok helt fint.
 
Tilbake
Topp